Advertisement
Advertisement
Noticias Castellón
jueves, 23 de marzo del 2023 | Última actualización: 22:51

Advertisement
Advertisement

Compromís per Vila-real demana en una moció millors condicions per als MIR

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 39 segundos

Noticias Relacionadas

Fajardo lamenta l’atenció rebuda cap al personal sanitari en temps de pandèmia i sobre tot cap “als que estan formant-se”

Castellón Información

El Grup Municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció al pròxim Ple en la qual, a banda de donar el seu suport als Metges Interns Residents (MIR), demana una millora de les seues condicions.

Va ser a mitjan juliol quan el col·lectiu de MIR va anunciar una vaga indefinida fins que s’escolten les seues reivindicacions, atur que està afectant diferents territoris, entre ells al País Valencià i a hospitals com el de la Plana de Vila-real. La portaveu de Compromís, Maria Fajardo, assenyala que els MIR s’han demostrat indispensables en el dia a dia de qualsevol centre mèdic, especialment en moments com els que vivim en l’actualitat, en els quals una pandèmia els ha posat, juntament amb la resta dels seus companys sanitaris, en primera fila, arriscant la seua vida per a protegir la de la resta.

Per això, destaca que qualsevol persona que estudie Medicina “ha d’exposar-se a aquest període de pràctiques per a formar-se i oferir els seus serveis una vegada finalitzat tot aquest periple d’anys de formació, esforç i treball”. “Un treball molt delicat, ja que la salut de totes i tots passa per les seues mans i, per tant, afecta a tota la població. Per aqueix motiu, aquest personal ha d’estar ben format, però també ha d’estar ben valorat i remunerat i no serveixen els aplaudiments des del balcó a les 20.00 hores”, denuncia.

En els últims dies s’ha posat de manifest la feblesa del sistema sanitari si aquest col·lectiu decideix parar. “I han parat per una qüestió de justícia i de lògica i és que és normal que se senten frustrats, veient que la càrrega de treball que han de suportar és superior a les forces de qualsevol, les exigències sempre són moltes, però les recompenses poques”, afirma.

Així, Fajardo lamenta que l’Administració pública “ha fallat”. “Quan aquells que havien de protegir a aquests treballadors els han deixat desemparats i els han disfressats d’herois és que alguna cosa no va bé i creiem que ens hem d’aturar, pensar i, sobretot, escoltar les reivindicacions d’aquest col·lectiu mèdic format per uns 2.600 professionals només al nostre territori”, explica. “A l’Hospital de la Plana, com en altres centres hospitalaris, els cartells distribuïts pertot arreu ja avisen que l’atenció a pacients pot veure’s demorada significativament a causa de la vaga de MIR, per tant, és una crida d’atenció seriosa cap a aquells que ostenten la responsabilitat de posar remei a la seua situació”, indica.

Per això, la moció de Compromís recull algunes de les peticions d’aquest col·lectiu i demana a la Conselleria de Sanitat que cree els mecanismes necessaris per a atendre de manera adequada les seues peticions i done resposta als afectats al més aviat perquè puguen tornar a oferir els seus serveis en les millors condicions. També s’insta el Ministeri de Sanitat a crear una mesa tècnica amb totes les comunitats autònomes per a pactar un increment salarial d’aquest col·lectiu que l’equipare amb el de la resta de companys del sector d’altres territoris, augmentant el complement de residència, el preu de l’hora de la jornada complementària i l’abonament de les dietes durant les guàrdies. Tanmateix, seguint les peticions dels MIR, Compromís demana equiparar la jornada de treball i els descansos d’aquests amb les condicions dels metges adjunts, amb un descans obligatori de 36 hores, jornada màxima de 37,5 hores i cotització de les hores de guàrdia mèdiques, entre altres mesures que inclouen que se’ls abone el 100% de la incapacitat temporal des del primer dia de la baixa i que tinguen els mateixos drets que la resta del personal en cas de baixa laboral.

“Fins ara ningú s’havia fixat en aquestes persones i en les seues condicions, que deixen molt a desitjar, tenint en compte la professió que exerceixen i la importància de valorar adequadament la seua funció”, manifesta Fajardo, “per això, esperem que la resta de grups polítics voten a favor d’aquesta moció i que prompte es puguen veure canvis a millor en les seues condicions”.

Advertisement
Advertisement