Noticias Castellón
jueves, 28 de septiembre del 2023 | Última actualización: 12:08

Castelló acollirà fins a desembre més de 100 espectacles i activitats de teatre, música, dansa i art

Tiempo de Lectura: 7 minutos, 23 segundos

Noticias Relacionadas

L’Institut Valencià de Cultura presenta la programació del trimestre, que inclou a Nuria Espert, Sorolla o l’Orquestra de RTVE

Més de 100 espectacles i activitats de música, teatre, dansa i art de primer nivell es donaran cita en els espais culturals de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) de Castelló en el primer trimestre de la temporada ( d’octubre a desembre), amb noms com Nuria Espert, Vicky Peña, Carmelo Gómez, Pere Arquillué, concerts amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, l’Orquestra i Cors d’RTVE, una exposició de Sorolla o el premi Max a Castelló i Peníscola al millor espectacle de dansa 2023 ‘La reina del metall’ amb Vanesa Aibar & Enric Monfort”.

El director general de Cultura de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Cultura i Esports, Sergio Arlandis, ha presentat aquest dilluns en el Teatre Principal la programació trimestral del IVC a Castelló al costat del director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinòs. La capital de la Plana ha acollit la primera presentació de la Comunitat Valenciana del IVC. Un programa, del qual el director general de Cultura, ha destacat que es troba en la “línia de la Conselleria, que preten qualitat i impacte social”.

Les activitats es duran a terme en el Teatre Principal, l’Auditori, l’EACC, Museu de Belles Arts i el Palau de Congressos de Peníscola. A partir d’aquest dimarts 19 de setembre s’obri el termini per a la renovació d’abonaments, havent-hi una setmana per a això. Després, a partir del 27 de setembre hi haurà una altra setmana per a inscripció de nous abonats. En taquilla o en el web del IVC ivc.gva.es.

Cal recordar que l’IVC compta amb un abonament general, un segon reduït i un tercer que no arriba al 50% del preu per a persones menors de 30 anys. Així mateix, existeix la Butaca Oberta, amb entrades dirigides a persones amb problemes econòmics “perquè ningú es quede sense cultura per una qüestió econòmica”, ha subratllat Guarinòs.

Sergio Arlandis i Abel Guarinòs. Foto de IVC.

Teatre Principal de Castelló: qualitat i professionalitat

El Teatre Principal de Castelló començarà el 8 i 9 d’octubre amb el teatre de Nuria Espert, acompanyada per Vicki Peña, per a representar ‘L’illa de l’aire’, una obra d’Alejandro Palomas i dirigida per Mario Gas.


Fins a desembre acolliràs obres els directors i dramaturgs de renom com com a ‘Cels’ de Sergio Peris-Mencheta, o la premiada ‘El cos més bonic que mai s’haurà trobat a aquest lloc’ del Teatre Romea i Temporada Alta amb l’actor Pere Arquillué.

També estaran Candela Peña amb ‘Contraccions’; Pedro Casablanc al capdavant de ‘Don Ramón María de Valle Inclán. A través de Ramón Gómez de la Serna’, o la comèdia de Pepe Viyuela ‘Uz: el poble’.


Seguirà el cicle ‘Els dijous al Principal’ que oferirà obres amb protagonistes i companyies vinculades amb Castelló com a ‘Viva’ de Begoña Tena, ‘Estimats pares’ del *Micalet o ‘Win win’ de Juli Disla.

Per part seua, la música estarà protagonitzada per un homenatge a Nino Bravo amb el musical ‘Lliure. Nino Bravo. 100% a capella’. El públic familiar no es pot perdre la representació de ‘El món lirondo’ per a tancar l’any durant les festes de Nadal.

Auditori de Castelló
L’Auditori de Castelló reforça la programació de clàssica per a commemorar el centenari del naixement de la Societat Filharmònica de Castelló. Entre ells, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana oferirà tres grans concerts sota la direcció de Sir Mark Elder, James Gaffigan i Gustavo Gimeno.


Una altra de les grans cites serà amb l’Orquestra i Cor d’RTVE, que arribarà el 15 de desembre amb la direcció del castellonenc Sergio Alapont. Destaca també el concert que oferirà el reconegut violinista Frank Peter Zimmermann acompanyat per Martin Helmchen.

No sols la clàssica serà la protagonista. Altres músiques estaran representades amb concerts com la gira ‘Allà on volia’ de ‘Els Amics dels Arts’ o l’humor, la crítica i la ironia de Rodrigo Cuevas que protagonitzarà ‘La romeria’ l’11 de novembre.

El cicle ‘Territori CS’ manté l’objectiu d’oferir una programació regular de músiques interpretades per artistes castellonencs. En aquest trimestre, passaran per l’Auditori proposades com les de Joan de Ribera, Panchi Vivó, Ramón Godes & Alejandro Roy.

