Noticias Castellón
martes, 03 de octubre del 2023 | Última actualización: 21:25

Benicarló commemora el Dia Internacional Contra la LGTBIFòbia

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 52 segundos

Noticias Relacionadas

L’alumnat de l’IES Joan Coromines, l’IES Ramón Cid i usuaris de la Residència El Collet han participat activament de l’acte mostrant públicament el seu rebuig a la discriminació de les persones

L’Ajuntament de Benicarló s’ha sumat avui a la commemoració del Dia Internacional Contra la LGTBIFòbia mostrant públicament el seu rebuig a la discriminació de les persones LGTBI per discriminació sexual i delictes d’odi i defensant la seguretat i protecció dels seus drets.

La Corporació Municipal, encapçalada per l’alcaldessa, Xaro Miralles, i la regidora de Serveis Socials i Polítiques Inclusives, Gemma Cerdà, ha participat de l’acte i de la lectura institucional del manifest, juntament amb els portaveus dels grups municipals a l’oposició, Juan Antonio Mañá (Partit Popular), Benjamín Martí (Ciudadanos) i Marta Escudero (Compromís).

El manifest, que enguany porta com a lema ‘Junts sempre: units en la diversitat’, ha posat damunt la taula la necessitat de continuar treballant per a previndre conductes de LGTBIfòbia i ha recordat que “a pesar dels avanços legislatius, lamentablement, a nivell global, 69 països vulneren els drets de les persones LGTBI i en 6 països s’imposa la pena de mort”.

El text també ha posat èmfasi en la “tolerància zero front a les agressions, amenaces i actituds discriminatòries” i ha apostat per treballar per a construir millors mecanismes de prevenció de la discriminació sexual per mitjà de l’educació, la formació, la sensibilització i per generar instruments eficaços per a la seguretat i protecció de les víctimes, així com protocols, unitats especialitzades de cossos i forces de seguretat que garantisquen l’estatut de víctima de les persones LGTBI i identitat sexual. Tot això, sense deixar de banda la persecució, sanció i condemna als autors de les agressions LGTBIfòbiques.

En l’acte també ha participat l’alumnat de l’IES Joan Coromines i de l’IES Ramón Cid, que han llegit manifestos molt reivindicatius que han posat de relleu la dura realitat que viuen avui dia els joves amb diferents orientacions sexuals o identitats de gènere.

Els usuaris i usuàries de la Residència El Collet, en representació de la Taula de treball de persones amb discapacitat, han posat la nota de color a l’acte fent ballar tot el públic assistent amb la cançó ‘Alegria’, del grup valencià El Diluvi, un himne a l’amor i la llibertat.

Una data per a recordar

El 17 de maig de 1990 és el dia què l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. És per això en aquesta data es commemora el Dia Internacional Contra l’LGTBIfòbia .

A l’Espanya s’ha avançat molt en lleis de reconeixement de drets i garanties del col·lectiu LGTBI. La més recent, la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI. Tot i això, segons l’informe del Ministeri d’Interior sobre la evolució dels delictes d’odi en 2021, un de cada quatre delictes d’odi investigats per les forces i cossos de Seguretat de l’Estat van estar relacionats amb l’orientació sexual o la identitat de gènere de la víctima.

Segons les dades de l’Observatori Valencià Contra la LGTBIfòbia, es produeix un efecte iceberg que aconsegueix que un 90% dels casos queden sense denunciar, per temor de la revictimització, sentiment d’humiliació o falta de confiança en les institucions.