Noticias Castellón
sábado, 20 de abril de 2024 | Última actualización: 22:37

Les sol·licituds de la Unitat de Mediació de Vila-real creixen en 2019 fins a les 304 i aconsegueixen un 80% de resolució

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 52 segundos

Noticias Relacionadas

El servei gratuït que gestiona la Policia Local aconsegueix un 96% de satisfacció entre els usuaris que requereixen d'aquesta metodologia per a la resolució de conflictes de convivència sobretot en l'àmbit comunitari i rural i evita optar per la via judicial. 252 policies de diferents comunitats autònomes han passat per l'Escola de Formació de la Policia Local

Castellón Información

La Unitat de Mediació Policial va rebre en 2019 més de 300 sol·licituds per a la resolució de conflictes de convivènciaa través d'aquesta metodologia de la qual és pionera la Policia Local de Vila-real, aconseguint prop d'un 80% de resolució positiva,el que suposa un augment del 8,5% respecte a altres edicions.

La regidora de Seguretat Ciutadana,Silvia Gómez, ha presentat hui l'estadística i la memòria de la Unitat de Mediació Policial corresponents a 2019, al costat de la responsable del servei, la inspectora Rosana Gallardo, i el comissari principal cap de la Policia Local de Vila-real, José Ramón Nieto.

setmana mediació policial (2)“La mediació policial ha demostrat ser un mètode àgil i eficaç per a solucionar aquelles situacions de conflicte que poden sorgir en la convivència diària dels veïns, sense necessitat d'arribar a la via judicial”, ha destacat la regidora de Seguretat Ciutadana. El balanç de la Unitat de Mediació Policial es tradueix en un total de 304 sol·licituds d'intervenció rebudes en 2019, la qual cosa suposa un lleuger repunt respecte a anys anteriors, en els quals la mitjana de peticions anuals rondava les 280 anuals. “Creiem que això es deu al fet que la ciutadania va coneixent el servei i confiant en la Policia Local”, ha explicat la inspectora Rosana Gallardo.

La majoria dels assumptes (el 87%) corresponen als àmbits comunitari i rural.En aquest sentit, Gallardo ha detallat que en l'àmbit comunitari s'han tractat temes com a lloguers, estafes, penyes, ocupacions d'immobles, insalubritat, animals, sorolls, amenaces, filtracions aigua, entre altres, mentre que en l'àmbit rural s'han abordat qüestions com a límits entre parcel·les, vegetació, abocaments, danys en propietats, neteja de finques, animals, regs…

La responsable de la Unitat de Mediació Policial ha destacat el grau de resolució positiva, és a dir, amb un acord, que se situa en un 79% de mitjana i a més ha significat que després de mesurar l'índex de satisfacció dels usuaris es constata que un 96% estan satisfets o molt satisfets amb el servei de mediació policial. “Cal dir que la baixa satisfacció, la majoria de les vegades no es correspon amb la falta d'acord, sinó que alguns usuaris desitjarien que la Policia Local donara la solució a la seua controvèrsia, però precisament l'objectiu de la mediació policial és que siguen les persones implicades els qui decidisquen la seua solució”, remarca la inspectora.

D'altra banda, derivats de la via judicial s'han rebut 6 assumptes, dels quals 1 s'ha resolt amb acord,i en la resta de casos no s'ha iniciat la mediació davant la negativa de les persones involucrades, tenint a veure amb danys en propietats, amenaces i insults. En menors s'ha actuat en dos casos un dels quals s'ha resolt amb acord. Quant al servei d'atenció a les víctimes greus d'accidents (Servigrac), que es realitza per part dels mediadors policials, s'han tramitat 304 atencions.

252 policies de diferents comunitats autònomes han passat per l'Escola de Formació de la Policia Local

El comissari principal cap de la Policia Local, José Ramón Nieto, ha fet balanç de la formació que la Policial Local de Vila-real, referent en mediació, ha realitzat durant aquest any passat. En total, 252 policies de diferents comunitats autònomes han passat per l'Escola de Formació de la Policia Local (Efopol) per a rebre formació en matèria de mediació a través del conveni entre l'Ajuntament de Vila-real, la Universitat Jaume I i l'Institut Valencià de Seguretat Pública (Ivaspe). Nieto ha assenyalat la consolidació de la metodologia de mediació que desenvolupen els agents locals de Vila-real, un model que s'exporta també a nivell autonòmic, nacional i fins i tot internacional. “Tenim molta demanda en matèria de formació per a la mediació i la prova és que per l’Efopol han passat agents tant de la Comunitat Valenciana com de Múrcia, Catalunya, Madrid, Andalusia, Aragó o País Basc, entre altres comunitats”, ha conclòs el responsable policial. A nivell internacional, durant 2019 s'han realitzat col·laboracions amb institucions d'altres països com Estònia, Mèxic i Colòmbia i s’están ultiman els detalls del Congrés Iberoamericà que tindrà lloc els dies 14,15 i 16 de març, en el qual la Gallardo s’acomiadarà del càrrec per la seua jubilació.