Noticias Castellón
lunes, 23 de junio de 2025 | Última actualización: 20:17

El personal investigador de l'UJI aposta per la ciència oberta

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 54 segundos

Noticias Relacionadas

El 84% dels científics enquestats consideren l'accés obert a la informació com un motor d’innovació

Més del 90% del personal de la comunitat científica de la Universitat Jaume I de Castelló considera que els resultats de la investigació han de ser accessibles en línia sense restriccions. Aquesta visió consolida l'aposta per la ciència oberta entre la comunitat acadèmica, segons l'enquesta ‘Què pensem sobre la ciència oberta?’ impulsada pel Vicerectorat d'Investigació junt amb l'Estratègia Nacional de Ciència Oberta, que ha comptat amb una participació del 33,8%, amb 330 respostes representatives.

Les dades reflecteixen que un 84% identifica l'accés obert com a motor d'innovació científica i social i dona suport a les estratègies institucionals per promoure els entorns oberts, col·laboratius i amb major impacte social. El 87% rebutja la monetització de la difusió investigadora, ja que la consideren un bé comú, amb models editorials sense ànim de lucre i una cultura del coneixement compartit.

L’informe també assenyala reptes importants. Encara que s'hi observen millores respecte a l'enquesta realitzada en 2021, el coneixement tècnic sobre les diferents vies d'accés obert continua sent limitat amb mitjana de 2,22 sobre 5, i només un de cada cinc investigadors o investigadores declara que tenen un coneixement alt sobre els plans de gestió de dades (PGD).

Les publicacions consideren que la revisió per pars doble cec és percebuda com la modalitat més justa i objectiva i només el 7,3% defensa una revisió oberta. A més, el factor d'impacte i la reputació de la revista són els criteris més influents en decidir on publicar i les mètriques tradicionals continuen amb el domini de l'ecosistema acadèmic.

L'enquesta es pot consultar lliurement a través del repositori institucional. Els resultats advoquen per avançar cap a una cultura investigadora transparent, inclusiva i responsable, en línia amb els nous marcs d'avaluació promoguts a escala europea.

La realització d'aquest diagnòstic és un dels compromisos inclosos en el Pla ENCA-UJI aprovat pel Consell de Govern en juny de 2024 per orientar les seues polítiques amb una transformació institucional responsable en l'àmbit de la investigació. I està alineada amb la Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA) i vinculada als projectes europeus CATALISI i EDUC-WIDE.