Noticias Castellón
sábado, 20 de abril de 2024 | Última actualización: 22:37

Vila-real amplia el pressupost de Serveis Socials un 111% des de 2011 fins als 4,2 milions i ha duplicat el personal del área

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 9 segundos

Noticias Relacionadas

El departament projecta una segona seu al centre Maria de Luna i ha multiplicat per tres els convenis i subvencions amb les entitats de la societat civil. Escorihuela destaca programes com l'Aplec, Promou, Xicaes, Mediem o el programa Ballem, que espera reprendre en setembre, l a Fira de la solidaritat i el voluntariat, la de les Cultures i la presidència de Vila-real en el Fons Valencià de la Solidaritat i com a objectius de cara a 2030, el Punt de Trobada Familiar o l’ampliació de places CAT fins a 94, 

Castellón Información/S.Nejjar

El Departament de Serveis Socials de Vila-real, encapçalat pel regidor Álvaro Escorihuela, ha presentat aquest matí el balanç dels deu anys “de govern per a les persones”. L’edil ha destacat el reforç que s’ha fet l'àrea pel que fa a inversió, a convenis amb entitats socials i aliança amb la societat civil a més d'informar del full de ruta a seguir de cara a la Vila-real de 2030 i els projectes en marxa o més próxims.

Escorihuela ha destacat que hi ha el doble de professionals treballant en el departament que fa deu anys, que l’aliança societat civil s’ha multiplicat per més de tres i també els recursos aportats per a les entitats socials. D’aquesta manera, en mode de comparativa, ha indicat que el pressupost de la Regidoria ha patit un increment de 111% des de 2011, passant de quasi dos milions a 4,2 en l’actualitat. Així mateix, els convenis i subvencions amb les entitats de la societat civil s’han multiplicat per tres i hi han augmentat fins als 972.000 euros ( 269.000 en 2011) i arriben a més de 40 entitats i ONG. També s’ha incrementat l’aportació de la Generalitat, que en 2015 amb el canvi de Govern era de 319.000 euros i enguany ha arribat a la xifra d'1.667.000 milions d’euros, un 222% més.

Pel que fa a les noves iniciatives i serveis que ha engegat o millorat del departament, Escorihuela indica que l’Aplec, encara que abans de 2011 ja estava en marxa, ha patit un canvi significatiu, ja que hi ha hagut una ampliació del termini en el cas de l’estiu, començat des de la fi de l’escola, a més d’incloure el desdejuni i el dinar. A més, es van sumar les edicions de Nadal i Pasqua. El servei és també més inclusiu perquè en els darrers anys s’ha celebrat una edició per als menors amb necessitats especials, el projecte Xicaes. Destaca també el Programa Promou, per a xiquets en risc d’exclusió durant el mes de juliol en el qual fan activitats lúdiques. També s’ha reforçat el servei de transport adaptat municipal per a xiquets i xiquetes que acudeixen a diferents centres sociosanitaris de dia u ocupacionals i ha passat d’una a tres furgonetes.

 width=

Per altra banda, s’ha habilitat un espai de coordinació amb les quatre entitats d’atenció social de Vila-real en el qual se celebren reunions periòdiques i hi ha una col·laboració multilateral i una optimització de recursos. Altres iniciatives que s’han posat en marxa en els últims deu anys són el servei de mediació hipotecària i el programa de formació escolar 'Mediem' que va nàixer en 2013 i s’ha adaptat a les circumstàncies com la pandèmia. Un altre projecte de mediació escolar que ha traspassat fronteres és el projecte europeu Medes, impulsat per l’Ajuntament i l’Associació Porc Espí i l’IES Miralcamp i que durant dues convocatòries ha refermat el lideratge de Vila-real en l’àmbit de la mediació escolar en l'àmbit europeu. De 2015 a 2019 va comptar amb la col·laboració de la ciutat italiana de Sacile i es van rebre 150.000 euros i en la darrera edició, encara vigent, 130.000 i es van adherir centres de França i Croàcia. Altres iniciatives són el programa Ballem, impulsat pel CEAM l’Olivereta i les associacions de gent major i que espera reprendre’s en setembre; la Fira de la solidaritat i el voluntariat, que va nàixer en 2011 i en 2020 ha estat suspesa; la Fira de les Cultures, que només va celebrar la primera edició en 2019 a la plaça Sant Ferran i espera poder reprendre’s en altres espais de la ciutat i per últim, l’entrada de Vila-real en el Fons Valencià de la Solidaritat, que compleix 30 anys, i la presidència del qual ostenta Álvaro Escorihuela des de 2019.

