Noticias Castellón
viernes, 10 de mayo de 2024 | Última actualización: 16:00

Borriana, Almassora i Nules, que acull per primera vegada una processó cívica, celebren el dia de la Comunitat

Tiempo de Lectura: 9 minutos, 28 segundos

Noticias Relacionadas

La capital de la Plana Baixa mposa la insígnia de la ciutat als funcionaris retirats i  dia dels Majors de les festes del Roser ha reunit a 1.100 persones 

Castellón Información

El Saló de Plens de l'Ajuntament de Borriana ha tornat a acollir l'acte institucional del 9 d'Octubre que sempre serveix per a homenatjar a aquells treballadors municipals retirats durant aquest últim any en la ciutat, i que en aquesta ocasió ha estava protagonitzat per Antonio Calatayud i Jose Luís Monfort. Ha sigut l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, qui els ha imposat la insígnia de Borriana, mentre el regidor de Personal en l'Ajuntament, Javier Gual, donava les gràcies a tots dos per “la dedicació i els molts anys que han dedicat a treballar pels veïns i veïnes de Borriana”.

A continuació, era la pròpia alcaldessa de la ciutat qui duia a terme la lectura de l'escrit de commemoració del 9 d'Octubre, en el qual ha recordat les paraules de l'historiador local Roca i Alcayde en la seua anàlisi de l'època de la Conquesta de la ciutat. A més, Safont ha tornat a posar l'accent en la importància de saber que són els ciutadans i ciutadanes de Borriana els qui són claus en el dia a dia i són ells i elles els qui acaben escrivint la història de la ciutat, per açò ha reclamat una vegada més l'autonomia de les institucions com l'Ajuntament per a poder treballar pels seus veïns i veïnes i pel conjunt de valencians i valencianes. Amb les paraules de l'alcaldessa es tancava l'acte en el Saló de Plens que ha tingut la seua finalització amb la interpretació de l'himne per part de la banda de l'Agrupació Filharmònica Borrianenca en una plaça Major que ja estava abarrotada de gent a l'espera de l'inici de la Desfilada del 9 d'Octubre. 

desfilada1Només unes gotes d'aigua amenaçaven a a les dotze i mitja del migdia a les centenars de persones que es donaven cita en la Plaça Major de Borriana per a gaudir d'una Desfilada del 9 d'Octubre que cada any creix en participació a Borriana, i que enguany ha congregat a més veïns i veïnes que mai en el recorregut pels principals carrers de la ciutat, que els ha portat des de les portes del mateix Ajuntament on prèviament tenia lloc l'acte institucional, fins a la Mercè on es tancava.
La mostra de totes aquelles expressions artístiques i folklore típicament valencià s'iniciava amb els balls en la mateixa plaça Major dels Gegants al que seguia també l'actuació inicial del Grup de Danses L'Arenilla de Borriana, com a preludi a l'inici de la Desfilada a través del carrer Major. Amb la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Borriana obrint pas en El Pla, li seguien l'Associació de Gegants i Cabuts de Borriana, que en aquest cas era una de les grans atraccions per als molts xiquets i xiquetes presents en tot el recorregut de la Desfilada.

Després d'ells, el Grup de Danses l'Arenilla ha interpretat diversos dels balls recuperats per la pròpia associació durant els últims anys, mentre que la novetat d'enguany en la Desfilada arribava amb la teatralització que la companyia Suc de Llima feia de la Conquesta de Borriana, clau en la posterior arribada del Jaume I a València. Primer amb els balls mediterranis com a simbologia del lloc en el qual es va produir aqueixa entrada de Jaume I a Borriana, i més tard amb el foc com a protagonista. Era el mateix Rei Jaume I el que tancava la Desfilada muntat a cavall que a poc a poc avançava fins a la Mercè. Amb les notes de la Banda de l'Agrupació Filharmònica Borrianenca, la Desfillada accedia a la Plaça de la Mercè, on les autoritats municipals ja esperaven per a poder tornar a gaudir dels balls i actuacions de cadascun dels grups i associacions culturals participants. Ha sigut el propi Jaume I qui llegia part del Llibre dels Feits, assenyalant la importància de Borriana com a primer lloc en el qual es van establir les tropes de Jaume I abans d'iniciar la Conquesta definitiva. Amb la lectura i la posterior interpretació de la Muixeranga per part de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Borriana es tancava una Desfilada que com recordava tant el regidor de Cultura, Vicent Granel, com l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, “ha tornat a traure a centenars de persones als carrers de Borriana, que han pogut gaudir d'aqueixa recreació i de les diferents tradicions musicals i artístiques valencianes interpretades pels propis i pròpies borrianenques, en una Desfilada que probablement ha sigut la més multitudinària dels últims anys en la nostra ciutat”.

La coincidència de la festivitat del 9 d’Octubre amb les celebracions en honor a la Mare de Déu del Roser a Almassora ha multiplicat els actes d'una jornada que reunirà aquesta vesprada a 1.100 persones en la plaça Pere Cornell per a participar en el Dia dels Majors. Al marge del berenar multitudinari, les ofrenes al Rei Jaume I i a Pere Cornell, a més de les danses i representacions, han omplert d'activitat la localitat des de primera hora del matí.

