viernes, 30 de octubre, 2020  |  

- 30 junio, 2020 -

L'ajuntament de Vila-real ha aprovat una declaració institucional per defendre l'agricultura y recolzar la manifestació

L’ajuntament de Vila-real ha aprovat una declaració institucional per defendre l’agricultura local

Aicha K. Herrando/Rafa Mezquita/Castellón Información

Agricultors independents de la comarca de la Plana Baixa s’han reunit a Vila-real, concretament en el pàrquing situat al costat del Centre Comercial, amb tractors i cotxes, per a emprendre una marxa que ha començat a l’avinguda Europa i ha continuat per l’avinguda França, avinguda Cedre, Carrer Pere III, Arrabal San Pascual, carrer Camí Real i avinguda Castellón fins el Recinte de Fires i Mercar de Castelló, en l’avinguda de la Mar de la capital.

tractots-manifestació llauradors

Les entitats organitzadores, l’Associació de Llauradors Independents de Vila-real (ALIV) i de Nules, han destacat que es tracta d’un “esdeveniment històric”.

La caravana protesta pel Cotonet de Sud-àfrica, “la pitjor i més devastadora plaga que s’ha conegut en la citricultura de Vila-real des que existeix l’agricultura”. Denuncien també que “tenim finques que estan molt prop del nucli urbà que tenen el 100% del cultiu afectat i sense cap valor comercial, per la qual cosa la campanya està perduda”.

També exigeixen a les institucions públiques una major atenció. “Ens demanen que ens posem les piles, que ens hem d’espavilar, i que el que succeeix és per la nostra culpa, però les autoritats competents tampoc posen cap mitjà per a frenar aquesta crisi en el sector”.

D’aquesta manera han animat a participar en les pròximes marxes que s’organitzin per a protestar per la deixadesa en el camp valencià: “No fa falta que siguis agricultor, si tan sols vols veure el paisatge de color verd i no ple d’enderrocs, és suficient. Ajuda’ns a salvar el terme”.

Declaració institucional al ple municipal de Vila-real

El ple ordinari de Vila-real celebrat aquest migdia ha aprovat també una declaració institucional aprovada per tots els partits polítics amb representació municipal i que te com a objectiu defendre l’agricultura local enfront d’aquesta plaga que afecta a varies árees de cultiu de la Comunitat Valenciana, com és el cas de la Plana Baixa.

Suport politic

Entre els manifestants es trobaven el regidor d’Agricultura, José Ramón Ventura Chalmeta, el portaveu del govern, Javier Serralvo, el regidor d’Economia, Xus Madrigal i el regidor de Turisme Diego Vila juntament amb representants de tots els partits polítics del consistori.

A més a més, ALIV, que es reunirà el pròxim 4 de juliol amb 25 associacions agrícoles nacionals, ha comptant amb altres organismes que han suportat la reivindicació com ‘Autónomos Unidos Para Actuar’ (A.U.P.A) i l’Associació de Llauradors de Moncofa que han compartit l’objectiu “d’exigir als partits que complisquen el que van prometre“. 

Agricultors en ‘lluita’

La reivindicació ha reunit 181 vehicles d’agricultors que entre proclames de ‘Polític traïdor has afonat el llaurador’ o ‘Per un futur del camp’ han agraït als corps policials de Vila-real, Almassora i Castelló la coordinació d’una manifestació orquestrada per tractors, cotxes, furgonetes i camions que també han rebut bones paraules per part dels ciutadans: “comportament exquisit dels manifestants que respectaven els semàfors i ocupaven només un carril deixant circular la resta de vehicles particulars”.

Victor Viciedo-manifestació llauradors

El president de l’Associació Llauradors Independents, Víctor Viciedo, ha llegit un manifest on demana “una solució eficaç, siga biològica o química” abans de “convertir la Comunitat Valenciana en un autèntic secarral” i “que els llauradors desmoralitzats comencen a deixar les terres”. També sol·licita que “s’investiguen els motius pels quals s’ha prohibit l’ús del cloropirifós” i que “es depuren responsabilitats polítiques i penals”.

Google+
Whatsapp Telegram