 width=

Iniciatives

El regidor ha posat en valor també altres iniciatives que s’hi han posat en marxa com l’Estudi de Línia de l’àrea de Serveis Socials, que ha servit per a fer una anàlisi de la situació al departament i ha sigut una ferramenta de millora del servei a la ciutadania, de la mà de l’UJI. També, amb aquesta universitat, va arrancar en 2019 l’estudi longitudinal i territorial que analitza les necessitats de les persones per districtes i barris i que ha servit per al I Pla d’Inclusió i Cohesió Social de Vila-real, ja que va suposar una ferramenta de planificació. Un altre pla és el de Vila-real Ciutat Amigable de la Gent Gran que es volia presentar en 2020, però no va ser possible per la pandèmia, aleshores s’ha anat refent per a incloure també l’impacte de la Covid-19.

Nous recursos socials per a les persones

Pel que fa als nous recursos per a les persones, és rellevant la posada en marxa de la residència per a malalts d’Alzheimer del Molí la Vila en 2013, amb 50 places, en un terreny propietat de l’Ajuntament cedit a AFA, a més que es va col·laborar econòmicament en la seua construcció i hi ha un conveni anual. També destaca la cessió de l’edifici on està ubicat el CEAM l’Olivereta per part del Ministeri i CCOO a la Generalitat que va engegar una rehabilitació valorada en 100.000 euros. Álvaro Escorihuela ha subratllat també la creació de la Residència comunitària Santa Anna, amb capacitat per a 28 persones, en febrer 2018, i l’habitatge tutelat en l’edifici annex, en agost 2018, amb capacitat per a sis persones, de la mà de la Fundació Manantial. Per altra banda, també amb aquesta entitat, destaca la creació del CRIS al barri sociosanitari de Carinyena, amb capacitat per a 70 persones que passen al dia per aquestes instal·lacions. L’edil posa en marxa la creació del Centre d’Atenció Primerenca Maria de Luna - CAT, que atén actualment a 77 xiquetes i xiquetes de 0 a 6 anys. Pel que als pisos ponts hi ha un total de sis per a persones que sobtadament poden quedar-se sense llar. Cal sumar la nova seu de Creu Roja al parc de la Panderola, a punt de ser moblada per a dur a terme el trasllat o el nou aulari ubicat a l’avinguda França. També en marxa el nou alberg de Càritas que tindrà un cost de dos milions d’euros, 300.000 aportat per l’Ajuntament de Vila-real.

Gestió de la pandèmia: Pla de contingència municipal

El regidor de Serveis Socials ha detallat que s’han realitzat 1.129 atencions telefòniques durant la pandèmia des del departament, 200 atencions telefòniques a persones majors usuàries del servei de teleajuda domiciliària, el que suposa un increment d’un 25,% d’usuaris atesos. Així mateix, les ajudes ha patit un augment considerable de 220 a 640, el que suma un total de 340.785 euros que han arribat a 1192 persones, un 45% més. I s’ha reforçat els convenis amb les entitats d’atenció social (Joventut Antoniana, Sant Vicent de Paül, Càritas i Creu Roja) fins als 100.000 euros.

Full de ruta i objectius cap a la Vila-real de 2030

 width=

Entre els projectes, serveis i programes que futurs, l’edil ha subratllat el II Pla d’Inclusió i Cohesió Social de Vila-real, que estarà vigent fins a 2022, i que està en fase revisió i modificació; el I Pla Local d’Infància i Adolescència, que s’encetarà a partir de setembre, la nova Oficina del Fons Valencià de la Solidaritat, que plasma el lideratge de Vila-real en Cooperació Internacional, el Punt de Trobada Familiar, dos nous habitatges supervisats per a persones amb malalties mentals cròniques de la mà de Fundació Manantial, de les quals 8 persones es podran veure beneficiades.

Destaca també el centre de dia de menors Espardenyers, que duplicarà les seues places, l’ampliació al CAT fins a 94, un segon centre social, a banda del Barranquet al centre Maria de Luna, per a acabar d’optimitzar les instal·lacions i fer un salt qualitatiu en l’atenció social. L’ampliació del centre d’AFA en 30 places, el centre de dia Aten3u dins del Pla Convivint i a més llarg termini, un centre de dia per a les persones majors i un edifici social. “És una idea de l’alcalde, la de concentrar totes les entitats sociosanitàries en un mateix edifici en un futur per a poder compartir sinergies i projectes i fer de Vila-real una ciutat més inclusiva, acollidora i més igualitària, de la mà de les ONG que ens ajuden de cara a 2030”, ha afirmat.