Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 13:58

Els i les alumnes d'enfermeria de l'UJI participen en jornades de simulació de casos clínics complexos

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 30 segundos

Noticias Relacionadas

És una eina que pretén reforçar el desenvolupament professional de l'estudiantat sense comprometre la seguretat dels pacients

Castellón Información

Alumnat dels graus d'Infermeria i Medicina de la Universitat Jaume I de Castelló han participat en una activitat docent de simulació avançada i integrada per a les dues titulacions en la qual han abordat la gestió de dos casos clínics complexos. La finalitat és millorar la competència i les habilitats de l'alumnat dels últims cursos en els casos d'alta demanda assistencial.

El director general de Gestió Sanitària de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública de la Generalitat Valenciana, Julio Jorge Fernández Garrido, ha visitat l'alumnat en les sales de simulació de la Facultat de Ciències de la Salut de l'UJI durant el desenvolupament de l'activitat, acompanyat pels vicedegans d'Infermeria, Eladio J. Collado Boira, i de Medicina, Conrado Martínez Cadenas.

La simulació clínica és una eina la base de la qual pretén reforçar el desenvolupament professional de l'estudiantat en Ciències de la Salut sense un impacte negatiu en la seguretat dels pacients. Permet elaborar i reproduir casos sofisticats amb l'ajuda de tecnologia avançada (TV amb proves complementàries, carretó d'aturades, monitoratge de constants vitals, respirador VMI). L'alumnat mostra una gran predisposició cap a aquesta mena de pràctiques i és una activitat molt ben valorada.

L'objectiu és transmetre dins del pla curricular la simulació clínica avançada de dos casos complexos amb alta demanda assistencial que requereixen de l'alumnat una sèrie d'habilitats i competències tècniques que recullen les guies docents, però també es posa l'accent en aspectes no tècnics, amb valor afegit a escala interprofessional com el treball en equip, la capacitat de decisió, la comunicació o el lideratge.

 width=Durant la simulació s'han generat dos ambients escenogràfics on l'alumnat ha d'aproximar-se a l'escenari, integrar els signes i símptomes, i executar un pla diagnòstic-intervencionista. L'estudiantat surt de la zona de confort habitual i mitjançant un entorn protegit millora la seua projecció professional atès que l'activitat reforça un canvi en el seu model mental experiencial durant l'anàlisi reflexiva posterior o 'debriefing' dels casos.

L'activitat forma part de la docència de les assignatures «Pràctiques Integrades de Clínica Mèdica i Medicoquirúrgica» de sisè de Medicina, impartida per Alberto Belenguer, María Lidón Mateu, Eva Treviño, Carolina González, Irene Centelles i Ignacio Catalán, i de «Cures Crítiques» de quart d'Infermeria, impartida per Amparo Bernat, José Vicente Aniorte, Alicia Torres, Adela Melgarejo, Sonia Barreda i Joan Llombart.

Les pràctiques realitzades estan emmarcades dins del projecte d'innovació educativa del Grup SIMEDENF de l'UJI la finalitat del qual és generar i integrar coneixement a través de la simulació clínica entre alumnat de Ciències de la Salut.