Ofrenda Jaume I  (1)

Acompanyats per l'associació Moros i Cristians d'Almassora i la colla de dolçainers Les Goles, la corporació municipal ha partit cap a la plaça del Rei Jaume I a les 11.00 hores al costat dels músics de La Esmeralda i la reina de les festes, María Portalés Montañana, que ha dipositat el seu ram als peus de l'estàtua del conqueridor flanquejada per la guàrdia de gala i l'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí. D'igual manera, la cort d'honor ha ofrenat al Rei per a emprendre el trajecte de retorn fins a la plaça Pere Cornell.

En aquest punt, l'associació Moros i Cristians ha disposat la corona de llorer al costat del bust abans de cedir el protagonisme a les integrants de l'associació cultural El Torrelló, que han ballat danses tradicionals al costat de la dama María Moya, en aquesta ocasió abillada amb la indumentària i la banda pròpia de la cort d'honor. Per la seua banda, la plaça d'Espanya ha acollit la representació de la vida del Rei Jaime I i Pere Cornell per a xiquets.

Al marge dels actes del 9 d’Octubre, l'activitat ha continuat fidel al programa de festes a les 13 hores amb l'entrada de vaques de la ramaderia d'Alberto Garrido, d'Oropesa, en una nova jornada del concurs de ramaderies. Les exhibicions taurines seguiran a la vesprada amb l'eixida de l'exemplar de Miura i el de Pérez-Tabernero des de la plaça Major. En finalitzar els bous tindrà lloc el tancament infantil de carretons patrocinat per la Junta Local de Festes.

Ofrenda Pere CornellL'altre epicentre de la festa estarà en la plaça Pere Cornell, on estan citades 1.100 persones per a participar en el Dia dels Majors. “Hem previst una vesprada plena d'espectacles, amb les actuacions que encapçalarà Lorenzo Santamaría, perquè els veïns de més edat gaudisquen també de la setmana gran del Roser”, ha assenyalat la regidora de Festes, Isladis Falcó.

La Junta Local de Festes obrirà les portes del recinte a les 18 hores amb el repartiment de berenar per a jubilats i pensionistes que prèviament s'hagen inscrit. Com de costum, els participants rebran un entrepà, una beguda i postres per a compartir la vesprada amb la música dels artistes que passaran per l'escenari instal·lat en la plaça Pere Cornell.

Per la seua banda, els més xicotets tenen una cita en el Recinte Fester, on s'ha traslladat l'espectacle Rock&Jocs i l'actuació de rock de Glüps Band. A més, el Museu del Joguet té avui horari especial per a afavorir la visita dels xiquets i estarà obert entre les 19 i les 21.30 hores.

Nules es suma un any més a les celebracions per a conmemorar el 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, i ho fa fet d’una manera especial, donat que per primera vegada ha tingut lloc a la població una Processó Cívica amb la qual la societat nulense ha eixit al carrer a acompanyar a la reial senyera que s’ha sigut traslladada des de l’Ajuntament fins a l’avinguda de Jaume I on a més s’ha fet el tradicional homenatge a Jaume I.

En aquesta ocasió l’acte homenatge ha comptat amb la participació de la Banda Artística Nulense, de la Coral de Sant Bartomeu, de la Coral Veus de Cor del CEAM Nules, a més de representants de les diferents comissions de festes amb les reines, presidents i dames dels barris de Sant Xotxim i Sant Joan, associacions, entitats i autoritats locals.

“Una ampla representació de la ciutadania ha estat en aquest acte amb el que es pretén mostrar públicament les nostres senyes d’identitat com a poble valencià”, comenta l’alcalde de Nules, David García.

Així doncs, Nules ha rendit tribut al rei En Jaume I i com cada any  la reina de la Vila, Eva Grande, acompanyada per l’alcalde de Nules, David García i les dames de la Cort d’Honor junt a la resta de membres de la Corporació Municipal han presidit aquest acte d’homenatge a Jaume I.

La reina de la Vila i l’alcalde de Nules han dipositat una corona de llorer davant l’escultura de Jaume I que presideix l’avinguda que porta el seu nom. Després, el primer edil de la població ha fet un parlament en el que ha destacat l’importància d’aquesta data per la unitat del poble valencià.

Vilafamés va commemorar la diada del Nou d'Octubre, el passat cap de setmana, amb una trobada de grups de danses de la comarca que va començar amb un cercavila que va recórrer diferents carrers de la localitat. En l'acte van participar el Grup de Danses El Peiró de la Pobla Tornesa, la secció infantil del Grup de Danses El Cremaller de Danzas El TorrellóBenicàssim, i el Grup de Danses La Triciola de l'Associació Cultural La Roca de Vilafamés.

La plaça Ferrer Forns va ser l'escenari d'una vesprada en la qual els col·lectius participants van interpretar peces musicals i balls tradicionals d'arreu de les comarques valencianes, alguns d'ells, recuperats recentment pels mateixos grups de danses, com el Ball de l'Anguila, o les jotes, fandangos i seguidilles de les diferents partides de Vilafamés.

El regidor de Cultura i Patrimoni, Longi Gil, ha explicat que “les músiques i els balls que s'han recuperat i que interpreten els nostres grups, encara que són tradicionals, es presenten també com una opció de futur amb la mateixa funció d'entreteniment i de relació social que han tingut en temps passat”. En aquest sentit, l'edil va afegir que “aquesta commemoració de la festa fundacional del País Valencià després de huit segles, ens ha de servir també per a mirar al futur”.