viernes, 16 de abril, 2021  |  
L’alta participació i acceptació de les novetats i l’augment de les denúncies marquen els festejos de sant Pasqual a Vila-real L’alta participació i acceptació de les novetats i l’augment de les denúncies marquen els festejos de sant Pasqual a Vila-real

- 21 mayo, 2018 -

La ciutat acomiada deu dies de festes amb reeixides modificacions en alguns dels 220 actes i per una reducció de les queixes per molèsties L’alta participació i acceptació de les novetats i l’augment de les denúncies marquen els festejos de sant Pasqual a Vila-real

La ciutat acomiada deu dies de festes marcades per les reeixides modificacions en alguns dels 220 esdeveniments i per una reducció de les queixes per molèsties. D’altra banda, nou persones han sigut denunciades per orinar en la via pública, mentre en 2017 només va ser una i també han augmentat les denúncies per alterar la seguretat col·lectiva, passant de cinc fa un any a dotze. A aquestes xifres se sumen les quatre denúncies per conduir sota els efectes de les drogues –una menys que en 2017- i dues detencions per baralles

Castellón Información/S.N.

Després dels deu dies de festa ‘non stop’ a Vila-real i amb la resaca i el cansanci encara en el cos, els principals responsables dels festejos de sant Pasqual han fet el tradicional balanç, que ha destacat per l’alta participació i el bon acolliment dels canvis i novetats en el programa d’enguay, menys queixes que l’any, 50 respecte a 65, malgrat que en 2017 es van tramitar zero denúncies i enguany han sigut 14, la major part d’elles per excès d’horari i música.

El regidor de Festes, Javier Serralvo, acompanyat pel president de la Junta de Festes, José Pascual Colás, i per l’intendent cap de la Policia Local, José Ramón Nieto, ha destacat que els festejos, en un any en el qual es compleixen 400 anys de la beatificació del patró, han estat marcats per l’alta participació, així com per la tranquil·litat i per alguns canvis i innovacions introduïts que han tingut un gran acolliment. Serralvo ha agraït el treball que han realitzat tant la Junta de Festes, com la Comissió de Penyes, els cossos de seguretat, Protecció Civil, Creu Roja, Serveis Públics, Normalització Lingüística, Noves Tecnologies, empreses col·laboradores “i tanta gent que s’implica en cos i ànima perquè tot isca a la perfecció”. A més, ha posat en valor la capacitat de reunió de les festes i el de benefici econòmic en els establiments locals “que supera amb escreix a la inversió pressupostada”.

21-05-2018 Balanç festes Tant Serralvo com Colás han destacat el bon acolliment d’algunes de les modificacions introduïdes enguany en el programa, com han sigut l’obertura del Concurs de paelles tant a penyes com a la resta de veïns; el canvi d’horari i ubicació dels empedrats, que han triplicat l’assistència amb 1.700 persones, el canvi del macrosopar de veïns a la plaça del Llaurador, amb 2.200 assistents, que també va superar la participació d’altres anys, la nova ubicació per a la concentració prèvia a l’ofrena per a oferir major comoditat i seguretat als participants. “Personalment crec que les festes de Vila-real sempre han sigut molt obertes i en el cas del concurs de paelles s’ha intentat donar més cabuda sense perjudicar a l’ens organitzador que és la Comissió de Penyes, i prova d’açò és que a pesar de ser alta la inscripció tampoc hi ha sigut molt, ja que molta gent participava ja sense necessitat de tindre casal. El canvi d’ubicació del Macrosopar de veïns i el Concurs Empedrats ha sigut positiu i segurament el Tombet de bou prenga el relleu però en el cas de la plaça del Llaurador no sempre serà possible celebrar ací aquesta trobada per motius evidents a pesar de la gran acollida de l’espai”, apunta Colàs.