El Museu de Belles arts de Castelló: Sorolla

El Museu de Belles arts de Castelló presenta aquest trimestre una de les exposicions més destacades de la temporada. La mostra ‘La pintura valenciana en l’època de Sorolla’ planteja un diàleg entre diverses generacions d’artistes valencians i té en compte, especialment, el procés de formació, desenvolupament i projecció de la pintura valenciana d’aquell moment amb Sorolla com l’artista més visible.

Es mantenen les sessions de música amb ‘Els Arts al Belles Arts’, els concerts ‘Free Impro’ amb el Col·lectiu d’Improvisació Musical de Castelló, a més de ‘intercanvis. Club de Cultura’, els tallers ‘Interrompre la classe’ o els familiars ‘Play Cube’.

EACC: nova exposició i més programes educatius
L’Espai d’Art Contemporani de Castelló tanca l’any amb una nova mostra: ‘I see you repeating this, I warn you in the sweetest way’, de l’artista italià Michele Gabriele. Una mostra amb influències de fantasia i la ciència-ficció/ciència-ficció que planteja una rondalla subaquàtica que es podrà visitar del 30 de setembre al 14 de gener.

A partir d’aquesta exposició i dels seus materials presentats, es convida a l’artista local Gerard Bomboí a una nova edició de ‘Teorema’, una invitació a artistes locals a treballar a partir de les temàtiques exposades o treballades en l’Espai.

L’any es tancarà al desembre amb la Carta Blanca a Itziar Okariz, una de les artistes més importants de la performance, representant d’Espanya al pavelló de la Biennal de Venècia a 2019.


El mes d’octubre es reprén l’Escola d’Adults, ‘Parament’: un programa educatiu per a gent gran amb el qual l’EACC i el seu equip lliura claus i eines per a entendre i aprofundir en l’art contemporani.

El programa educatiu es completa amb l’activitat amb la comunitat escolar, totes les setmanes de dimarts a dijous. Els divendres l’EACC inaugura un cicle de trobades amb els grups de Salut Mental de Castelló, convertint les exposicions en un espai de treball per a aquests grups. Continua el ‘Club del Videojoc’, una vesprada de dijous al més, una activitat per a mares, pares, fills i altres participants amb la qual aprofundir críticament en l’el meu digital dels videojocs.

Palau de Congressos de Peníscola: cinema, teatre i música

l’Institut Valencià de Cultura manté per tercera temporada la programació estable i permanent al Palau de Congressos de Peníscola, del qual és titular. Una combinació de cinema, teatre i música per a acostar la cultura a tots els públics de les comarques del nord.

En la programació del trimestre es podrà gaudir de ‘Les guerres dels nostres avantpassats’, una adaptació teatral d’Eduardo Galán del text de Miguel Delibes i interpretat per Carmelo Gómez i Miguel Hermoso.


El 28 d’octubre arriba fins al Palau de Congressos de Peníscola el premi Max al millor espectacle de dansa 2023 ‘La reina del metall’ amb Vanesa Aibar & Enric Monfort. Una altra de les propostes musicals vindrà de la mà de Franz Schubert Filharmonia que interpretarà peces de Beethoven i Txaikoyski. L’artista castellonenc Júnior McKenzie presentarà ‘Now that we llaure dead’.

La proposta cinematogràfica està protagonitzada per 7 títols com ‘Upon Entry’, ‘Les huit muntanyes’ o ‘Barbie’.

Filmoteca al Raval i al Paranimf
La Filmoteca del IVC i el Teatre del Raval presenten la segona i últim lliurament del cicle dedicat al cineasta francés François Truffaut, que inclou la seua obra des de 1975 fins a la seua prematura mort en 1984. Durant els mesos d’octubre a desembre es podrà gaudir de pel·lícules com ‘L’amant de l’amor’, ‘La dona del costat’ o ‘Vivement dimanche’.

A més. la Filmoteca oferirà en el Paranimf de l’UJI, el cicle ‘Nou Cinema’ amb produccions cinematogràfiques de gran qualitat. Un conjunt de sis pel·lícules que reuneix operes primes com per exemple ‘Vides passades’, vista a Cannes i en Sundance, o ‘La gossada’, premiada a Cannes o l’esperat retorn de Victor Estarrufe amb ‘Tancar els ulls’.

La programació de La Filmoteca es tanca amb un cicle de cinema restaurat amb la col·laboració de l’aula de Cinema de l’UJI que oferirà títols com a ‘Bou Salvatge’, ‘El viatge de Chihiro’ o ‘Lladre de bicicletes’.


Tot el programa d’activitats es pot descarregar digitalment: consultar ací

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí