Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 21:59

El compromís universitari amb els majors, és un dels grans reptes en temps de la Covid-19

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 51 segundos

Noticias Relacionadas

Les persones majors estan donant exemple de com superar els esculls imposats pel confinament i la crisi de la pandèmia de coronavirus

Castellón Información

La crisi generada per la pandèmia està agitant els pilars de la nostra societat i està canviant la nostra manera de viure, de comunicar-nos, d'interactuar. No obstant això, en cap cas aquests canvis haurien de provocar el minvament dels nostres drets i de les nostres possibilitats. En aquest sentit, hem de parar atenció especialment als col·lectius més vulnerables, com és el cas de les persones majors.

L'ensenyament públic superior, amb un ferm compromís per la formació de qualitat, a través dels Programes Universitaris per a Majors (PUM), manté obertes i en desenvolupament oportunitats de formació, acció social, cultural i investigadora per a aquest col·lectiu. D'aquesta manera es pretén perseguir l'objecte de l'educació tal com el va definir Herbert Spencer ja en el s. XIX, que no és un altre que «formar éssers aptes per a governar-se a si mateixos, i no per a ser governats pels altres». Parlem d'accions de summa importància per a un grup poblacional que serà l'últim a incorporar-se a la normalitat, però que no ha de perdre la possibilitat de continuar teixint la seua xarxa relacional i exercir el seu dret a un envelliment saludable, actiu i participatiu.

Els Programes Universitaris per a Majors van nàixer a la fi dels noranta amb el propòsit d'acostar la universitat a aquest col·lectiu i de treballar per a afavorir l'envelliment actiu, la transmissió del coneixement, la cohesió social, la promoció de la investigació i la lluita contra la soledat i l'aïllament social d'aquestes persones. Des dels seus inicis, els PUM de la Comunitat Valenciana s'han convertit en un referent a escala nacional i internacional del compromís de les universitats amb la formació permanent i la implicació dels majors en la societat. Aquesta missió és i ha de ser prioritària especialment en els moments que vivim per a donar resposta a les necessitats del nostre alumnat i demostrar que la universitat està on ha d'estar: en la investigació, la formació i l'acció social.

La labor que estem realitzant des dels PUM és fonamental per a reivindicar i garantir els drets de les persones majors i continuar sent la plataforma on poden seguir desenvolupant-se socialment i acadèmicament. En aquest sentit, els cinc Programes Universitaris per a Majors de la Comunitat Valenciana estem valorant diferents escenaris per a afrontar el nou curs acadèmic supeditats, com ha de ser, a les directrius i mesures que marquen les autoritats sanitàries i el govern, sent conscients que la prioritat d’aquests és sempre tornar a la fins ara coneguda com a «normalitat» i amb això a la docència presencial.

No obstant això, en aquestes circumstàncies, es fa necessari adaptar els programes a la nova realitat sanitària i social i tenim per davant un horitzó de noves possibilitats i oportunitats a través de la docència virtual. Si bé és cert que els canvis també ens plantegen reptes, com poden ser l'adaptació pedagògica del professorat, les dificultats logístiques dels estudiants sènior o la falta d'adaptació tecnològica, el compromís dels PUM està a facilitar l'accés a aquest nou món digital que s'ha tornat tan necessari en aquests temps de crisi.