Noticias Castellón
viernes, 02 de diciembre del 2022 | Última actualización: 16:31

Borriana adjudica les obres de la plaça 'sense nom' del barri La Bosca

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 18 segundos

Noticias Relacionadas

En l'espai s'afegirà arbres, mobiliari fet de plàstic reciclat, es col·locarà una plataforma única al carrer i s'ampliaran les voreres

La Junta de Govern Local de Borriana ha adjudicat a Becsa SA, com a licitador que ha obtingut la millor puntuació, les obres de millora de la plaça sense nom, per un import de 112.332 euros, IVA inclòs, segons ha avançat la regidora d'Inclusió, Maria Romero.

Aquesta iniciativa és un projecte transversal en el qual treballen de forma coordinada les regidories d'Urbanisme, Serveis Socials, Inclusió i Via Pública, per a la millora qualitativa d'aquest espai i de la percepció de seguretat i la qualitat urbana.

Emmarcat en el Pla d'Acció per a la Regeneració Urbana i Social del barri la Bosca que es va iniciar ja en el 2020, cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible de l'estratègia Edusi.

Amb aquesta licitació, ha assegurat Maria Romero, l'ajuntament continua avançant en el projecte global de millora de l'entorn del barri de la Bosca, després d'aconseguir la cessió gratuïta de la coneguda com a plaça sense nom, un espai propietat de la Generalitat, després de la transformació del carrer la Bosca en un bulevard.

Es tracta, ha manifestat, de “transformar” una plaça situada a l'interior d'un grup d'habitatges, qualificada com a zona verda i que s'estén sobre un total de 2.318 metres quadrats, “un espai degradat per la falta d'atenció en la zona i per tractar-se d'un espai que quedava aïllat per als vianants, donant pas a una invasió per part dels vehicles motoritzats, a pesar de ser un espai de trànsit quotidià sobretot després de l'entrada i l’eixida del col·legi; passem ara, després de la seua municipalització, a treballar en l'emplaçament per a donar-li un ús amb més seguretat viària i regenerar l'entorn”, ha puntualitzat.

En l'actualitat la configuració espacial sumat al deteriorament de l'esmentada plaça, genera un espai insegur amb un ús predominant d'aparcament, amb activitat infantil concretament en l'horari d'eixida del col·legi, ja que serveix com a espai de trànsit en un itinerari quotidià.

D'acord amb el projecte redactat per Siete Arquitectura Más Ingeniería SL, entre la plaça i el carrer s'afegirà arbrat, mobiliari fet de plàstic reciclat, la generació de zones d'estada i elements que permeten la delimitació d'usos en una plataforma única amb el carrer Thomas Alba Edison i s'ampliaran les voreres.

Plaça oberta i eliminació de l'espai d'aparcament

La plaça té forma rectangular i es troba oberta de manera permanent. Compta amb una àrea de 1400 m², dins d'un àmbit de projecte que comprèn una àrea de 3.500 m² incloent-hi el carrer Thomas Alba Edison. Marge mitger amb un solar sense construir propietat de l’Entitat Valenciana d’Habitatge, que si es construís conformaria el grup d'edificacions en U, deixant la plaça de manera similar a la plaça Francisco Tomás y Valiente.

Suposa, així, la millora de la zona amb l'eliminació de l'espai d'aparcament en la plaça, la diversificació d'usos amb la dotació de mobiliari urbà, el tractament de paviment i adequació de l'enllumenat, i la introducció d'arbratge d'espècies que requerisquen el mínim manteniment possible i que generen el concepte del bosc de la Bosca.

La zona d'actuació requereix una millora important en la il·luminació, que radica principalment a aconseguir una il·luminació homogènia per a millorar la seguretat de l'entorn. S'opta per utilitzar les tres columnes d'enllumenat existents i millorar la il·luminació afegint-hi les lluminàries necessàries.

Com ha explicat el regidor d'Ordenació del Territori, Bruno Arnadis, es configura com “un espai d'enorme potencial, en què la seua millora resulta prioritària, ja que es tracta d’un espai lliure que confronta amb els accessos al CEIP Francesc Roca i Alcaide”.

Amb el Pla d'Acció de l'Estudi-Diagnòstic del barri la Bosca des d'una perspectiva espacial i social, aquest pla, ha insistit Arnandis, el govern local pretén “canviar la fesomia i l'estigma que emmalalteix el barri la Bosca des dels anys 90, amb un projecte d'intervenció global a desenvolupar en diversos anys i que ja va començar amb la creació d'un bulevard d'avingudes amb àmplies voreres i la renovació de les xarxes d'aigua potable, clavegueram i telefonia, i substitució de les faroles i el mobiliari urbà de la zona”.

En aquest sentit, l'edila d'Inclusió ha explicat que la col·laboració i coordinació municipal interdepartamental “pretén portar a bon port les accions plantejades per a la millora d'aquest àrea de la ciutat, com ara licitar des de l'ajuntament les obres de millora de la plaça, després que el propi Evha haja dut a terme diverses actuacions”.

Cal recordar que aquestes actuacions se’n sumen a altres com la de la millora del carrer la Bosca amb la construcció d'un bulevard, l'adequació d'un solar per a aparcament darrere del col·legi o el pròxim projecte d'inclusió sociolaboral, que està pendent de licitar-se.