Noticias Castellón
viernes, 12 de julio de 2024 | Última actualización: 19:19

Compromís al·lega contra l’eliminació de la forma exclusiva en valencià del topònim

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 46 segundos

Noticias Relacionadas

Garcia: "Al·leguem perquè la toponímia és un bé cultural i perquè Carrasco i el seu informe ignoren que Castelló de la Plana sempre ha sigut Castelló de la Plana"

Compromís ha participat en les al·legacions al procediment de canvi de denominació de la ciutat de Castelló de la Plana que vol dur a terme el govern de Begoña Carrasco i Vox. Per al portaveu de la formació valencianista a l'Ajuntament "Carrasco el que pretén és invisibilitzar el valencià perquè no li agrada que es parle en valencià, no troben cap altre motiu ni explicació".

D'acord amb Garcia, "la proposta del govern per a eliminar la forma exclusiva en valencià del topònim contradiu el que diu la legislació vigent, el que diu l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el que diuen les recomanacions internacionals i el que diu la mateixa llei de patrimoni cultural. La toponímia és un bé cultural i la toponímia tradicional és la que s'ha de gastar", ha afegit.

Garcia ha insistit que "l'informe de Santiago Fortuño obvia la realitat sociolingüística perquè el valencià ha estat prohibit durant molt de temps, la major part d'aquests dels últims segles". Des de Compromís asseguren que en l'al·legació ofereixen arguments que desmunten les falsedats que diu el Partit Popular, qui defensa que amb la doble toponímia tot el món serà bilingüe, "però res més lluny de la realitat, perquè és de sobra coneguda que el bilingüisme ha anat cap enrere i, de fet, patim una situació de disglòssia lingüística i de minorització de la nostra llengua", ha lamentat el portaveu.

"El Partit Popular ha arribat a defensar que la forma bilingüe és tradicional, però la realitat és que el nom de la ciutat ha sigut oficialment bilingüe només 37 anys dels més 700 anys d'història que té el nom de la nostra ciutat", ha retret Garcia.

La formació valencianista ha adjuntat a la seua al·legació l'informe sociolingüístic del departament de llengües i cultura europees de l'UJI, que segons afirma Garcia, "posa de manifest que Fortuño no té currículum i que és necessari fer un altre informe". Per aquest motiu des de Comrpomís demanen que s'incorpore l'informe dels filòlegs de l'UJI, ja que desautoritza totalment a Fortuño i, per tant, no s'estaria complint el decret de canvi de nom.

"No pot ser que l'alcaldessa obvie a tot el Departament de Llengües i Cultura Europees de l'UJI en el seu absurd i que la seua decisió unilateral sense cap mena de base lingüística, ni social, ni històrica, que és el que exigeix la llei que ha d'anar davant en aquests procediments, que s'ha de presentar un informe d'un lingüista i el que tenim no compleix cap dels criteris i, per tant, el que s'estaria fent és un incompliment de la legalitat", ha subratllat el portaveu de Compromís a l'Ajuntament.

Finalment, des de Compromís han insistit que "és una realitat que Fortuño ha quedat desacreditat totalment" i que "el que ha de fer el govern és rectificar i, si de veritat volen fer les coses bé, que aturen aquest empastre i que aporten arguments sòlids, perquè la ciutat no s'ho mereix".