viernes, 15 de enero, 2021  |  
L’Equip de Govern de Castelló ret homenatge a les víctimes de la repressió franquista enterrades al cementeri L’Equip de Govern de Castelló ret homenatge a les víctimes de la repressió franquista enterrades al cementeri

- 1 noviembre, 2016 -

Marco manifesta el compromís del Govern municipal "amb la defensa la memòria individual i col·lectiva dels qui van ser represaliats L’Equip de Govern de Castelló ret homenatge a les víctimes de la repressió franquista enterrades al cementeri

Castellón Información

L’equip de govern de l’Ajuntament de Castelló, encapçalat per l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i la vicealcaldesa, Ali Brancal, ha assistit avui a la cerimònia civil que s’ha celebrat en el Cementeri de San José amb motiu de la celebració de Tots els Sants. El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, al costat del PSPV i UGT, ha organitzat l’acte d’homenatge i record a les víctimes de la repressió franquista sepultades en el cementeri de castellonenc.

La regidora de Cultura i portaveu del govern municipal, Verònica Ruiz, ha agraït l’intens treball realitzat pel Grup per la Recerca de la Memòria Històrica ja que «ens ha permès conèixer una realitat que mai ens van ensenyar ni en els col·legis ni en els instituts». Ruiz ha lamentat que malgrat els esforços que s’estan realitzant «encara falta molt per fer per a complir la llei i donar l’homenatge que es mereixen milers i milers de ciutadans que van donar la seua vida per la llibertat i la justícia». Per la seua banda, els representants de la memòria històrica han destacat el treball i suport del Govern de Castelló per a donar a aquest acte la dignitat que es mereix i per haver fet possible l’exposició dedicada a les víctimes de la repressió franquista enterrades en el Cementeri de Castelló.

Actos en el cementerio 1 nov 12L’alcaldessa, Amparo Marco, ha clausurat l’acte posant l’accent en la importància de l’acte civil celebrat aquest matí perquè «avui honrem la memòria dels quals s’han anat. De tots i de totes. Però amb un missatge de gratitud especial als qui van ser víctimes de la violència irracional i despietada. Dones i homes que van donar la seua vida per una causa anomenada llibertat. Socialistes i republicans que van creure en una societat basada en ideals de justícia i igualtat. Van morir per creure en una Espanya millor i per lluitar perquè ningú els arrabassara aqueix somni. Set dècades després del seu afusellament han aconseguit la victòria moral. I estem ací, precisament, per a reivindicar-los, per a honrar-los i per a dignificar-los».

La primera edil ha volgut destacar el compromís del Govern municipal «amb la defensa la memòria individual i col·lectiva dels qui van ser represaliats i van pagar la seua lluita amb la vida». «En aquest cementeri van ser enterrades quasi 1.000 persones víctimes de la repressió: afusellats, morts en presons i en hospitals, morts en centres de detenció, assassinats per pertànyer a la guerrilla antifranquista o per col·laborar amb el maqui. El nostre deure ciutadania és treballar perquè les futures generacions puguen tirar la vista arrere i estar orgulloses dels seus avantpassats. Perquè totes les famílies de Castelló tenen el dret de plorar als seus morts amb la dignitat que es mereixen» ha conclòs Marco.

Balanç de gestió de l’empresa Nou Cementeri

D’altra banda, l’empresa Mixta Nou Cementeri de Castelló ha donat a conèixer el balanç de gestió dels sis primers mesos de l’any en els quals ha gestionat un total de 1.057 defuncions, de les quals 546 han sigut inhumacions i 511 incineracions. Els percentatges són pràcticament idèntics a 2015 quant a l’elecció del servei es refereix: 52% inhumacions i 48% incineracions. Es manté la preferència per l’enterrament tradicional encara que el servei d’incineració manté la seua demanda creixent en els últims anys.

Actos en el cementerio 1 nov 17En el primer semestre del 2016 s’ha produït un descens de les defuncions en comparació del 2015, any en el qual es van registrar el major nombre de defuncions des que existeixen dades oficials a Espanya. El 2015 va suposar per primera vegada a Espanya un «creixement vegetatiu negatiu», és a dir, es van registrar més defuncions que naixements. Aquesta tendència demogràfica ja no es manté en el 2016 (la taxa bruta de mortalitat de 2015 va ser d’un 9,1 per mil habitants i en el que portem d’any se situa entorn del 8 per mil). Aquest descens també es constata en la gestió dels Cementeris de Castelló posat que enguany s’han gestionat 145 defuncions menys respecte a les dades del 2015.

L’empresa mixta ha explicat també les actuacions previstes per a reparar anomalies en el cementeri de San José, tal com en el seu moment va aprovar el Consell d’Administració de l’Empresa Mixta Nou Cementeri de Castelló. Les obres s’emmarquen dins de tres grans blocs: la reparació de les cobertes dels blocs de nínxols que s’han anat deteriorant amb el pas del temps i la seua exposició a la intempèrie, la remodelació de les voreres perimetrals de les pomes del cementeri i l’asfaltat dels vials del cementeri.

Quant a l’actuació en el quadre civil, s’ha executat la primera fase del Memorial Democràtic en el cementeri civil, atenent una demanda històrica dels familiars de les víctimes de la repressió franquista. Una iniciativa del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica que ha sigut executada per la Regidoria de Cultura, les brigades municipals i l’Empresa Mixta. Amb aquesta actuació, s’han eliminat les antigues làpides identificatives (incompletes i incorrectes) i s’ha procedit a la col·locació d’un nou sistema de plaques commemoratives amb el «objectiu de garantir una correcta identificació de tots els morts i enterrats en el quadre civil».

Google+
Whatsapp Telegram