Noticias Castellón
sábado, 20 de abril de 2024 | Última actualización: 18:24

Castelló implanta amb inversió europea 13 projectes urbans per a frenar l'estrés tèrmic i fomentar l'eficiència energètica

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 43 segundos

Noticias Relacionadas

Amparo Marco destaca la importància d'aquestes actuacions a la ciutat "per a millorar la sostenibilitat en un context d'emergència climàtica"

L'eficiència energètica s'ha convertit en un eix transversal present en la majoria de les actuacions que des de fa quatre anys materialitza Castelló amb inversió europea. Projectes que miren també a l'ampliació d'espais verds i la reducció del trànsit rodat com a reguladors tèrmics per a perfilar un entorn urbà més resilient a l'efecte del canvi climàtic, com l'onada de calor d'aquest estiu.

Tretze projectes de segell europeu, amb una inversió total de quasi 37 milions d'euros, contribueixen a la protecció ambiental i a pal·liar les altes temperatures. L'impacte positiu sobre la ciutadania d'aquestes actuacions encaixa amb algunes de les accions recomanades per l'ONU en el manual 'Beating the Heat: A Sustainable Cooling Handbook for Cities' presentat durant la Cimera del Clima de Glasgow en 2021, per a una refrigeració urbana sostenible i equitativa que reduïsca les emissions i augmente la resistència a la calor. La creació de zones verdes, el control del trànsit rodat i dels sistemes d'il·luminació figuren en aquest llistat, i salten també a l'espai urbà castellonenc.

Així, la renovació integral de la xarxa d'enllumenat urbà de Castelló per tecnologia LED, amb la conseqüent reducció d'emissions i de contaminació lumínica, s'uneix a altres accions per a combatre l'estrés tèrmic. L'ampliació de zones verdes com la lligada a la remodelació de l'avinguda de Lledó o les actuacions que busquen pacificar el trànsit rodat i fomentar els mitjans de transports blans "són exemples d'aquesta aposta per un model de ciutat que busca l'equilibri entre la qualitat de vida i el respecte per l'entorn", destaca l'alcaldessa, Amparo Marco.

Prenent com a referència l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (Edusi), que projecta 20,2 milions d'euros en projectes d'impacte social, ambiental i tecnològic, el 33,5% del total (6,7 milions d'euros) van dirigits a materialitzar actuacions que busquen conservar i protegir el medi ambient i promoure l'eficiència dels recursos, i el 23% (4,6 milions d'euros) té com a objectiu afavorir la transició cap a una economia baixa en carboni en tots els sectors.

Així, més de la meitat dels projectes cofinançats per Feder, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional, en el marc d'Edusi (11,3 milions d'euros) contribueixen a pal·liar l'impacte del canvi climàtic i a protegir el planeta. A més, altres de les actuacions amb inversió del Feder (remodelació integral de l'avinguda de Lledó i del Camí la Ratlla) i dels fons Next Generation (Zona de Baixes Emissions) s'uneixen a aquesta acció global contra la deriva climàtica.

"En un context d'emergència climàtica com el que vivim, aquest tipus d'intervencions urbanes amb perfil sostenible i de gestió responsable dels recursos que estem duent a terme amb Europa són grans aliades contra el calfament global", assegura Marco.

L'actuació que lidera l'aposta per l'eficiència energètica és la transformació integral de l'enllumenat urbà amb la implementació de la tecnologia LED. S'han canviat 25.500 punts de llum a través de dos projectes cofinançats per Feder (el 10% en el marc d'Edusi i el 90% a través de l'IDAE, l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia) que alliberaran l'atmosfera de 7.500 tones de diòxid de carboni i reduiran notablement la contaminació lumínica. El canvi és a més intel·ligent, eficient i econòmic: les noves llums duren més del doble que les seues predecessores de vapor de sodi, redueixen el consum energètic en 14,3 Gwh i implicaran un estalvi en el cost. .

"Amb 10,5 milions d'euros de pressupost, aquesta renovació de l'enllumenat urbà té un impacte positiu en la salut, el planeta i el consum", ha indicat l'alcaldessa, Amparo Marco.

Precisament aquesta renovació de la xarxa lumínica municipal s'integra en un projecte d'eficiència energètica més ampli que ha renovat la flota municipal amb vehicles elèctrics, al costat de la instal·lació d'energia fotovoltaica en instal·lacions esportives i d'assortidors elèctrics en diversos punts de la ciutat.

Accions a favor del planeta són les que inclouen també altres operacions de segell europeu com la millora per als vianants i ciclista de l'avinguda de Lledó, amb 3,3 milions d'euros de pressupost. Amb ella, Castelló guanyarà una superfície verda de 1.800 metres quadrats annexa als 36.000 metres del parc Rafalafena, creant un ampli espai enjardinat obert a la ciutadania. A més, amb el seu redisseny el vial incorporarà un sistema de drenatge sostenible i sumarà més arbrat i biodiversitat (de 419 a 734 exemplars), a més d'ampliar la superfície verda en més de 4.587 metres quadrats mitjançant la plantació d'arbustos.

L'actuació contribuirà de manera notable a reduir la petjada de carboni en descendir el trànsit pesat. S'estima en quasi un 40% la caiguda global d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en tot el vial, un percentatge superior al 80% en alguns trams.

El seu carril bici d'1,5 quilòmetres entre el centre urbà i la basílica fomenta la mobilitat sostenible, com els més de 7 nous quilòmetres de carrils bici que s'han materialitzat en els últims anys de la mà del FEDER: els d'avinguda Casalduch, Ciutat del Transport, Gran Via o Pascual Asensi; els 3,3 quilòmetres de via de ciclovianants del renovat Camí La Plana; o el que incorpora el nou Camí la Ratlla, que obrirà en escasses setmanes.

La pacificació del trànsit rodat és el que persegueix la remodelació de la plaça de la Pau o la implantació de la Zona de Baixes Emissions. Aquesta última actuació és finançada a través del Pla de Recuperació i Resiliència Next Generation i contempla l'ampliació de les àrees per als vianants i més carrils bici. La previsió és deixar que només circulen 10.060 vehicles (dels més de 50.000 actuals) per aquesta àrea de 745.000 metres quadrats per a rebaixar la contaminació per damunt d'un 80,50% i minorar també la saturació acústica.

Eficiència energètica en clau europea:

• Pont Europa sobre el riu Sec: 1,4 milions d'euros

• Nous carrils bici en Casalduch, Ciutat del Transport i Gran Via: 813.000 euros

• Millora de l'accessibilitat de les parades de bus urbà: 212.000 euros

• Projecte integrat d'eficiència energètica municipal: 2,5 milions d'euros

• Recuperació del Camí La Plana: 3,5 milions d'euros

• Transformació del parc de la Panderola del Grau: 1,4 milions d'euros

• Ampliació de la xarxa ciclista en Pascual Asensio: 251.900 euros

• Conversió en zona de vianants activa de la plaça de la Pau: 834.500 euros

• App d'estacionament reservat per a reduir el trànsit rodat: 244.000 euros

• Renovació per LED de l'enllumenat urbà: 10,5 milions d'euros

• Millora per als vianants i ciclista de l'avinguda de Lledó: 3,3 milions d'euros

• Reforma del Camí La Ratlla: 1,2 milions

• Zona de Baixes Emissions: 10,5 milions d'euros