lunes, 29 de noviembre, 2021  |  
Borriana recorda al tradicional Home dels Nassos Borriana recorda al tradicional Home dels Nassos

- 31 diciembre, 2017 -

Aneu al pont i voreu un home que té tants nassos com dies queden en l'any Borriana recorda al tradicional Home dels Nassos

‘Aneu al pont i voreu un home que té tants nassos com dies queden en l’any’

Castellón Información

L’endevinalla  es referix a un personatge de la tradició popular que es passeja cada 31 de desembre pels carrers i les places del nostre poble. Es tracta de l’Home dels Nassos, un senyor misteriós i ben peculiar perquè té tants nassos com dies queden en l’any.

“Afanyeu-vos a buscar-lo per tots els racons, no siga cosa que se’n vaja! Aguaiteu, per allà va! Correu, que si no el veieu hui ja no podreu vore’l fins d’ací a un any! Si no sabeu quants nassos té, vos donaré una pista per a trobar-lo: penseu que si hui és el darrer dia de l’any, quants dies queden perquè s’acabe l’any?”

A Borriana, cada 31 de desembre, els grans solien convidar la xicalla a buscar l’Home dels Nassos pel Pla, la Tanda, el pont, el mercat… Els plantejaven l’enganyifa cèlebre i els xiquets eixien al carrer entusiasmats mirant de trobar eixe senyor tan estrany de l’imaginari valencià.

En el passat era un acudit famós, però hui en dia eixe costum ha caigut en desús. Quan l’expliquem a la gent de Borriana, alguns sí que el rememoren perfectament: “Mon pare ens deia: Al Pla hi ha un home amb tants nassos com dies li queden a l’any”. D’altres, però, afirmen que el recorden com un somni entelat “Ara que ho dius… sí que recorde alguna cosa d’eixes”.

En alguns pobles del País Valencià, com Cocentaina, Ontinyent o Gandia, fan festes i cercaviles perquè no es perda la tradició.

Whatsapp Telegram