Noticias Castellón
sábado, 03 de junio del 2023 | Última actualización: 14:08

Borriana escometrà la reforma del Barranquet després de les celebracions de Setmana Santa

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 30 segundos

Noticias Relacionadas

El Govern local de Borriana mamprendrà després de Setmana Santa la reurbanització i renovació total del cèntric carrer del Barranquet per a incloure, a més de la restauració del paviment del carrer que actualment està en molt mal estat, la millora i renovació dels col·lectors per a evitar l’estancament d’aigua en moments de fortes pluges. Un projecte al qual destinarà un total de 640.000 euros i que el consistori preveu executar en dos fases aquest mateix any.

Així ho ha aclarit l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, després de la reunió informativa mantinguda aquest migdia amb els veïns i veïnes de les zona per a donar-los a conèixer les principals característiques de l’obra i solucionar els dubtes que pogueren tindre, al mateix temps que ha demanat disculpes i comprensió per endavant per les molèsties que normalment generen les obres.

No obstant això, ha exposat Safont, una camí finalitzades, la intervenció implicarà “una millora considerable de la via urbana per als residents de la zona i per a les persones vianants que hi transiten, i una solució en relació a la problemàtica de les inundacions que es produeixen de manera habitual quan plou més fort del que és normal”.En la reunió han participat l’enginyer municipal i els regidors de Serveis Públics, Vicent Aparisi, i d’Urbanisme, Bruno Arnandis, acompanyats d’altres membres de la corporació, en què han exposat que les obres s’han projectat per a després de Falles i de Setmana Santa per a no dificultar les celebracions, i suposaran “la renovació completa del Barranquet, per a transformar-lo en zona d’ús per als vianants, amb el rebaix de les voreres fins al nivell del carrer, per a donar prioritat als vianants i eliminar a més la barrera que suposen els escalons de les voreres per a la mobilitat dels vianants”.

Als 231.040 euros previstos en el pressupost de 2023 per a les obres, cal afegir l’aportació de 238.000 euros de la Diputació i 172.000 euros més de la modificació de crèdits amb romanents de 2022 aprovats aquesta setmana en el ple municipal, precisament per a incloure a més de la restauració del paviment del carrer que està en mal estat, una doble canalització d’aigües en el tram entre la plaça del Pla fins al carrer de la Misericòrdia, de fins a 3 metres de profunditat per a evacuar, en cas de necessitat, l’aigua de les fortes pluges directament al riu i evitar-ne l’estancament.

Les obres adjudicades a la mercantil Facsa consten de dos fases que es realitzaran correlativament. En la primera part els treballs inclouen la millora i renovació del paviment del carrer que actualment està en molt mal estat i també dels col·lectors per a evitar l’estancament d’aigua en moments de fortes pluges, en el tram entre la plaça de Pla quasi fins al carrer Sant Agustí, 160 metres aproximadament.

Amb el canvi, el vial quedarà com un carrer de plataforma única, per al que s’haurà de demolir la llamborda i la vorera fins a 20 cm per davall de la rasant i passarà de ser una zona 30 a una zona limitada a 20 quilòmetres per hora per als vehicles. Posteriorment, es mamprendrà la segona part també enguany fins a completar els aproximadament 300 metres per a finalitzar la millora del carrer íntegrament.

Segons ha explicat el regidor de Serveis Públics, el govern municipal pretén “donar uniformitat al barri antic”, i ha destacat que s’ha donat prioritat a aquest vial perquè “és un carrer molt transitat i en molt males condicions. El seu estat actual és deficient i amb la repavimentació s’aconseguirà una única plataforma, que situe al mateix nivell l’itinerari per als vianants i el dels vehicles i, a més, s’aprofitarà per a renovar i millorar la xarxa pública d’evacuació d’aigües i el clavegueram”.

“Ja es van fer actuacions similars al carrer Sant Pasqual i Sant Xotxim, i continuarem d’aquesta manera tancant l’anell del centre urbà”, ha argumentat Aparisi, que ha recalcat “l’important patrimoni modernista de la zona que cal posar en valor”.

En aquest carrer continuaran aparcant vehicles, almenys fins que es posen en marxa els aparcaments dissuasius en la zona pròxima del riu. “La idea és anar buidant de vehicles el centre, però primer cal preparar les infraestructures”, ha indicat Aparisi.

En l’actualitat, el carrer compta amb nombrosos clots i l’empedrat en mal estat, en la calçada es poden observar apedaçaments amb formigó, ja que s’han fet treballs per a la renovació de part de la xarxa de clavegueram, per la qual cosa s’aprofitarà les obres per a deixar el paviment en condicions, així com per a canviar i augmentar les canonades de clavegueram i subministraments, fins i tot en la primera part del carrer, on l’Ajuntament ja va realitzar actuacions d’emergència davant la pèrdua d’aigua de les conduccions.

Les voreres, a més, no són accessibles perquè algunes de les rampes que hi ha en passos per als vianants no estan completament enrasades a nivell de calçada, d’aquesta manera queda un desnivell entre la vorera i la calçada. A més, una de les voreres és estreta i no supera els 90 cm d’amplària, amb les dificultats que suposa per al trànsit dels vianants.