Noticias Castellón
jueves, 30 de junio del 2022 | Última actualización: 10:32

‘Castelló per la Llengua’ anuncia la programació del 90 aniversari de les ‘Normes de Castelló’

Tiempo de Lectura: 18 segundos

Noticias Relacionadas

El proper dissabte la ciutat de Vila-real (la Plana Baixa) serà l’escollida per iniciar, fora de Castelló de la Plana, els actes commemoratius

Castellón Información

Aquest dimecres 25 de maig Castelló per la Llengua ha celebrat una roda de premsa a la seu d’Escola Valenciana en la qual ha començat a desvetllar la programació prevista per a aquest 2022.  width=

La plataforma ha triat el lema «Una llengua per guanyar» per commemorar el 90 aniversari de les Normes de 1932. Maria Nebot, presidenta de Castelló per la Llengua, ha explicat que el lema es proposa a partir de la cita de Joan Fuster: «La llengua no ens la regalarà ningú, l’haurem de guanyar dia a dia». “La situació del valencià és, en aquest moment, de retrocés pel que fa a l’ús social; per això apel·lem a tota la ciutadania a fer servir el valencià com a llengua d’ús habitual. Per tenir una llengua viva ens ho hem de guanyar i fent servir la llengua és com guanya el valencià!”, ha reblat.

Ja fa un parell d’anys que des de la plataforma unitària de Castelló per la Llengua -plataforma que engloba més de 25 entitats representatives de la societat civil castellonenca, i que a més a més, és l’encarregada d’organitzar els actes commemoratius de les Normes- es va decidir descentralitzar i traslladar també aquesta celebració a diferents pobles de les nostres comarques. Així ho ha explicat David Casanova, membre de la plataforma: “Aquest serà un aniversari especial, i és que han passat nou dècades des que es signaren, l’any 1932, les Normes ortogràfiques que van suposar la unitat de la nostra llengua. És per això que hem augmentat el nombre d’actes i el període de la commemoració”.

El proper dissabte 28 de maig la ciutat de Vila-real (la Plana Baixa) serà l’escollida per iniciar, fora de Castelló de la Plana, els actes commemoratius del 90 aniversari de les Normes de Castelló. “Després de la presentació del llibre Les Normes de Castelló escrit per Josep Daniel Climent i presentat fa unes setmanes a la capital de la Plana Alta, dissabte a Vila-real seguirem amb una programació plena de sorpreses fins el 17 de desembre,” ha afegit Eva Forés, coordinadora d’activitats de Castelló per la Llengua.

Els actes programats fins ara tindran lloc a l’Alcora, Borriol, Vila-real i Grau de Castelló. Ara mateix s’està treballant en la programació dels actes de Castelló de la Plana que tindran lloc el 17 de desembre. Maria Nebot, presidenta de la plataforma Castelló per la Llengua, ha remarcat que “confiem en la predisposició de l’Ajuntament de Castelló de la Plana per contribuir a què Castelló siga, aquest desembre, l’epicentre d’una gran mobilització i festa cultural entorn les Normes del 32 i la unitat de la llengua”. Finalment ha acabat agraint la col·laboració i interés dels Ajuntaments de Vila-real, Borriol i l’Alcora, així com a les entitats locals, per acollir activitats entorn les Normes de Castelló aquest 2022. “Enguany, en el 90 aniversari de les Normes, i per ser l’Any Fuster, ens hem de mobilitzar per demostrar que som un poble orgullós amb la nostra llengua. Al llarg d’aquest any, tenim «Una llengua per guanyar!»”, ha rematat.

Les activitats de la programació de 2022 que s’han anunciat són les següents: