Noticias Castellón
martes, 26 de septiembre del 2023 | Última actualización: 15:11

Compromís suma als pobles per assegurar la continuïtat dels projectes de Memòria Històrica a Castelló

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 10 segundos

Noticias Relacionadas

Guardiola: “Ens hem compromès a col·laborar amb el Grup de Recerca de la Memòria Històrica (GRMH) per trobar fórmules per garantir el finançament públic per a les campanyes d’exhumacions”

El Grup de Compromís a la Diputació de Castelló promou propostes d’acord als Ajuntaments de les comarques del Nord per donar resposta a la negativa del nou Govern del Partit Popular a la institució provincial a subvencionar projectes de recuperació de fosses comunes. 

A l’últim Ple d’aquesta institució, la diputada de Compromís, Maria Fajardo, va traslladar la reclamació del Grup de Recerca de la Memòria Històrica respecte a la continuïtat dels treballs de recuperació d’una fossa comuna a Nules. La resposta de la presidenta, Marta Barrachina, fou que la institució provincial no invertirà diners en aquest àmbit, ja que “no són polítiques urgents ni prioritàries”. Una afirmació que ha obligat al Grup de Recerca de la Memòria Històrica a buscar altres vies de finançament per a dur a terme l’actuació.

Per aquest motiu, els diputats David Guardiola i Maria Fajardo, juntament amb la diputada a Corts, Verònica Ruiz, els regidors de Castelló, Ignasi Garcia, Pau Sancho i Vera Bou, i el regidor de Moncofa, Raül Borràs; es van reunir amb el Grup de Recerca de la Memòria Històrica, per escoltar-los i compartir possibles solucions.

El portaveu del Grup, David Guardiola, explica: “Compromís ens hem compromès a col·laborar amb ells per trobar la fórmula o les fórmules que puguen garantitzar el finançament públic de les campanyes d’exhumacions de víctimes del franquisme que tenen actives i programades a les nostres comarques”. Per això, “hem volgut dur aquesta reivindicació, que sentim propia, al conjunt d’ajuntaments dels pobles on tenim representació, en forma de moció o proposta d’acord”.

“És imprescindible resoldre aquesta anomalia democràtica i fer justícia amb totes aquestes persones i els seus familiars, per donar resposta al dolor de les famílies amb persones represaliades que no han pogut honorar”. “Per això exigim el finançament necessari, tant al govern de la Diputació, com a l’estatal i valencià, per a assegurar l’exhumació dels cossos, en un acte de reparació democràtica”, ha defensat la diputada Maria Fajardo. 

Per últim, la proposta d’acord de Compromís també sol·licita que els ajuntaments dels pobles de les comarques de Castelló, en cas de negativa a finançar aquests projectes per part d’altres administracions, estudien la possibilitat de suplir la falta de finançament amb recursos propis.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí