Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 14:20

Benicarló adjudica l'excavació arqueològica i l'estudi del jaciment del Mas de Fabra que començarà aquesta setmana

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 3 segundos

Noticias Relacionadas

Es reprenen les reunions dels representants del Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència i Torna el cicle 'Quina temor', la tradició de contar històries a la vora del foc

Castellón Información

La posada en valor del jaciment del Mas de Fabra serà una realitat en menys d'un any. Aquesta mateixa setmana començaran els treballs de desbrossament i neteja dels 4.500 metres quadrats de terreny on es troba el jaciment i el 2 de novembre arrancarà la fase d'excavació i estudi, amb un termini total previst de 13 mesos d'execució i un pressupost de 134.365,52 euros (5.178,80 euros per a l'adequació i 129.186,72 euros per a l'excavació).

La previsió de l'empresa adjudicatària de l'excavació arqueològica (Global Geomática) és treballar sobre el terreny durant cinc mesos, per dedicar la resta a informes, analítiques i memòries que ajuden a contextualitzar les troballes que, segons les primeres prospeccions dutes a terme els anys 2015 i 2016, es troben localitzades en una superfície de 1.500 metres quadrats.

El jaciment del Mas de Fabra, descobert el 2015 arran de les obres de la variant de la N340, està datat del segle VII aC i suposa una troballa excepcional a nivell arqueològic perquè, al contrari que la majoria de jaciments de la seua època, es troba en una zona plana.

Els treballs arqueològics que s'han dut a terme fins ara a la zona s'han centrat en documentar i georeferenciar les restes i ara, amb aquest projecte, s'obri un món de possibilitats per a la posada en valor del jaciment.

Tant l'adquisició dels terrenys com la posada en valor del jaciment estan cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI), mentre que el projecte d'excavació i consolidació del jaciment l'ha redactat el Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló (SIAP).

Actualment, el jaciment està catalogat com a Bé de Rellevància Local i està inclòs en el Catàleg de Béns i Espais Protegits.

Per altra banda, després d'un any i mig sense trobar-se de forma presencial, els membres del Consell Municipal de la Infància i la Adolescència de Benicarló han représ les reunions per a continuar
treballant aspectes relacionats amb la seua funció dins del futur Consell i plantejar les seues propostes en relació a temes com el mediambient, l'oci, el ciberassetjament, la salut, la cultura o l'educació.

 width=

Els components del Consell han dut a terme una dinàmica sobre drets humans, llibertat d'expressió, dret a l'alimentació, a la sanitat o a l'educació i han treballat aspectes com la diversitat.

La regidora de Serveis Socials i Polítiques Inclusives, Gemma Cerdá, ha destacat que «aquesta primera trobada després de la pandèmia ens ha permés recuperar la dinàmica de treball i mantindre la il·lusió per construir un Benicarló millor».

Gemma Cerdá ha explicat que «hem aprofitat per a incidir en la importància que té la igualtat d'oportunitats en tots els àmbits» i ha assegurat que «continuarem fent aquestes reunions fins que puguem constituir oficialment el Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència, que esperem que siga en breu».

Torna el cicle 'Quina temor', una aposta per la tradició de contar històries a la vora del foc

Aviva Benicarló ha programat dos tardes de contes de misteri per a joves i grans i un espectacle teatral, tot per a reviure històries fantàstiques relacionades amb monstres i espantacriatures. Totes les activitats són gratuïtes però cal fer reserva prèvia a correu.mucbe@benicarlo.org

La Regidoria de Serveis Lingüístics ha preparat un any més una intensa programació amb motiu de la celebració de Tots Sants, un temps que la nostra cultura, tradicionalment, reserva per a recordar els avantpassats i per a contar històries de temor a la vora del foc.

«Amb aquest cicle —ha explicat la regidora de Serveis Lingüístics, Filo Agut—, volem fer un viatge a eixos temps en què s'explicaven històries de monstres i espantacriatures que atemorien els nostres iaios i, per què no, recuperar-les davant d'altres tradicions més noves que les estan fent desaparéixer».

La programació començarà dissabte 30 d'octubre amb un seguit de contes de temor i misteri per a públic familiar amb xiquets i xiquetes d'entre 5 a 9 anys. Hi haurà dos sessions: a les 18.00 i a les 19.00 hores.

Per la nit, a les 21.00 hores, serà el torn per als més grans, i s'explicaran històries de temor pensades per a públic adult.

Totes les sessions tindran lloc al Mucbe i aniran a càrrec de la narradora Almudena Francés, amb una llarga trajectòria com a rondallaire i com a dinamitzadora de trobades i rutes de contacontes arreu de la Comunitat Valenciana.

L'entrada serà gratuïta però caldrà fer reserva prèvia a correu.mucbe@benicarlo.org o al telèfon 964 460 448.

La Maria no té por

Per al diumenge 31 d'octubre s'ha programat l'espectacle teatral 'La Maria no té por', de Disparatario Teatre, un muntatge que combina la interpretació i les titelles menudes i gegants per a narrar la història de Maria, una xiqueta amb una curiositat infinita que la durà a indagar sobre els espantacriatures, amb els quals viurà mil aventures.

L'activitat està recomanada per a xiquets i xiquetes d'entre 5 i 9 anys. L'entrada és gratuïta però cal recollir invitació al Mucbe del 19 al 30 d'octubre. Es repartirà un màxim de 5 entrades per persona.