Noticias Castellón
domingo, 19 de mayo de 2024 | Última actualización: 20:24

Compromís presentará esmenes a la incorporació de romanents al Pressupost "per a revertir el negacionisme climàtic del PP i Vox"

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 32 segundos

Noticias Relacionadas

Garcia assegura que tenen previst presentar esmenes per a augmentar la partida per al Pla d'Acció pel Clima i Energia Sostenible, per a dotar de recursos el Pla contra la Sequera o per a la instal·lació d'energies renovables

Compromís ha anunciat que presentarà esmenes a la proposta del govern de Begoña Carrasco pel que fa a la incorporació dels romanents al pressupost de 2024 per a "fer front al negacionisme climàtic de les dretes". Per als valencianistes el projecte de romanents demostra una vegada més la deriva anticientífica del Partit Popular per la influència de l'extrema dreta i és una evidència que continua la manca de col·laboració amb l'oposició a l'hora de tractar temes rellevants per a la ciutat. "Dels quasi tretze milions d'euros que s'incorporaran al pressupost, l'alcaldessa no destina ni un sol euro a la instal·lació d'energies renovables, al desenvolupament del pla contra la sequera o garantir les ombres al pati del Mestre Canós", ha lamentat Garcia.

Ignasi Garcia, portaveu de Compromís a l'Ajuntament de Castelló ha assegurat que la seua intenció és " garantir els recursos suficients perquè Castelló puga adaptar-se al repte climàtic que el PP i Vox neguen contínuament". El portaveu ha expressat la voluntat de Compromís que s'aproven totes les seues esmenes "perquè parlem de qüestions bàsiques que necessita la Ciutat de Castelló". "Volem que Castelló faça front a la crisi climàtica i pose en el centre de les polítiques municipals el benestar de les persones".

Compromís té previst presentar esmenes per a augmentar la partida per al Pla d'Acció del Clima i Energia sostenible que "ha de ser una prioritat de la regidoria de gestió ambiental", així com dedicar l'increment en la despesa de llums extraordinàries a energies renovables. Garcia ha destacat que una de les esmenes busca garantir els recursos per al Pla contra la Sequera, que va ser aprovat per unanimitat en novembre per tots els grups però que el govern no va preveure cap partida al pressupost en vigor. A més a més, tal com denúncia el portaveu, van eliminar l'aplicació d'infraestructura de reutilització "en un moment que podem observar de com és de tràgic no estar preparats per una sequera persistent si observem les comunitats autònomes veïnes". 

Aprofitant aquesta modificació de crèdit, els valencianistes volen que fins a 300.000 dels romanents del pressupost anterior per a inversions en la lluita contra el canvi climàtic, entre les que inclouen el desenvolupament del Pla d'Ombres, també aprovat per unanimitat al Ple municipal i que, precisament, un dels acords tractava la qüestió de l'adequació climàtica dels patis d'escoles com els tendals Mestre Canós.

D'altra banda, l'edil valencianista ha assegurat que "la millor manera de fomentar l'ús de la mobilitat sostenible es comptant amb la societat civil de Castelló, amb accions al llarg de l'any, amb usuaris que coneixen i ens guien per la ciutat" i per aquest motiu plantegen recuperar el conveni amb Castelló en Bici que el PP va suprimir al pressupost.

Aquesta mateixa setmana des de Compromís alertaven que els projectes anunciants amb la incorporació de 12,7 milions d'euros del romament "demostra és que l'alcaldessa, Begoña Carrasco, no té paraula" perquè "de les 23 esmenes que Compromís van fer al pressupost només en van acceptar 4, però van assegurar que les incorporarien al pressupost amb els romanents i ara veiem com no han complit amb la seua paraula".

Els valencianistes reconeixien que han assolit fites com que el govern augmente la partida per als bons comercials i també per a l'augment del pressupost destinat a les campanyes culturals. No obstant això, critiquen la "hipocresia" del govern que va prometre que quan arribaren els romanents inclourien augments en la partida per al Pla d'Acció pel Clima i Energia Sostenible, recuperarien l'aportació municipal a la Fundació Soler i Godes o incorporarien una nova partida per al col·legi oficial de psicologia en l'acompanyament de víctimes a catàstrofes tal com vam pactar Compromís amb l'equip de govern". "No han complit tampoc amb la cultura popular, tal com es van comprometre", ha conclòs Garcia.