Noticias Castellón
jueves, 25 de abril de 2024 | Última actualización: 21:08

Els cellerers de Castelló consideren vitals les aliances per al desenvolupament del turisme enològic

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 41 segundos

Noticias Relacionadas

Els integrants de la taula rodona que ha analitzat el futur del enoturisme coincideixen en la necessitat d’aprofitar la proximitat de la costa per a captar els turistes de sol i platja.

La representació del cabaret ‘Menú DegustoAcció’ i un sopar maridatge han tancat la segona jornada de la Trobada Internacional de Vi de Benlloch on ha destacat el tast dels vins de França.

Castellón Información

Els representants de l’incipient sector vitivinícola de la província de Castelló entenen que les aliances i les col•laboracions entre la industria del vi i altres sectors com el de la restauració, els allotjaments hostalers o el turisme cultural són vitals per al desenvolupament del enoturisme. Així ho han explicat a Benlloch durant la celebració d’una taula redona sobre projectes enoturístics en el marc de la segona jornada de la Trobada Internacional del Vi-Festa de la Verema, on també han coincidit en la necessitat d’aprofitar la situació privilegiada que una gran part dels cellers de la província tenen respecte a la costa, per a captar el turisme de sol i platja.

La taula redona, moderada per el professor de la Universitat Jaume I Artur Aparici, ha contat amb la participació dels cellerers Juan Domingo Tàrrega, del Mas de Rander; Sergio Garrido, de Barón D’Alba; Gabriel García, del celler García Mayo; y Vicente Flors, del celler Vicente Flors, que han destacat la importància i la ventaja de que els projectes enoturístics a Castelló “són quasi nous i està tot per fer, no estem viciats i per tant no hi ha res que corregir”, explica Gabriel García. Un aspecte en el que també coincideix Sergio Garrido, que és també el president de la recentment creada ‘Ruta del Vi’ que en estos moments engloba a 15 empreses relacionades en el món del vi de la restauració i de la hostaleria i turisme rural i que té com a objectiu dinamitzar el turisme de la província a base de col•laboracions entre els diversos sectors.

En este sentit, el cellerer de Barón d’Alba afegeix que “falta molta feina per fer, i s’ha d’intentar que la gent s’ho crega i s’unisca a esta iniciativa”, que “encara no està donant els resultats esperats ja que ens falta molt per aprendre”, segons explica Juan Domingo Tàrrega, del Mas de Rander. En alguns casos, “les visites als cellers induïdes a partir de la ‘Ruta del Ví’ durant este darrer any només arriben a un 10 o 15%”, segons explica García Mayo, mentre que el volum total de visites ha crescut al voltant del 50%, asegura.

Per als representats dels cellers és necessari vincular l’enoturisme al desenvolupament dels diferents sectors turistics a la província ”si volem transformar les comarques vitivinícoles en un destí turístic en auge”, explica Garrido. I això vol dir, que “s’han d’aprofitar les possibilitats que ofereix el consolidat turisme de sol i platja”, segons explica Tàrrega, i al mateix temps “unir-nos per explotar les potencialitats d'altres sectors turístics provincials como el gastronòmic, el cultural, el patrimonial, o el mediambiental que fagen atractiva la zona per a oferir un servei complet i adaptat a les necesitats dels visitants per a que se'n vagen contents”. En aquest sentit, Vicente Flors, avisa de la importancia d'associar els productes del mar y la terra, com han fet a la denominació d'origen del Llanguedoc-Rosselló, y de posar en valor eixos productes de la província com els formatges, turrons, olis, tomates de penjar, atmeles, etc., que acaben en un 60% de la seua producció a tendes gourmet”.

En este sentit, García Mayo manté que “es deuria aprofitar el potencial que suposa tindré l’aeroport de Castelló ben a prop, per a oferir paquets als possibles turistes estrangers que han de vindre”, tot i això sense deixar de banda “el valor afegit i la riquesa que suposa el ví per al nostre territori, la cultura, la tradició i la nostra identitat”, asegura Juan Domingo Tàrrega qui defèn l’apropament de la cultura del vi als xiquets com a valor de futur. La taula redonda s'ha convertit en un forum de debat intens en el que han participat nombrosos restauradors, sumilliers, agricultors y productors de la provincia.

La cita de Benlloch ha reunit a reunit a experts internacionals i provincials que han participat en un tast per a professionals dels vins francesos convidats enguany, concretament de les AOC de Picpoul de Pinet, Minervois la Livinière i de Sant Jean de Livinière, denominacions d’origen del Llanguedoc-Rosselló. El tast ha estat presentat pel president de la AOC de Picpoul de Pinet, Guy Bascou, i l’enòleg Michel Poudou, al qual han assistir la presidenta de la Federació de Sumilliers de la Comunitat Valenciana, Maria Luisa Martín, i el responsable de l'Associació de Sumilleres de Castelló y Província (Asucap), David Buch, entre d'altres. Els assistens han pogut tastar i conèixer les característiques dels vins blancs 'Beau Vignac', 'Duc de Morny', 'Terres Rouges', 'L'Ormarine' i del negre 'Domaine des Lauriers'.

El cabaret ‘Menú DegustoAcció’ recuperat per la companyia Francachela Teatre per a esta edició del Benlloch International Wine Meeting (BIWM), ha transformat el restaurant La Bodegueta de Casa Perito en un escenari improvisat on s’ha desplegat una representació fonamentada en l’art eròtic-culinari. La segona part cultural de la jornada ha sigut la presentació del llibre 'Vitis, vinifera, cataloniae', de Vicent Palatsí Armero. Els participants en aquesta Trobada del vi a Benlloch també han pogut gaudir durant tot el dia de la ‘Fireta del llibre i del vi’ on han estat presents diversos cellers de la província com Mas de Rander, Vinya Natura, Vicente Flors, El Penjadís, Ildum Vinarius, Castells i Montoliu, Alcovi, Masía de la Hoya i Barón d’Alba, i on s’han desenvolupat activitats infantils com contacontes. El punt final de la jornada l’ha posat el sopar maridatge de vins de la terra i productes locals a càrrec de Emilio Piera.

Demà diumenge i amb l’objectiu de apropar la producció vinícola de la província al públic assistent, es celebrarà un tast popular amb l’alicient per als qui assistisquen de degustar en primícia tres nous vins elaborats als cellers de Castelló: ‘Roques Negres’, un vi blanc de 2014 de Mollet Vino y Cultura; ‘Barranc dels Cirers Selecció’, un vi negre de 2012 de El Penjadís; y ‘Espumoso’, d’Ildum Vinarius. A la llista s’uneix ‘Temps’, un vi negre de 2010 de Mas de Rander, ja al mercat. El punt i final a les activitats d’aquest cap de setmana el posarà l’humorista Eugeni Alemany.