Noticias Castellón
sábado, 02 de julio del 2022 | Última actualización: 19:27

Cabanes recupera l’aljub de Miravet, una de les obres d’arquitectura de l’aigua més emblemàtiques del terme

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 42 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información 

El regidor de Patrimoni de l’ajuntament de Cabanes, Carles Mulet, informa que ja s’ha recuperat l’aljub ( conegut popularment al poble com el del camí d’Orpesa o de Miravet), una de les obres d’arquitectura de l’aigua més emblemàtiques del terme municipal.

aljub cabanes abans 2
Aljub Cabanes abans

Aquest aljub, ubicat just al costat de l’antic camí de la Fusta, el camí asfaltat que connectava Cabanes amb Orpesa fins abans de la construcció del nou vial, era un dels pous comunals més importants del terme municipal, un terme on cal recordar la ramaderia ha estat històricament un dels seus motors econòmics. Entre l’antic camí, i el riu Xinxilla, just en l’encreuament d’aquest camí amb els que partien cap al Broseral i el Pla de Climent, perd el seu origen en segles i segles passats, sense tindre clara una datació, que alguns vinculen directament amb l’ocupació del castell de Miravet.

aljub ara 4Per estar en una zona que podria afectar a via pecuària, es va  demanar autorització prèvia ( a mode de comunicació més que de permís) per evitar qualsevol problema, a la Conselleria d’Agricultura que és qui té competències. Tant prompte la Conselleria ha donat el vist i plau, gràcies a la coordinació amb la regidoria d’infraestructures municipals, els peons municipals han recuperat l’aljub; es tracta d’una actuació ràpida, senzilla, que no ha  generat cap cost extraordinari, però que demostra com abandonat tenia el PP el patrimoni municipal.

Fa més de cinc anys es va presentar per part dels grups que ara estem en el govern una moció exigint a l’equip de govern apostar per la recuperació de tota l’arquitectura de l’aigua deixada perdre pel terme municipal ( pous comunals, aljubs, abeuradors, sèquies històriques, cocós…etc . Es va votar a favor, però com en tantes coses, no es va fer res.

L’aljub estava completament ocult baix romigueres, herbes, brutícia i fem, ara, llueix de nou i torna a estar operatiu.