Noticias Castellón
domingo, 04 de diciembre del 2022 | Última actualización: 12:25

Borriana decidirà aquest dijous la posada en marxa del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS)

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 7 segundos

Noticias Relacionadas

Es tracta d'un projecte que forma part de l'Estratègia Edusi, cofinançada en un 50% per la Unió Europea amb fons Feder en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible

El govern municipal de Borriana compta ja amb l'informe favorable emès per la Direcció General d'Obres Públiques, Transports i Mobilitat Sostenible, previ a l'aprovació definitiva per part de l'Ajuntament del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Borriana, que es durà a terme en el pròxim ple ordinari previst per a aquest dijous 6 d'octubre, segons ha anunciat l'alcaldessa Maria Josep Safont.

Es tracta, ha indicat, d'un projecte que forma part de l'Estratègia Edusi, cofinançada en un 50% per la Unió Europea amb fons Feder en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible, que arreplega el conjunt d'actuacions per a, segons ha indicat Safont, “millorar l'accessibilitat de les zones urbanes i oferir una mobilitat i un transport sostenible i d'alta qualitat en el municipi”.

Safont ha mostrat la seua satisfacció en la recta final de l'aprovació definitiva perquè es tracta "d’un pla fonamental per al futur de Borriana, nodrit amb les idees i suggeriments dels ciutadans”, i ha manifestat el seu convenciment que el PMUS suposa “un salt important cap a una Borriana més còmoda i accessible amb la implantació de noves i millors solucions que garanteixen l'ús i gaudi de la ciutat per part dels borrianencs i les borrianenques, incidint en la seua manera de viure la ciutat, les seues connexions i desplaçaments, el carril bici, la fluïdesa del trànsit o la conversió en zona de vianants".
Mentre que per al regidor d'Ordenació del territori, Bruno Arnandis, el PMUS de Borriana “marca un abans i un després, i ens permetrà gaudir d'una ciutat més ben connectada, més còmoda, accessible i que oferisca cada vegada més qualitat de vida. Una ciutat més amable i saludable".

Tancar al trànsit la zona del Pla els caps de setmana, convertir en zona de vianants els carrers del centre, rutes per als vianants i escolars i alternatives de pàrquings intermodals, són algunes de les propostes contemplades en el PMUS, després dels resultats del diagnòstic previ realitzat al municipi per a la redacció del PMUS.

El pla, que ja va rebre l'any passat l'Informe Ambiental i Territorial Estratègic favorable de la Generalitat Valenciana, i al març d'enguany el tràmit del període de participació ciutadana, pretén així “millorar la qualitat de vida de les persones, recuperant els espais públics per a la ciutadania, millorar la seguretat viària i combatre la sinistralitat”, ha manifestat Safont.

Les principals raons per a la conversió en zona de vianants, segons ha explicat, són “la millora dels itineraris a peu per a les persones i de la trama urbana, i crear un punt d'atracció i de dinamisme comercial, a més de reduir els nivells de contaminació”.

Per a la qual cosa, entre les propostes i accions concretes, Arnandis ha destacat que es planteja “tancar al trànsit els caps de setmana el Pla perquè siga per als vianants i la de convertir en zona de vianants altres carrers del centre com el Racó de l’Abadia, Sant Cristòfor, les Placetes, Comunitat de Regants, del Forn de la Vila, Vicent Forner i d’El Salvador”.

Per a pal·liar la falta d'estacionaments i com a alternativa a la conversió en zona de vianants de carrers, el govern municipal proposa pàrquings intermodals que hauran de tindre, entre altres característiques, “capacitat per a contindre el nombre necessari de vehicles, situar-se estratègicament en cada corredor d'entrada a la ciutat i tindre un disseny que facilite l'accés i eixida cap a les avingudes principals”.

Una altra de les propostes contemplades és la creació de rutes escolars, imprescindible per a fomentar l'autonomia i la mobilitat per als vianants dels més joves, garantint la seguretat viària en tots els mitjans de transport. Cada ruta tindrà les seues parades en què els escolars acudiran en l'horari establit i estaran senyalitzades amb senyalització vertical.

Al mateix temps, amb el pla es vol impulsar i incentivar els vehicles menys contaminants i fomentar l'ús d'energies netes i renovables, “aplicant les Noves Tecnologies en la gestió de la mobilitat, reduint les emissions de gasos contaminants, el nivell de soroll i el consum energètic basat en combustibles fòssils”, ha precisat.

Bruno Arnandis ha recordat que per a la realització del diagnòstic de l'estudi de mobilitat urbana de la ciutat es va sol·licitar prèviament la col·laboració de la ciutadania amb el propòsit que siga “el més precís possible i puga respondre a les vertaderes necessitats dels veïns i veïnes, així com reforçar els seus punts forts i resoldre les seues carències”.