martes, 24 de mayo, 2022  |  
La Càtedra de Bretxa Digital i Territori de l’UJI aprofundeix en els obstacles que suposa la digitalització La Càtedra de Bretxa Digital i Territori de l’UJI aprofundeix en els obstacles que suposa la digitalització

- 28 diciembre, 2020 -

El propòsit de la càtedra és el d'avançar en el desenvolupament de la societat digital com a motor de la inclusió social La Càtedra de Bretxa Digital i Territori de l’UJI aprofundeix en els obstacles que suposa la digitalització

El propòsit de la càtedra és el d’avançar en el desenvolupament de la societat digital com a motor de la inclusió social

Castellón información

La Càtedra de Bretxa Digital i Territori de la Universitat Jaume I ha mantingut la reunió de cloenda de 2020 de la Comissió Mixta de Seguiment en la qual s’han presentat les conclusions de la memòria d’activitats 2020. La reunió ha comptat amb la participació de la directora general per a la lluita contra la bretxa digital, María Muñoz; el vicerector adjunt de Transferència, Innovació i Emprenedoria, David Cabedo; el director de la càtedra a l’UJI, Vicente A. Querol; la cap de servei i la tècnica de l’Observatori de la Societat Digital, Francisca Inés Hernández i Ana María Guerrero, respectivament, i David Beltrán del Programa de Mecenatge i Patrocini.

En setembre de 2020, l’UJI i la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la GVA van subscriure un conveni de col·laboració per a la constitució d’aquesta càtedra a la universitat pública de Castelló. Durant els primers quatre mesos de funcionament, i atesa la situació creada per la pandèmia, les activitats s’han centrat en dos aspectes: l’ús de les TIC sota el condicionament de la crisi sanitària i la construcció dels indicadors per a la creació i posada en marxa de l’Observatori de Bretxa Digital de la Comunitat Valenciana.

En el primer apartat s’ha realitzat una primera investigació exploratòria sobre els diferents obstacles que s’han observat per aquesta situació excepcional, juntament amb els factors propis del territori que frenen la immersió en la plena digitalització. Per això, s’ha treballat en la captació i enteniment dels contextos, col·lectius i espais de major vulnerabilitat en la transformació cap a una societat digital en les zones rurals autonòmiques en temps de pandèmia.

El segon apartat ha consistit en la revisió teòrica i documental de dades secundàries per a l’elaboració d’indicadors adequats, tant per a la futura radiografia de la bretxa digital com per a la de factors claus que s’articulen entre el fet territorial i el procés de digitalització. Aquesta informació ha de servir per a orientar polítiques i accions per a l’equilibri territorial i generar nova recerca que millore la comprensió del fenomen de l’escletxa digital als espais rurals.

Per últim, la Càtedra ha posat en marxa la web específica de Bretxa Digital i Territori i ha realitzat dos seminaris web dedicats a les bones pràctiques en projectes europeus d’innovació social i models d’èxit en la consecució de competències digitals.

La finalitat de la Càtedra és dur a terme activitats per a potenciar el coneixement, analitzant des de diferents perspectives les causes socioeconòmiques, les conseqüències i les possibles solucions sobre la bretxa digital territorial, en el marc de les accions de l’Observatori de Bretxa Digital i de l’Agenda Digital de la Comunitat Valenciana, amb el propòsit d’avançar en el desenvolupament de la societat digital com a motor de la inclusió social. La càtedra finançada per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital forma part de la comissió d’experts de l’Observatori de Bretxa Digital.

Xarxa de Càtedres de Bretxa Digital

La Generalitat ha subscrit convenis amb les cinc universitats públiques valencianes per a la creació de la Xarxa de Càtedres de Bretxa Digital. La creació d’aquestes cinc càtedres permetrà analitzar la bretxa digital des de les seues diferents perspectives, fomentant activitats de recerca, anàlisi i divulgació sobre les diferents bretxes digitals, des del punt de vista de l’accés, les competències digitals i el bon ús de les TIC.

Whatsapp Telegram