Noticias Castellón
viernes, 14 de junio de 2024 | Última actualización: 16:43

Els Premis Taurins ‘Va de Bous’ distinguirà dos dinastíes del món del bou i al periodista Manolo Molés

Tiempo de Lectura: 3 minutos

Noticias Relacionadas

Les nissagues dels Manzanares i els Montoliu seran guardonades en la categoria bou de plaça, i el cirurgià taurí Gustavo Tráver i l’embolador Juan García Palmero, en la categoria bous al carrer

La Conselleria de Justícia i Interior distingirà dos de les grans dinasties valencianes del món del bou, els Manzanares i els Montoliu, en la categoria premi d’espectacles taurins en places de bous dins de la sexta edició dels Premis Taurins de la Comunitat Valenciana ‘Va de Bous’, segons deliberació del jurat reunit fa uns dies i que la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha traslladat als premiats.

El jurat ha volgut reconéixer la dilatada trajectòria professional dedicada a la tauromàquia de Manuel Moles, ja que durant 49 anys va presentar i va dirigir el programa Los toros en la cadena SER, a més de treballar també en RTVE i en premsa escrita. La seua menció honorífica en estos premis es deu, en opinió del jurat, al fet que ha sabut representar “uns valors basats en la tolerància, el raonament, la comunicació didàctica i el respecte per tots els punts de vista que concernixen el món taurí”.

A més, enguany s’atorga la primera menció honorífica en ‘Defensa de la tauromàquia com a patrimoni cultural’ i que recau en el veterà periodista castellonenc Manuel Molés. Elisa Núñez ha recordat que esta categoria ha sigut impulsada per la Conselleria de Justícia i Interior “davant dels atacs que està patint la festa dels bous amb la supressió del Premi Nacional de Tauromàquia per part del Ministeri de Cultura”. Per tant, apunta, “és obligació de la Conselleria fomentar el suport institucional a esta manifestació cultural tan arrelada a la Comunitat Valenciana”.

En la categoria premi de festejos taurins tradicionals (bous al carrer), seran guardonats el cirurgià taurí de Borriana Gustavo Tráver, i l’embolador Juan García Palmero, conegut com a Joanot de Turís.

Els Premis Taurins de la Comunitat Valenciana se celebren des de 2014, i reconeixen persones o entitats que s’hagen distingit en la seua actuació a favor del món dels bous en un dels àmbits següents: producció investigadora, científica o cultural, defensa i promoció de la festa; comunicació taurina, trajectòria professional, activitat empresarial, així com per qualsevol vincle o relació amb les manifestacions taurines degudament considerat pel jurat.

Segons ha destacat la consellera de Justícia i Interior “mitjançant la concessió d’estos premis, la Conselleria complix l’objectiu de vetlar per la protecció i defensa de la identitat i els valors i interessos del poble valencià i el respecte a la diversitat cultural de la Comunitat Valenciana i el seu patrimoni històric”.

Estirps reconegudes

Els Manzanares és una estirp de toreros d’Alacant que va nàixer amb el patriarca José María Dols Cantó conegut per Pepe Manzanares, joneguer, banderiller i subaltern de destres alacantins. El seguiria en la tradició els toreros José María Dols Abellán, conegut com a José María Manzanares pare; José María Dols Samper, conegut com a José María Manzanares fill i el rellonejador Manuel Manzanares, germà de l’anterior.

D’altra banda, el fundador de la dinastia dels Montoliu va ser el picador Manuel Montoliu. El seguirien en la tradició el banderiller Manolo Montoliu; el seu fill, el joneguer i banderiller, José Manuel Montoliu i el picador Antonio Montoliu, actualment veterinari i degà de la Facultat de Veterinària de la Universitat Catòlica de València.