Noticias Castellón
viernes, 19 de abril de 2024 | Última actualización: 13:36

Un acord amb l’UJI permetrà que la biblioteca digitalitze 603 documents de Cabanes, Vilafamés i Vistabella

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 23 segundos

Noticias Relacionadas

A mesura que s’ha realitzat el procés es’ha dipositat en el Repositori Institucional on s’incorporan les corresponents descripcions i metadades 

Castellón Información 

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón Soler, i l’alcaldessa de Cabanes, Soledad Segarra Mulet; l’alcalde de Vilafamès, Abel Ibáñez Mallasén; i l’alcaldessa de Vistabella, Belén Bachero Traver, han signat un conveni de col·laboració per la digitalització dels arxius històrics d’aquestes tres viles i la seua difusió en el Repositori de la universitat pública de Castelló.

En l’acte ha participat també Jesús Lancis, vicerector d’Investigació i Transferència; Vicent Falomir, cap de Biblioteca; Carles Mulet, regidor de Cabanes; Longi Gil, regidor de Vilafamés, Lidón París, arxivera general i Lledó Babiloni, tècnica especialista de la Biblioteca.

Després de l’acte, la rectora ha destacat que «el més important és que tothom puga accedir a la documentació». Alcón ha recordat que enguany és l’Any Europeu del Patrimoni Cultural i que aquesta tasca serveix per recuperar els arxius i la documentació dels municipis castellonencs perquè no es perda part del nostre patrimoni. Per la seua banda, el director de la Biblioteca, Vicent Falomir, ha indicat que el projecte de recuperació i digitalització està obert a tots els municipis de Castelló.

Al municipi de Cabanes, s’han digitalitzat 13 documents. El més antic és un pergamí datat en 1395, probablement un testament. Destaca també el privilegi de fira atorgat a Cabanes per Germana de Foix al 1507 i per conèixer com funcionava la vila al segle XVII són interessants les 'Ordinaciones por las que antiguamente se governava la Villa de Cabanes'.

L’alcaldessa de Cabanes, Soledad Segarra, ha ressaltat el treball de recuperació documental que s’ha realitzat i el valor afegit que suposa per al municipi preservar aquesta documentació històrica. A més a més, ha volgut agrair al professor Vicente García Edo la seua participació en el mateix.

En l’Ajuntament de Vilafamés, s’han digitalitzat 563 documents (483 llibres i documents en paper i 80 pergamins) datats entre 1264 i 1916. Entre ells destaquen la Carta Pobla de la Vall d’Alba, o la renovació dels furs, costums i privilegis de Vilafamés per part del Mestre de Montesa, en 1374, així com el 'Libro Capatrón de bienes, sitios e inmuebles de Villafamés' de 1522.

La primera autoritat de Vilafamés, Abel Ibáñez ha destacat que el treball desenvolupat per Rebeca Blasco i Xavier Allepuz, per part de l’ajuntament i les tècniques de la Biblioteca universitària, han permés recuperar molta documentació que "ara està a l’abast de la comunitat investigadora i el públic en general".

Al municipi de Vistabella s’han digitalitzat 27 documents datats entre 1688 i 1929. Destaquen per la seua antiguitat i la seua importància cabdal per a la investigació històrica les "visures", documents que especifiquen els camins, fonts, mallades, abeuradors, assegadors i espais comunals dels territoris que formaven la Setena de Culla. I també els llibres d’actes municipal, que des de 1911 a 1929 retracten la vida municipal.

L’alcaldessa de Vistabella, Belén Bachero, ha destacat la importància que té per un municipi de només 300 habitants el fet de recuperar la documentació històrica i ha agraït la participació del grup de voluntaris i voluntàries del Centre d’Estudis de Penyagolosa, "sense els quals no haguera sigut possible arribar a la digitalització, gràcies al seu interés en la recerca, classificació i cura de la documentació que hi havia en l’arxiu".

A mesura que s’han anat digitalitzant els documents s’ha dipositat en el Repositori Institucional UJI <http://repositori.uji.es/> on s’incorporan les corresponents descripcions i metadades de cadascun dels documents. Tota la documentació històrica es podrà recuperar o visualitzar mitjançant recol·lectors com Hispana, Recolecta, etc. així com per la Biblioteca Digital d’Europa, coneguda per Europeana.