“Cada any intentem seguir millorant i introduir canvis que ajuden a fer unes festes al gust de tots, encara que és una cosa molt difícil”, indica el president de la Junta, qui destaca la gestió de prop de 60 escenaris fixos com el de plaça Major i també mòbils al llarg dels 10 dies; la instal·lació de més WC químics en diferents punts per a augmentar la neteja; la participació de 350 persones a la pujada al campanar, una d’elles de més d’un any, a més de gent d’altres països. També la inscripció d’unes 60 persones a la concentració de Pasquals, Pasquales i cognom Villarreal, o l’organització d’actes per als xiquets com concerts, les activitats de Jugant, jugant, la fira o d’altres. “Les actuacions musicals han sigut part dels punts forts i molts veïns s’han sorprès amb alguns grups, com In vivo, que van deixar molt bona sensació en el públic, o el cas de VIII Trobada de corals infantils i juvenils”, apunta.

Pel que fa als incidents, l’intendent cap de la Policia Local assegura que “han sigut unes festes massives, amb una gran afluència de visitants i un nivell 4 d’alerta antiterrorista”. Tanmateix, han descendit les queixes per molèsties de les penyes, 50 enfront de les 65 de l’any anterior. No obstant això, sí que s’han interposat més denúncies per molèsties al veïnat, amb un total de 14 per excés d’horari i traure aparells de megafonia a la via pública amb excés de soroll, cosa que contrasta amb l’any anterior, quan no va haver-hi cap denúncia, “ja que en el primer avís cessaven les molèsties”. El mateix ha ocorregut amb les denúncies per embrutar la via pública, que han sigut dues enguany. Així, en aquesta ocasió no s’ha interposat cap sanció per venda ambulant, mentre en 2017 va haver-hi vuit.

D’altra banda, nou persones han sigut denunciades per orinar en la via pública, mentre en 2017 només va ser una i també han augmentat les denúncies per alterar la seguretat col·lectiva, passant de cinc fa un any a 12 en aquesta edició. A més, s’han registrat set infraccions administratives per alcoholèmies al volant (tres menys que en 2017) i quatre delictes –en superar la taxa de 0’60- enfront de les vuit de l’any anterior. A aquestes xifres se sumen les quatre denúncies per conduir sota els efectes de les drogues –una menys que en 2017- i dues detencions per baralles. “En el cas de la conducció sota els efectes de substàncies estupefaents sí que han descendit els casos, a causa de la conscienciació”, explica Nieto, qui afig que també s’han registrat menys ferits en els actes taurins que fa un any. “Han sigut tres persones, un any abans van ser set. Un va ha afectat un jove de 20 anys, resident a Castelló, que va resultar cornejat en el bessó de la cama dreta el dissabte; una jove de 19 anys de Castelló que va ser ferida per asta en l’avantbraç dret i fractura i l’últim el dissabte, un veí de Vila-real de 27 anys va patir una ferida per banya a la cuixa de la cama esquerra. Els tres van ser traslladats i la Plana i evolucionen favorablement de les seues ferides i la xica serà intervinguda quirúrgicament en els pròxims dies”. Així mateix, Nieto ha reconegut que el cos no ha pogut confirmar que la dona ferida estiguera gravant amb el seu dispositiu mòbil i assegura que hui dia en el reglament vigent no s’inclou la prohibició d´ús de telèfons durant la participació en actes taurins però si podria arribar a ser una recomanació. Així mateix, ha destacat que els agents revisen les barreres abans de l’inici dels espectacles taurins i conviden a tot aquell que no sembla estar en condicions a eixir del corró per preservar la seua seguretat. “

En definitiva han sigut unes festes tranquil·les, amb menys queixes però més denúncies, el que pot explicar-se amb el fet que estiguérem en el lloc precís en el moment de la infracció com és el cas de les persones que hem sorprés fent les seues necessitats a la via pública. Hui dia no podem limitar el lloguer de casals en determinades zones, encara que hi ha veïns que voldrien que en la seua zona no hi haguera penyes, així que intentem que es respecte al màxim el dret al descans dels veïns i que la gent puga gaudir de la festa”, conclou el responsable de la Policia.

Whatsapp Telegram