Noticias Castellón
martes, 09 de agosto del 2022 | Última actualización: 00:18

L'Alumnat del CEIP Josep Iturbi i Creu Roja presenten les seues propostes perquè Borriana aconseguisca els ODS

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 36 segundos

Noticias Relacionadas

L'objectiu és el de generar una educació de la ciutadania en la infància que exercisca accions de diplomàcia humanitària amb els responsables polítics locals

Castellón Información

L'alumnat de 6è de Primària del CEIP Josep Iturbi i Creu Roja Borriana s'han convertit en detectius dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en el municipi, i han presentat a una representació del govern municipal les seues propostes de canvi en l'entorn i han plantejat qüestions relatives als ODS a la ciutat.

En la sala de plens de l'Ajuntament, l'alumnat ha comptat com a interlocutors, per a atendre i respondre les seues demandes, amb el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, el d'Educació, J. Ramon Monferrer, el de Cultura, Vicent Granel, i l’edila d'Hisenda, Cristina Rius.

Els responsables municipals els han contestat a seues demandes, s'hi han compromès i els han explicat que precisament el consistori compta amb un Pla Rector municipal de compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, amb el qual el govern municipal està alineant els projectes i programes de les diferents àrees del consistori per a la consecució de l'estratègia de l'Agenda Borriana ODS 2030.

Aquesta activitat del centre educatiu s'emmarca en el projecte que du a terme Creu Roja Borriana amb l'alumnat del CEIP Josep Iturbi ‘CIUTAT 11 - Detectius dels ODS’, amb l'objectiu de generar una educació de la ciutadania en la infància que exercisca accions de diplomàcia humanitària amb els responsables polítics locals per al compliment de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible.

Aquest projecte està dirigit a centres educatius de Primària de tota la Comunitat Valenciana, i en concret als grups de 5è i 6è de Primària, per a contribuir al compliment dels ODS promoguts per Nacions Unides en l’Agenda 2030, i en especial a l'ODS 11 que persegueix que les ciutats siguen més inclusives, segures, resilients i sostenibles.

 width=D’aquesta manera, l'alumnat ha estat treballant a l'aula aquest procés de "detectius dels ODS" a través del qual han observat en el seu entorn pròxim, s'han platejat qüestions i han tingut la possibilitat de presentar-les a l'Ajuntament.

Una iniciativa que du a terme la Creu Roja amb l'alumnat de 6è de Primària del CEIP Josep Iturbi de Borriana, que compta amb el finançament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.

A través d’aquest projecte, Creu Roja Borriana pretén incidir en el coneixement teòric i pràctic sobre els ODS en els xiquets i xiquetes perquè, per si mateixos i des de les seues necessitats i punts de vista, puguen generar canvis en el seu entorn local més immediat. Canvis que revertisquen en l'avanç cap a una societat amb menor desigualtat i pobresa, en què es protegisca el planeta i es garantisca la pau i la prosperitat per a totes les persones.

Realitzat durant un curs escolar, 2021-2022, el projecte aporta materials didàctics teòrics i pràctics perquè l'alumnat, acompanyat del professorat i d’agents de sensibilització de Creu Roja, puga diagnosticar si el seu municipi és o no una Ciutat 11, és a dir, si es troba pròxim o no al compliment de les metes marcades en l'ODS 11.

A partir d'aquest diagnòstic inicial, s'assessora l'alumnat perquè per si mateix puga plantejar demandes que arriben més enllà de l'àmbit escolar, perseguint compromisos de les autoritats competents. Creu Roja actua com a enllaç, per a motivar la implicació de les Regidories de l'Ajuntament que faciliten la presentació de propostes i se’n comprometen amb alguna.