Noticias Castellón
sábado, 20 de abril de 2024 | Última actualización: 18:05

L'equip de govern de Borriana es posiciona per tractar de reanimar un sector que està en perill de mort: la cultura

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 55 segundos

Noticias Relacionadas

El regidor Vicent Granel reconeix que els espectacles i esdeveniments son “un bé essencial per a la ciutadania” i adverteix de la seua “greu situació per lacrisi sanitària”

Castellón Información

L'Equip de Govern de l'Ajuntament de Borriana portarà al ple municipal del dijous 7 de gener una moció en defensa de la recuperació del sector cultural perquè siga elevada a declaració institucional. En el primer ple de l'any, també se sotmetrà a aprovació el pressupost del consistori per a 2021. En el document, segons ha explicat el regidor de Cultura, Vicent Granel, es reconeix el sector de la cultura, espectacles i esdeveniments com “un bé essencial per a la ciutadania”, al mateix temps que s'adverteix de la “greu situació que viu com a conseqüència de la crisi sanitària”. Per tot això, ha subratllat la necessitat urgent que es posen en marxa “mesures legislatives que el protegisquen”.

A més, en la moció es planteja que el consistori es comprometa a tindre en compte les reivindicacions del sector en les mesures de reactivació econòmica dels pressupostos per a 2021, i a mantindre l'agenda cultural “amb l'estricte compliment de tots els protocols de seguretat sanitària, dins d'una aposta decidida per la cultura segura”, ha subratllat Granel.

Així mateix, es proposa que l'Ajuntament inste la resta d'administracions públiques, i especialment als ajuntaments, diputacions i Generalitat, a mantindre les programacions culturals i les consignacions pressupostàries destinades a cultura, dins de les seues possibilitats, perquè, sempre que les condicions sanitàries ho permeten, es puga mantindre l'agenda cultural.

D'altra banda, el consistori borrianenc es compromet a dur a terme campanyes de sensibilització de la ciutadania per a conscienciar-la que la cultura és segura. Cal destacar que aquesta moció es presenta, a més, amb la voluntat de sumar-se a la declaració institucional homòloga aprovada per la Diputació de Castelló en el seu ple del passat 22 de desembre.

Un sector essencial

El regidor de Cultura ha posat l'accent en la importància de la cultura i la llibertat artística per “la seua contribució al dinamisme de les societats, a la cohesió social, al diàleg intercultural i a l'expressió de la identitat de tots els segments socials” . Així, ha expressat que la cultura “afavoreix una ciutadania democràtica, fomenta la creativitat, el benestar i el pensament crític i propicia la integració, la cohesió, la diversitat, la igualtat i el pluralisme”.

A més, en la moció s'explica que el sector de la cultura, espectacles i esdeveniments ha demostrat que pot oferir activitats controlades i segures que poden servir de respir anímic i de reconstrucció per a la ciutadania.

D'altra banda, Vicent Granel ha destacat que la cultura suposa un motor per a l'economia, que l'escrit xifra en un impacte directe estimat del 3,8% del PIB espanyol i amb "700.000 llocs de treball relacionats. Sobre aquest tema, ha ressaltat que Borriana compta amb diferents empreses i associacions que treballen en el sector i que també “han patit els estralls de la pandèmia”. Per això, ha manifestat Granel, l'equip municipal de Govern aposta per “donar suport a la cultura perquè les persones que treballen en aqueix sector puguen viure d'una manera digna i perquè el seu consum és un dret de la ciutadania, la qual cosa es tradueix en un deure de les institucions públiques”.

Fragilitat estructural

El text també posa l'accent en l'estacionalitat i fragmentació del sector, que es tradueix en una fragilitat estructural i en una inseguretat jurídica alarmant que, a pesar que ja era manifesta abans de la pandèmia, s'ha fet insostenible.

Igualment, el responsable municipal de cultura adverteix que, si no es busquen solucions, aquesta crisi suposarà "la ruïna de milers de famílies, la impossibilitat de mantindre molts llocs de treball i la inviabilitat futura de les empreses i de l'activitat de molts professionals”. Per això, les veus d'auxili i les reivindicacions que el món de la cultura fan arribar a les institucions necessiten respostes “serioses, contundents i urgents”. A més, cal recordar que s'han produït ajustos pressupostaris en totes les institucions públiques, en què moltes partides anteriorment dedicades a la cultura s'han vist modificades per a atendre altres necessitats.

I és que, segons es desprèn de la moció, es tracta d'un sector molt heterogeni i fragmentat, en què predominen les xicotetes i mitjanes empreses, les microorganitzacions i treballadors autònoms amb ingressos irregulars. Una altra característica essencial que augmenta la seua fragilitat és la transversalitat i la dependència d'altres sectors. En aquest sentit, està estretament relacionat amb el turisme, ja que quatre de cada deu turistes trien la seua destinació en funció de l'oferta cultural.