Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 12:25

La Càtedra Cuatroochenta de l'UJI treballarà en el projecte europeu ARGENTUM d'economia platejada

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 29 segundos

Noticias Relacionadas

Aquest tipus d'economia agrupa les activitats econòmiques, els productes i els serveis dirigits a cobrir les necessitats de les persones de més de 50 anys

Castellón Información

La Càtedra Cuatroochenta d'Intel·ligència Artificial, Salut i Benestar de la Universitat Jaume I forma part d'ARGENTUM, una xarxa europea que treballa per a impulsar la silver economy o economia platejada. L'economia platejada agrupa les activitats econòmiques, els productes i els serveis dirigits a cobrir les necessitats de les persones de més de 50 anys i comprén tant les compres que realitzen com l'activitat econòmica que generen.

Al costat d'altres cinc entitats i empreses de Bulgària, Letònia, Lituània i Itàlia, la Càtedra col·laborarà en la promoció dels coneixements digitals entre les persones majors i en la millora de la qualitat dels serveis que el mercat els ofereix.

L'objectiu del projecte ARGENTUM, que està finançat amb els fons Erasmus+ de la Unió Europea dins del pla KA2 de Cooperació entre Organitzacions, és contribuir a un entorn favorable per al desenvolupament de la silver economy i, així, aconseguir que el desafiament de l'envelliment de la població es convertisca en una oportunitat per a tota la societat.

Dins del mercat de l'economia platejada, la innovació tecnològica és un dels pilars fonamentals, per exemple, quant als avanços en domòtica, la internet de les coses o les ciutats intel·ligents. La innovació tecnològica dirigida a satisfer les necessitats de les persones majors i la millora de la seua qualitat de vida és una palanca de canvi amb gran poder transformador i és en aquest camp on els directors de la Càtedra aportaran la seua experiència a la xarxa ARGENTUM.

Al novembre de 2021, es va formalitzar la posada en marxa del projecte i l'equip que hi col·laborarà activament fins a finals de 2023. Sis entitats, institucions i empreses, entre les quals hi ha la Universitat Jaume I de Castelló, de la mà dels directors de la Càtedra Cuatrochenta, integren ARGENTUM. Totes tenen en comú el seu interés per fomentar les oportunitats que Europa ofereix a les persones majors.

El concepte de la silver economy va sorgir dels mercats del Japó, el país del món amb major percentatge de població de persones majors. Sota aquest paradigma, l'envelliment poblacional és una oportunitat per a la societat.

Cal destacar que la Unió Europea aposta fermament pel foment de l'economia platejada. Per a l'any 2025, s'espera que la contribució del mercat de l'economia platejada asssolisca els 6,4 bilions d'euros al PIB i els 88 milions de llocs de treball, segons un recent estudi de la Unió Europea.

Equip de la xarxa ARGENTUM

L'equip de treball està liderat per InnoGrowth, una organització sense ànim de lucre registrada a Bulgària, la missió de la qual és promocionar i fer accessible la innovació a Europa i establir llaços entre els professionals de la investigació, del sector polític, les empreses i la societat civil. Aquesta organització compta amb un llarg recorregut en projectes internacionals i europeus i actualment en tenen quatre en actiu. Una de les línies de treball que promouen és dotar a les persones majors d'oportunitats d'aprenentatge en àrees com les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i les autocures.

Des de Bulgària, també hi participa l'Ajuntament de Sofia, que en 2020 va decidir adherir-se al pla «Innovative Sofia» per a la promoció d'una ciutat intel·ligent, digital i tecnològica.

A Letònia, hi col·labora LIGHTS, una xicoteta-mitjana empresa establida en 2019 amb l'objectiu de millorar la vida de les persones majors. Els seus serveis estan dirigits a proporcionar alternatives a l'atenció social estandarditzada per a les persones que han assolit l'edat de jubilació.

El centre italià de formació i investigació professional ARIS també forma part del clúster ARGENTUM. Compta amb una àmplia experiència a associar empreses socials i cooperatives per a compartir el coneixement i l'experiència adquirida com un valor comú entre els seus socis. A més, desenvolupen serveis per al benestar, les cures, la salut, el turisme i l'educació de la ciutadania a Itàlia.

La sisena entitat que forma part del consorci és la Universitat la Tercera Edat Medardo Caboto. Es localitza a Lituània i actualment compta amb més de 2.500 estudiants adults-majors. Tenen gran interés i han participat activament en projectes dirigits a involucrar les persones majors en la transició digital.

Missió d'ARGENTUM

ARGENTUM aposta per crear un clúster d'empreses, serveis i proveïdors destinats a satisfer les necessitats dels majors de 50 anys. A través d'aquesta agrupació, s'involucraran representants dels set mercats de l'economia platejada: les tecnologies de la informació, el benestar, la salut i les cures, l'oci i l'esport, el turisme i l'educació.

A tots els membres del clúster se'ls oferiran cursos de formació per a promocionar les bones pràctiques en el sector de l'economia platejada, com per exemple la inclusió de les pròpies persones majors en el desenvolupament i innovació tecnològica per a comptar amb la seua visió i necessitats reals. A més, es potenciarà la formació sobre innovació en matèria de serveis socials i mesures de suport per a la salut i l'envelliment actiu. Es preveu que tot això repercutisca positivament en la qualitat dels serveis que reben les persones d'edats avançades.