Advertisement
Advertisement
Noticias Castellón
viernes, 31 de marzo del 2023 | Última actualización: 22:48

Advertisement
Advertisement

Borriana celebra el dia del seu patró, Sant Blai amb la tradicional Font del vi

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 6 segundos

Noticias Relacionadas

S’ha tancat la jornada festiva amb un castell de focs artificials en la zona del riu

Des de les nou i mitja del matí, la tradició i la devoció s’han fos avui a Borriana, el dia del patró Sant Blai, en què la nota predominant ha sigut l’afluència massiva de veïns i veïnes a la tradicional Font del vi, de la qual ha rajat vi en abundància al llarg del matí.

Amb aquesta tradició del vi s’ha obsequiat a totes les persones que s’han acostat fins a la Font, a prop de l’ermita. Tradició amb la qual s’han iniciat els actes de la jornada festiva.
Prèviament, la lectura dels poemes de Batiste el Bessó dedicats a Borriana i al patró per part de representants del CEAM han evocat tradicions i històries del passat, antics oficis, la vida en el terme o la tradició del dia de Sant Blai. Posteriorment, les autoritats municipals han inaugurat la Font del vi situada en enmig del carrer del Calvari, amb el tradicional ritual.

L’alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, i les reines falleres, Silvia Navarro i Maria Olivas, han sigut les primeres a acostar-se fins a la Font del vi per a, posteriorment, arreplegar l’esmorzar que les corts d’honor han oferit a totes les persones que han participat en l’acte.

Juntament amb l’alcaldessa i una àmplia representació municipal, també han volgut participar en el dia gran de Sant Blai, el subdelegat de Defensa, coronel Manuel Monz, el diputat autonòmic Vicent Marzà, l’alcaldessa de la Vall d’Uixó i diputada provincial Tània Baños, el diputat provincial Pau Ferrando, el capità de la Guàrdia Civil Eloy Aced, la tinenta de la Guàrdia Civil Raquel Estallo i l’intendent principal de la Policia Local de Borriana Raúl Amat, entre d’altres.

La fila de persones formant cua ha anat creixent i, a poc a poc, milers de veïns i veïnes han desfilat per a beure fins a 200 litres de vi de la Font i per a arreplegar, de mans de les representants falleres, els entrepans preparats amb llonganissa i que han superat les 2.500 unitats durant més de l’hora i mitja de repartiment.

També s’ha distribuït suc de taronja natural per a totes aquelles persones que no poden o no deuen consumir vi, i s’ha proporcionat una degustació de taronges flamejades, cortesia de l’associació d’Hostaleria de Borriana, que ha endolcit els paladars. D’aquesta manera s’ha tancat un matí en què els xiquets i les xiquetes també han pogut gaudir de les activitats i tallers programats en la zona pròxima a la Font del vi.

Els actes religiosos i més solemnes en honor al patró, Sant Blai, s’han distribuït al llarg del dia. A les 11 del matí s’ha celebrat Missa major a la basílica d’El Salvador a la qual ha assistit la corporació municipal.

Per a la vesprada ha quedat la tradicional processó, un dels actes religiosos més seguits i multitudinaris, alhora que solemne i emotiu, dels que se celebren durant l’any a la capital de la Plana Baixa. Una volta més, l’eixida ha sigut des de la basílica a la plaça Major, per a recórrer els carrers Major, Puríssima, Sant Xotxim, Sant Vicent, el Pla, el Barranquet, el pla de Sant Blai i el carrer de Sant Blai fins a arribar a l’ermita.

Una vegada acabada la processó, i amb Sant Blai novament descansant en l’ermita de la qual és titular, s’ha tancat la jornada festiva a Borriana amb un castell de focs artificials en la zona del riu, com a colofó del dia del patró de la ciutat de Borriana.

Advertisement
Advertisement