Noticias Castellón
jueves, 20 de marzo de 2025 | Última actualización: 12:08

Fampa Castelló califica com a retrocés la consulta de la llengua base

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 7 segundos

Noticias Relacionadas

L'organització ha lamentat la manca de garanties i de mecanismes de control propis de la deliberació pública

La recent consulta per a determinar la llengua base en el sistema educatiu valencià representa un retrocés significatiu per a l'aprenentatge del valencià i per al model d'ensenyament plurilingüe que tant ha costat consolidar. L'aplicació de la llei també dificulta que les classes es configuren per criteris pedagògics, la qual cosa va en detriment de l'alumnat i de cada grup.

Independentment dels resultats obtinguts, aquesta iniciativa posa en perill la qualitat educativa: es preveu una disminució de la presència del valencià a les escoles i instituts, un caos organitzatiu als grups i milers de famílies decebudes quan es coneguen les assignacions d'aula. És important recordar que serà impossible que es respecte la preferència lingüística de totes les famílies, i que hi haurà alumnes que es matricularan en una opció diferent de la qual van votar.

Des de la Fampa Castelló Penyagolosa ho hem dit des del primer moment: aquesta consulta no s'hauria d'haver fet mai. No entrem a valorar els resultats, perquè la mateixa existència d'aquest procés ja suposa un atac a l'educació plurilingüe, un pas enrere en la normalització del valencià en l'ensenyament i una separació de l'alumnat que dificultarà la integració i el creixement personal de molts dels nostres fills i filles. No es pot justificar una votació que divideix la comunitat educativa i que no compta amb cap garantia democràtica real.

El procés de consulta ha estat mancat de garanties i de mecanismes de control propis de la deliberació pública. S'ha dut a terme sense meses electorals ni sistemes de vigilància per part de la comunitat educativa. A més, l'aplicació utilitzada presentava deficiències tècniques, com la manca de l'opció en valencià en dispositius mòbils en mode vertical, la qual cosa ha dificultat la participació de moltes famílies. Problemes amb el cens, errors en la introducció de DNI, criteris poc clars que han generat dubtes i l'absència de mecanismes de reclamació han deixat moltes famílies sense poder participar o corregir errors en el procés.

Aquesta consulta no era necessària i només ha servit per a generar confusió, divisió i inestabilitat en el sistema educatiu. La segregació de l'alumnat per llengües no millora l'atenció educativa, ni afavoreix l'educació plurilingüe, ni enriqueix la nostra societat diversa, plural i intercultural. Aquesta separació pot conduir a la creació de guetos lingüístics que dificulten la inclusió de l'alumnat, especialment d'aquells amb necessitats educatives especials (NEE), afectant negativament tant a ells com a la resta de l'alumnat.

Finalment, volem fer valdre el treball i la importància dels consells escolars, menystinguts pel conseller. Si l'administració fera la mateixa campanya que ha fet en aquesta consulta en les eleccions dels consells, la participació seria major. En aquest sentit, devem, a més, criticar l'ús que ha fet la Conselleria de les dades personals de les famílies per a enviar-los de manera directa i inèdita dues cartes, i que ha provocat el rebuig de moltes mares i pares que entenen que les seues dades només han d'utilitzar-se per a la comunicació entre el centre i les famílies.

Des de la Fampa Castelló Penyagolosa continuarem treballant per defensar els drets lingüístics de l'alumnat, garantir una educació de qualitat que respecte la nostra llengua i cultura i crear un marc educatiu on la integració, l'atenció a qui més el necessite i el desenvolupament personal siguen prioritaris. Continuarem denunciant cada irregularitat i continuarem treballant juntament amb altres entitats per evitar que es vulneren els drets de les famílies i de l'alumnat.