Noticias Castellón
jueves, 16 de mayo de 2024 | Última actualización: 22:43

Un estudi assegura que els desordres de la son en la infància augmenten el risc de desenvolupar TDAH

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 13 segundos

Noticias Relacionadas

Els resultats de l'estudi han sigut presentats en el Congrés de la Societat Espanyola d'Epidemiologia, on les seues autores han rebut un reconeixement com una de les millors comunicacions per part del personal CIBERESP

Una investigació del CIBER, liderada per Llúcia González-Safont, investigadora de l'àrea d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), la Facultat d'Infermeria i Podologia de la Universitat de València i professora visitant a la Universitat Jaume I de Castelló, mostra l'estreta relació entre els problemes del son en la infància i el desenvolupament de símptomes de TDAH en la preadolescència. L'estudi, publicat recentment en la prestigiosa European Journal of Pediatrics, representa un avanç important en la comprensió de les causes del TDAH, trastorn de desenvolupament neurològic que afecta al voltant d'un 7,5% de xiquets i xiquetes.

El personal investigador, entre el qual també es troben la investigadora Marisa Rebagliato i Paula Carrasco de la Unitat Predepartamental de Medicina de l'UJI, ha treballat amb 1.244 xiquets i xiquetes de Guipúscoa, Sabadell i València, cohorts participants en el Projecte INMA. Es van avaluar, d'una banda, els problemes de son a l'edat de 8 a 9 anys, mitjançant el qüestionari el Child Behavior Checklist 6-18 (CBCL, per les seues sigles en anglès) i, per l'altre, es van recopilar les manifestacions de TDAH a través de les Escales Conners per a pares (CPRS-R:S, per les seues sigles en anglès).

El son és un estat fisiològic complex, responsable en part del rendiment físic i mental i del desenvolupament i manteniment saludable dels processos d'aprenentatge, memòria declarativa i procedimental, generalització del coneixement i processament emocional. Els desordres que l'afecten tenen conseqüències immediates i de llarg abast. A aquesta evidència se sumen els resultats del treball dels investigadors del CIBER, que permeten relacionar problemes del son en la infància i el desenvolupament de símptomes de TDAH en edats posteriors. Les conclusions de l'estudi podrien resultar útils en la implementació de polítiques i accions que afavorisquen les condicions adequades per al desenvolupament d'hàbits de son saludables durant la infància.

Diversos estudis havien mostrat prèviament que els problemes de son i de TDAH són comuns durant la infància, amb prevalences del 20% per a problemes de son i el 3-7,5% per a TDAH. En el cas dels problemes de son, és major en xiquets i xiquetes amb TDAH, fins a afectar a entre el 25% i el 73,3%.

En aquest context, el treball dels investigadors del CIBER ha establit una forta relació entre els problemes de son a l'edat de 8 i 9 anys i el desenvolupament de símptomes de TDAH als 10-11 anys. L'associació entre problemes de son i símptomes de TDAH s'ha mantingut després d'excloure de l'anàlisi inicial als xiquets i xiquetes que presentaven problemes clínics previs (per exemple, aquells nascuts i nascudes xicotets per a edat gestacional, prematurs i prematures, i aquells/es que tenien símptomes compatibles amb el diagnòstic, tant anteriors com de manera simultània a la presentació de problemes de son). Aquest fet posa de manifest la solidesa amb la qual es dóna l'associació entre problemes de son i TDAH.

La doctora Llúcia González-Safont ha incidit en què «aquestes troballes han d'interpretar-se amb cautela. Encara que no tots els xiquets i xiquetes amb problemes de son desenvoluparan símptomes de TDAH, la seua detecció en etapes primerenques, amb qüestionaris de fàcil aplicació en la consulta pediàtrica, podria contribuir a prevenir o mitigar futurs símptomes de problemes de comportament, com el TDAH. Per això, seria interessant incorporar aquest tipus d'eines de cribatge en programes d'atenció primària com el Programa de Salut Infantil».

Els resultats de l'estudi publicat recentment en European Journal of Pediatrics també han sigut presentats en el Congrés de la Societat Espanyola d'Epidemiologia, on les seues autores han rebut un reconeixement com una de les millors comunicacions per part del personal CIBERESP.

Sobre la investigació

A més de Llúcia González-Safont, per part del CIBER han participat en la investigació Marisa Rebagliato (CIBERESP, Unitat Mixta d'Investigació en Epidemiologia, Ambient i Salut Fisabio-UJI-UV, Unitat Predepartamental de Medicina de la Universitat Jaume I), Mònica Guxens (CIBERESP, Institut de Salut Global Barcelona, Universitat Pompeu Fabra i Erasmus Medical Center), Jordi Julvez (CIBERESP i Institut de Salut Global Barcelona) i Marisa Estarlich (CIBERESP, Unitat Mixta d'Investigació en Epidemiologia, Ambient i Salut Fisabio-UJI-UV, Facultat d'Infermeria i Podologia de la Universitat de València, ) i Paula Carrasco (CIBERESP, Unitat Mixta d'Investigació en Epidemiologia, Ambient i Salut Fisabio-UJI-UV i Unitat Predepartamental de Medicina de la Universitat Jaume I). Investigadors d'altres institucions també han participat en l'estudi: Ane Arregi i Oscar Vegas (Universidad del País Vasco e Instituto de Investigación Sanitaria Biodonostia).

Referència de l'article

González-Safont, L., Rebagliato, M., Arregi, A. et al. Sleep problems at ages 8–9 and ADHD symptoms at ages 10–11: evidence in three cohorts from INMA study. Eur J Pediatr (2023). https://doi.org/10.1007/s00431-023-05145-3