Noticias Castellón
martes, 29 de noviembre del 2022 | Última actualización: 22:14

Bonificacions fiscals i ajudes directes per als hostalers de Vila-real per a alleujar al sector després del tancament

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 27 segundos

Noticias Relacionadas

Es consensua que la ciutat se sume al Pla Resisteix amb Generalitat i Diputació, 50.000 euros en subvencions per a l’oci  i es reduirà fins al 95% l’IBI dels locals

Castellón Información

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el regidor d'Economia, Xus Madrigal, han mantingut aquest matí una reunió amb representants de l'hostaleria i l'oci de la ciutat, una trobada al qual han assistit també els grups polítics amb representació en el consistori, i en el qual s'han consensuat mesures de suport des de l'àmbit local per a alleujar la greu situació d'aquest sector, afectat pel tancament d'establiments decretat pel Consell.

El primer edil ha qualificat la reunió de “molt productiva” i sobretot ha destacat la unió entre les forces polítiques i el sector per a acordar accions “des de la transparència, el diàleg i sobretot escoltant les dificultats que pateix la nostra hostaleria”. En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que, “el problema de la pandèmia ens afecta a tots però el xicotet comerç és el més castigat” i ha remarcat que “no creiem que el culpable de la pandèmia siga l'hostaleria, perquè a Vila-real tenim una hostaleria segura i responsable, encara que en aquest moment s'han pres decisions que s'escapen a l'àmbit local i que comporten el tancament d'establiments”.

Davant aquesta situació, tots els grups municipals estan d'acord que l'Ajuntament ajude dins de les seues possibilitats econòmiques en el marc de les línies d'acció anunciades ahir per l'alcalde amb mesures de caràcter fiscal i ajudes directes. Així, Benlloch ha anunciat que Vila-real se sumarà al Pla Resisteix de la Generalitat Valenciana i es compromet a intentar augmentar l'aportació en la mesura de les possibilitats pressupostàries. “Sempre hem defensat que l'Ajuntament en solitari no tenia capacitat suficient però units a altres administracions com la Generalitat i la Diputació sí que podem aportar perquè realment aquestes ajudes siguen un alleujament per als autònoms i empreses del sector”. Així mateix, en la reunió també s'ha consensuat, una línia específica de 50.000 euros en el pressupost de 2021 per als locals d'oci de la ciutat “que estan tancats pràcticament des del primer dia, perquè almenys puguen resistir amb una xicoteta ajuda municipal, i que no hàgem de lamentar la desaparició d'aquestes empreses”. A més s'oferirà assessorament per a la sol·licitud i tramitació àgil de les ajudes, destinant personal municipal, en col·laboració amb les assessories i gestories de la ciutat.

En matèria fiscal, Benlloch també s'ha compromés a adoptar mesures en relació a l'Impost de Béns immobles (IBI) dels locals d'hostaleria i oci. En aquest sentit, s'aprovarà abans del 31 de març una bonificació de fins al 95% de l'IBI. “En aquells locals en els quals l'empresari no siga el propietari sinó que estiga llogat, articularem l'obligació que aquesta exempció fiscal repercutisca en benefici de l'hostaler”, assegura. En la mateixa línia, es mantindrà l'exoneració de la taxa per ocupació de via pública –una mesura que beneficia als locals que compten amb terrassa- “fins que puguem tindre un respir i una millora en la situació actual”. L'alcalde ha destacat la unitat i bona predisposició de totes les parts per a acordar aquestes mesures i ha subratllat que “és fonamental que quan la pandèmia acabe, Vila-real puga continuar tenint un sector de l'hostaleria i l'oci potent, necessari per al nostre model de ciutat diversificada i amb oportunitats per a tots i totes”.

Uns altres dels acords consensuats són l'aprovació d'una declaració institucional de suport a l'hostaleria local i la creació d'una taula de treball per a la dinamització del sector a través del pla Vila-real Renaix.

Abans de la reunió celebrada a la Casa dels Mundina, tant l'alcalde com els regidors de la corporació han participat en la concentració que els empresaris d'hostaleria i oci de la ciutat han convocat enfront de l'Ajuntament en suport al sector. Després de la lectura d'un manifest, s'ha realitzat una ofrena floral davant l'escultura del fundador, Jaume I.