lunes, 17 de enero, 2022  |  
Castelló s’ompli de pancartes i reivindicacions feministes després d’un estiu marcat de violència masclista Castelló s’ompli de pancartes i reivindicacions feministes després d’un estiu marcat de violència masclista

- 20 septiembre, 2019 -

Fonts policials informen que la manifestació ha gaudit d'una assistència d'un milió de persones Castelló s’ompli de pancartes i reivindicacions feministes després d’un estiu marcat de violència masclista

Fonts policials informen que la manifestació ha gaudit d’una assistència d’un milió de persones

Els carrers de Castelló s’han emplenat hui a la nit d’un milió de veus cridant per tal d’aturar la violència masclista. Així doncs, l’assemblea del 8M com a principal organitzadora de la manifestació de Castelló ha fet una crida a col·lectius i individuals per tal de mobilitzar-se en contra d’aquesta xacra. “Creiem que ha tingut molt bona acollida perquè just abans hem tingut pluja i la convocatòria ha crescut molt”, han manifestat fonts de l’assemblea 8M de Castelló i han afegit: “Hem tingut col·lectius molt diversos i hem vist moltes dones organitzades i, també, no organitzades”. 

Tàrsila Beltran/Castellón Información

La convocatòria de la manifestació ha sofrit perill de cancel·lació davant la pluja que ha aparegut mitja hora abans de l’hora indicada. Per això, moltes eren les veus que dubtaven que la manifestació tinguera éxit. Amb tot, la plaça de l’Ajuntament de Castelló només a les 20:00 hores ja ha gaudit d’un bon nombre de persones amb cartells morats, pancartes, globus i farolets. 

mani feminista 20 S

De farolets morats s’ha emplenat Castelló per fer “una nit violeta”. La concentració no ha tardat en començar i a les 20:12 hores l’organització ha llegit un primer manifest mentre també mostraven una pancarta del col·lectiu de Xarxes Pels Bons Tractes de Castelló. Aquesta pancarta ha sabut complementar un discurs que recordava eixes 42 dones assassinades durant l’estiu.

El primer dels manifest ha comptat amb un silenci respectuós, només es podien escoltar els ‘clicks’ de les càmeres i la veu que, una per una, ha llegit tots els noms de les dones assassinades durant l’últim any. Alguns dels noms eren desconeguts i algunes de les assistents no han pogut evitar tancar els ulls o negar amb tristesa amb el cap. El manifest ha acabat calificant la situació “d’emergència”. 

1er manifest mani 20 S Feminista

Una volta s’ha llegit el manifest, amb el Fadrí il·luminat de violeta, les organitzadores han informat també de l’itinerari, el qual ha passat per: la Plaça Major, Arciprest Balaguer, la Plaça Maria Agustina, Sant Lluís, la Plaça de Clavé, l’Avinguda Rei En Jaume , Ruiz Zorrilla, la Porta del Sol, Gasset i finalment, per Santa Clara.

Les persones no han tardat en saber situar-se per seguir la marxa de les organitzadores, qui s’han situat en primera fila llestes per partir a les 20:30 hores. La pancarta que ha obert la marxa ha sigut una de les més expressives: “La Terra i els Cossos no es venen, es defenen”, i seguia: “Contra la violència patriarcal, desobediència total”. Aquest ha sigut l’esperit de tota la marxa a ritme d’un tambor que ha anat marcant la marxa feminista.

tambor 20 s mani feminista

L’ambient s’ha animat una vegada totes han començat l’itinerari. Els lemes feministes com “Sola o borracha, quiero llegar a casa” o “Juntes som més fortes”, entre altres, han emplenat els carrers de Castelló de la Plana. Un dels moments més anecdòtics de la marxa ha sigut quan una de les organitzadores s’ha referit a les víctimes de violència maclista com “mortes”. No s’ha tardat en modificar el lema davant les mirades alarmades de les organitzadores i han apostat pel: “No estamos todas, faltan las asesinadas”. 

La gent del carrer anava observant la manifestació amb curiositat. De fet, dos xiques més joves s’han aturat i valorat unir-se a la manifestació davant l’insistència de la marxa amb el lema “¡No nos mires, únete!”. També la marxa ha passat per la Diputació de Castelló, il·luminada de violeta. Nens i nenes que estaven jugant davant el parc assenyalaven la marxa i repetien alguns dels lemes que amb passió, les feministes recitaven.

xiquetes manifestació feminista 20 S

Han sigut molt diferents els ritmes de la marxa, ja que segons la Policia Local, han assistit un milió de persones a la manifestació. Per aquesta raó, els lemes variaven segons l’altura de la llarga cua de la marxa. La manifestació ha gaudit de l’assistència de tot tipus de persones: bebés, nens i nenes, dones joves, dones majors, homes…

La marxa ha arribat fins la plaça Santa Clara a les 21:09 hores i ha rodejat el monument central de la plaça victorejant la “lluita feminista”. Les organitzadores han llegit un segon manifest molt paregut al primer, però amb altres reivindicacions, com ara, la lluita contra el canvi climàtic o també, el veganisme.

Per altra banda, han tornat a llegir a diferents veus el nom de les víctimes per la violència de gènere mentre deixaven caure al terra un cartellet violeta amb el nom de les dones assassinades. Al terra, al costat, les organitzadores han volgut recordar les víctimes amb diferents veles. A més a més, amb cada nom, les manifestant cridaven un sonor “¡Presente!” davant la mirada expectant de la gent de la zona de les tasques. 

mani feminista 20S

La manifestació ha gaudit de la presencia de distintos col·lectius, encara que les organitzadores han manifestat que és “impossible” saber quants han sigut realment. Entre aquests han destacat els iaioflautes de Castelló, el Liceu de Dones de Castelló, l’assemblea del 8M, el col·lectiu feminista d’Onda o CGT Castelló…

Finalment, mentre els lemes ja morien, les organitzadores han explicat que la raó per la qual s’han tapat el rostre és per solidaritat amb les feministes de Mèxic. 

 

Whatsapp Telegram