Noticias Castellón
jueves, 18 de abril de 2024 | Última actualización: 17:13

La Càtedra Cuatroochenta de l'UJI organitza una xarrada sobre tecnologies aplicades a la salut

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 45 segundos

Noticias Relacionadas

L'esdeveniment dirigit a totes les persones que estiguen interessades en les telemedicines tindrà lloc el 9 de febrer a la Facultat de Ciències de la Salut

Castellón Información

La Càtedra Cuatroochenta d'Intel·ligència Artificial, Salut i Benestar de la Universitat Jaume I ha organitzat una xarrada per a donar a conèixer el cas de Kineactiv, una start-up tecnològica que aborda temes de salut. L'esdeveniment tindrà lloc dimecres que ve, 9 de febrer, a les 12.30 hores, a la sala d'actes de la Facultat de Ciències de la Salut de l'UJI i està dirigida a totes les persones que estiguen interessades en les telemedicines (tecnologia i salut) i l'emprenedoria.

El ponent és Gabriel Fuertes, graduat en Informàtica, especialista en programari lliure i professor en el Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat de Saragossa. Té una llarga trajectòria com a emprenedor en l'àmbit empresarial de les tecnologies i és fundador de les empreses Starglob Soluciones Informáticas i Edison Desarrollos, la qual és la promotora del projecte Kineactiv.

En la xarrada, compartirà la seua experiència com a emprenedor en el món de les tecnologies aplicades a la salut. Explicarà la seua trajectòria des dels inicis de la seua formació fins a com ha arribat a col·laborar amb un equip multidisciplinari de professionals de la fisioteràpia, la comunicació, la comercialització, el disseny i l'enginyeria. A més, farà una demostració del seu producte i mostrarà com apliquen les càmeres 3D per a realitzar intervencions supervisades per professionals de la salut.

Kineactiv, una start-up de telemedicina

Promoure l'exercici físic i cognitiu de les persones majors a través de jocs interactius de manera divertida i intuïtiva. Aquest és l'objectiu de Kineactiv, un projecte empresarial en el qual treballa un equip multidisciplinari format per professionals de la informàtica, el disseny, la comunicació i la fisioteràpia. La seua filosofia és que utilitzant la seua eina l'usuari podrà prevenir la fragilitat del seu sistema fisiològic i mantenir-se actiu amb reptes cognitius per a exercitar la seua ment.

Kineactiv va ser un dels projectes seleccionats en Lanzadera, l'acceleradora d'empreses impulsada pel president de Mercadona, Juan Roig. El projecte d'aquest equip multidisciplinari va destacar entre més de 1.100 projectes de tot Espanya que van presentar propostes innovadores amb un enfocament digital. La solució tecnològica Kineactiv ja s'està utilitzant en diferents centres de persones majors de Terol i València, com per exemple en el Balneario de Ariño.

La Càtedra i Kineactiv

La Càtedra Cuatroochenta d'Intel·ligència Artificial, Salut i Benestar fa mesos que col·labora amb l'empresa Kineactiv. Aquesta cooperació es va iniciar amb l'objectiu de digitalitzar els mètodes de detecció de la fragilitat en persones majors. El Ministeri de Sanitat assenyala que la fragilitat de les persones majors de 65 anys es pot prevenir, identificar i revertir. Detectar-la a temps permet posar en marxa intervencions per a retardar la seua aparició i que la persona major gaudisca per més temps d'una qualitat de vida i d'una autonomia i independència majors.

Amb aquest objectiu, les dues entitats han iniciat una col·laboració per a desenvolupar una eina digital que ajude els professionals sanitaris a detectar els casos de fragilitat entre les persones majors. Junts treballen en el disseny d'una aplicació basada en càmeres 3D que permet detectar la velocitat de marxa de les persones.

El test de la velocitat de marxa és una de les proves per a detectar precoçment la fragilitat, segons recull el Document de consens sobre prevenció de fragilitat i caigudes en la persona major del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat de 2014. En aquesta prova la persona recorre una distància de quatre metres a la seua velocitat de marxa habitual. Mentrestant, es cronometren els segons que ha tardat a caminar el recorregut de punt a punt. El resultat permet al personal sanitari interpretar el grau de fragilitat de la persona que realitza la prova i detectar el risc que aquesta aparega prompte.

La digitalització i automatització del test de velocitat de marxa ajudaria els i les professionals de la salut. D'una banda, a detectar primerencament quan una persona major està en estat pre-fràgil, és a dir, quan comença a mostrar els primers símptomes de la deterioració física i cognitiva i, d'altra banda, a posar en marxa les intervencions necessàries per a revertir i retardar l'aparició de la dependència.