Noticias Castellón
miércoles, 4 de diciembre de 2024 | Última actualización: 21:20

Compromís força un nou ple d'aprovació d'ordenances fiscals en Castelló

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 8 segundos

Noticias Relacionadas

Presenten una al·legació contra la taxa del fem "perquè no és la que necessita la nostra ciutat, no és la que necessita el medi ambient i no és la que necessiten les butxaques de les nostres famílies”

El grup municipal de Compromís per Castelló ha presentat una al·legació a la nova proposta de Taxa per Prestació de Serveis de Recollida de Residus Sòlids Urbans, impulsada pel govern del Partit Popular encapçalat per Begoña Carrasco. Segons ha explicat el portaveu de la coalició valencianista, Ignasi Garcia, aquesta proposta “no només no compleix els objectius mediambientals i normatius” establerts per la legislació estatal i europea, sinó que també “penalitza injustament els veïns de Castelló amb un increment considerable en la seua contribució sense oferir mesures clares per incentivar la separació de residus i el reciclatge”.

Garcia ha denunciat que la taxa no reflecteix el principi de "qui més residus genera, més paga", un dels pilars de la Llei 7/2022, que busca fomentar la responsabilitat individual i col·lectiva en la gestió de residus. Aquesta legislació, alineada amb les directrius europees, exigeix que les entitats locals implementen sistemes que premien els comportaments sostenibles i que incentiven la separació en origen. No obstant això, el govern municipal ha optat per una modificació que, segons el portaveu de Compromís, “no incorpora mecanismes progressius ni bonificacions adequades per a aquells ciutadans que practiquen una gestió responsable”.

El portaveu ha recordat que la ciutat es troba davant reptes ambientals i normatius importants, com l’obligació de recollir de forma separada els bioresidus abans del final de l’any i altres fraccions clau en els propers mesos. En aquest context, Garcia considera essencial que l’Ajuntament “aposte per un model que combine l’educació ambiental amb polítiques fiscals efectives”. Sense aquestes mesures, adverteix, “és probable que s’agreugen els problemes de reciclatge a Castelló i que no es complisquen els objectius europeus de reducció i reutilització de residus”.

Des de Compromís s’ha remarcat la necessitat de dissenyar una nova taxa que siga justa per als veïns i veïnes de Castelló i que responga als acords ja aprovats pel ple municipal. Garcia ha posat com a exemple la moció presentada pel grup valencianista al al gener, que va rebre el suport unànime de tots els grups polítics. “Aquesta iniciativa incloïa propostes concretes com la implantació de sistemes d’identificació per als contenidors de residus orgànics, bonificacions significatives per als usuaris responsables i l’organització de campanyes d’educació ambiental per fomentar bones pràctiques entre la ciutadania” ha assegurat.

El portaveu ha destacat que la proposta actual del govern de Carrasco, a més de ser ambientalment insuficient, pot provocar un rebuig ciutadà per l’important augment de la càrrega fiscal que representa. Així mateix, ha advertit que “un càlcul ràpid sobre les bonificacions proposades pel govern indica que aquestes podrien desequilibrar els comptes municipals, posant en risc el principi de no generar dèficit en la taxa, un requisit fonamental segons la normativa”.

Davant aquesta situació, Garcia ha fet una crida al govern local perquè reflexione i replantege la proposta de taxa. Segons el portaveu, “és imprescindible que Castelló dissenye una política fiscal en matèria de residus que no només siga sostenible i ajustada a la llei, sinó també alineada amb les necessitats reals de la ciutadania i amb els objectius mediambientals”. "El futur de la nostra ciutat i del planeta depén de les accions que prenguem hui, no podem permetre que Castelló retrocedisca en matèria de gestió de residus quan les eines per avançar ja estan damunt la taula", ha conclòs el portaveu de Compromís.