jueves, 29 de julio, 2021  |  
Borriana aprova per unanimitat en el ple la declaració institucional per fer front al Cotonet de Sud-àfrica Borriana aprova per unanimitat en el ple la declaració institucional per fer front al Cotonet de Sud-àfrica

- 31 julio, 2020 -

S'ha denegat incloure una infermera en els centres educatius de primària i secundària de cara al nou curs acadèmic Borriana aprova per unanimitat en el ple la declaració institucional per fer front al Cotonet de Sud-àfrica

S’ha denegat incloure una infermera en els centres educatius de primària i secundària de cara al nou curs acadèmic

Aicha K.Herrando/ Castellón Información

Borriana celebra el ple del mes d’agost l’antepenúltim dia del juliol de manera anticipada i presencial garantit les mesures de prevenció com la distància de seguretat o l’ús de la mascareta.

En aquest ple ordinari l’Ajuntament ha aprovat per unanimitat la declaració institucional per abordar la problemàtica del Cotonet de Sud-àfrica. Vicent Granel, l’edil d’Agricultura, ha agraït a tots els partits polítics suportar aquesta iniciativa que ja van avançar en el Consell Agrari Municipal de Borriana en el que van participar tant l’edil com l’alcaldessa i la resta de representats polítics. Entre altres qüestions amb aquesta declaració es demana tant al Govern central com al Govern de la Generalitat, l’impuls de tractaments alternatius i biològics, ajudes econòmiques per als productors de cítrics i un major control en origen de les importacions per evitar l’arribada de noves plagues.

Ple Borriana Granels
Per la seua part, Vicente Tejedo, regidor del Partit Popular i antic responsable de plagues de la Comunitat, ha demanat anar més enllà d’una declaració institucional que “no aconseguira res en un poble assoles”. Pel que demana que tots els partits polítics facen arribar als ‘jefes’ de València la declaració i que així “arriben a tots els pobles de la Comunitat”. De la mateixa forma, creu que han de formar part la Plataforma per la Dignitat del Llaurador i la Federació de Cooperatives perquè “tots a una el fem possible” perquè per important que siga Borriana per l’agricultura, “no aconseguirem res” i seria una llastima que una cosa que hem aconseguit entre tots “es diluïsca”.

AP-7

L’equip de govern ha proposat una moció per sol·licitar al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i a la Conselleria de Política Territorial, Obres Publiques i Mobilitat l’apertura d’una sortida i entrada directes a l’autopista AP-7 aprofitant les infraestructures existents.

El regidor d’Urbanisme, Bruno Arnandis, ha demanat que el més prompte possible s’inicien les actuacions pertinents per garantir la necessària connexió entre el sud del port de Borriana i l’AP-7, el que justifica perquè els accessos actuals en aquesta zona vital per l’economia local es fan a través de l’avinguda Chicharro i l’avinguda la marina amb una intensitat diària de més de 20.000 vehicles.

Amb aquesta petició, l’oposició ha sigut especialment dur assegurant, com Juan Fuster, del Partit Popular, que “és un despropòsit i una xorrada que porten això a l’Ajuntament perquè no hi ha per on agafar-lo”, ja que com equip de govern que són poden anar directament al Ministeri. També ha intervingut Juan Canós, de VOX, que no li veu “ni peus ni cap” a aquesta moció i es pregunta si ha assessorat algú al senyor Arnandis perquè “podria haver-ho fet millor” i afig: “si això és el que ha treballat durant la pandèmia, li pregaria que no treballara més i es dedica-se a alguna altra cosa”. Així mateix, María Jesús Sanchis, portaveu de Ciutadans, creu que aquesta proposta només ha servit per “fer una nota de premsa”. Per la seua part, Arnandis es pregunta si la resta dels partits polítics estan dolguts per no haver-hi aprovat les seues mocions “per les bogeries que han dit”.

Infermera escolar i romanents

Les mocions suspeses a les quals fa referència l’edil d’Urbanisme són les presentades pel Partit Popular que ha vist denegades les propostes en qüestions de sanitat i economia. Per una banda, Maria Consuelo Suay, ha demanat incloure una infermera escolar en tots els centres educatius de Borriana tant en Primària com en Secundària de cara al nou curs que començara en setembre i ha posat d’exemple altres localitats que ja el tenen implantat com Sogorb, Benicàssim o Onda.

Pleno borriana Suay

Amb aquesta iniciativa, que han suportat tant VOX com Ciutadans, Suay considera que s’afrontaria un context especial com és la pandèmia i es farien tasques de prevenció, tallers formatius com el socorrisme o els primers auxilis, cures en les caigudes així com en les incidències que sofriren els xiquets amb diabetis o epilèpsia. A més, creu que “s’hauria de fer un esforç” en una ciutat que ha sofrit tant com Borriana. Per la seua part, la regidora de Salut, Dolors Carbonell, ha manifestat que no és necessari implantar aquesta figura, ja que cada escola està adscrita a un centre de salut i ja n’hi ha mesures preventives de cara a setembre com l’aportació de 2 mascares per xiquet i l’ús de gel hidroalcohòlic. Carbonell, inclús remarca que aquesta petició de part del PP “és populista i propagandística”. Aquesta mesura ha sigut desestimada per majoria.

PLENO borriana PP

En la qüestió dels romanents s’ha viscut altres dels moments més tensos del ple. Mentre, Juan Fuster, ha demanat “no caure en el xantatge de Pedro Sanchez” i evitar que es confisquen els estalvis de la ciutat per a garantir el fons per al Govern d’Espanya, Cristina Rius, regidora d’Hisenda, ha remarcat que la moció “és incongruent” perquè en un mateix document demanen autonomia local i un compromís amb una llei “que ens ha llevat l’autonomia als municipis” com és la llei Montoro en la que s’impedeix utilitzar els romanents per alguna altra cosa que no siga “fer front als deutes”. A més, recorda que el Govern ja està negociant amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i que ells mateixos anaven a fer una esmena fins que han llegit l’acord de la federació on es recullen moltes de les seues peticions per la qual cosa “la moció ja s’ha quedat obsoleta”.

En l’última part de la sessió, en els precs i preguntes, Maria Consuelo Suay ha preguntat en reiterades ocasions si l’alcaldessa, Maria José Safont, anava a demanar la dimissió de la consellera de Sanitat per desmentir en vàries voltes la preocupant situació que estava vivint Borriana durant la pandèmia i que va començar amb el primer mort de la Comunitat. En totes les ocasions, l’alcaldessa ha dit: “No”.

Whatsapp Telegram