Noticias Castellón
jueves, 28 de marzo de 2024 | Última actualización: 11:09

La Biblioteca Nicolau Primitiu posa en marxa la secció 'Descobreix la Biblioteca’

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 36 segundos

Noticias Relacionadas

La iniciativa busca un nou espai per a difondre vídeos en xarxes socials sobre les fonts documentals que es poden trobar i mostrar el patrimoni de la Biblioteca

Castellón Información

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu amplia la difusió dels seus fons documentals mitjançant vídeos divulgatius que s’emetran per la web i les xarxes socials.

Descobreix la Biblioteca’ és un contingut audiovisual per a endinsar-se en els depòsits sense eixir de casa i a través dels dispositius mòbils. Aquesta secció respon a la línia de difondre a distància i de mostrar als ciutadans l’ampli patrimoni bibliogràfic que custodia la Biblioteca.

El nou espai s’inicia amb un vídeo general sobre la creació de la Biblioteca Valenciana, els documents, donacions, llegats, organització i activitats culturals que fa per a fomentar l’hàbit de la lectura.

La resta de continguts, que s’aniran sumant mensualment, són monogràfics i mostren la col·lecció atenent criteris de tipus de material, àrees temàtiques, formes d’ingressos, fons especials i història de l’edifici.

Entre els primers temes seleccionats hi ha els ‘Llibrets de Festa’ amb més de 25.000 exemplars de tota la geografia valenciana i la ‘Biblioteca de l’Exili’,  que acumula els arxius personals d’intel·lectuals exiliats com Guillermina Medrano i Rafael Supervía Juan Gil-Albert, Adelita del Campo i el seu marit, Juan Antonio Ramírez, Jesús Martínez Guerricabeitia i Arnaldo Azzati i Alejandra Soler, la mestra republicana, que van viure l’exili a Moscou.

‘Postals’ és un altre dels continguts que s’hi oferirà. La Biblioteca Valenciana conserva un exemplar de la postal més antiga que va circular a Espanya, dins de les 45.000 postals que té. Està datada l’1 de desembre de 1873 quan la I República va emetre el primer enter postal.

En ‘Partitures’ es mostra el patrimoni musical valencià dels músics Agustí Alamán, Miguel Asins, Eduard López-Chavarri, Manuel Palau i Luis Sánchez i en ‘Manuscrits’ els 4.000 exemplars que podem trobar des de documents medievals sobre pergamí o vitel·la fins a textos mecanografiats, que comprenen un període entre el segle XIII fins a l’actualitat.

En el vídeo d’‘Auques’ es farà un recorregut per aquesta singular manera d’alfabetització. Es conserven prop de dos centenars d’aquests documents i entre els més antics hi ha ‘El mercat de Valensia’ de 1857, en què es representen els distints tipus de comerciants que hi havia i els diferents productes que es venien al mercat de València.

Sobre el monestir de Sant Miquel dels Reis els espectadors coneixeran la seua apassionant història reflectida en els espais que el formen: el claustre sud, el pati nord, les dues escales antigues, la cripta i l’església. En els vídeos es parlarà també de persones: virreis, arquitectes, monjos, presos i alumnes que han contemplat les parets que hui ens continuen sorprenent. Es contarà de manera àgil les seues històries, les anècdotes i, per descomptat, els misteris que encara guarden els seus murs.