Noticias Castellón
lunes, 20 de mayo de 2024 | Última actualización: 20:24

Alcer Castalia lamenta la “desídia” de la Generalitat en la reivindicació del centre de diàlisi públic a Vila-real

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 55 segundos

Noticias Relacionadas

L'Associació per a la Lluita Contra les Malalties Renals de la província de Castelló, Alcer Castalia, ha celebrat aquest diumenge la seua assemblea anual en la capital amb una crítica unànime cap a la Generalitat Valenciana pel bloqueig al centre de diàlisi de Vila-real.

El president de Alcer Castalia, Juan Doménech, i el vicepresident Ricardo Planelles, coincideixen a lamentar que la Conselleria de Sanitat mantinga en l'actualitat una actitud de “desídia” respecte a aquesta reivindicació, “ja que en els últims mesos han declinat reiteradament des de la direcció de l'Hospital de La Plana les peticions de reunió per part de l'associació per a abordar aquest tema”.

El col·lectiu ha recalcat la vigència de les seues reivindicacions més rellevants en els últims anys: la realització del projecte del futur Hospital General Universitari de Castelló com a centre de referència a la província i la posada en marxa d'eixe centre de diàlisi públic a l'Hospital La Plana de Vila-real, una petició que s'ha plantejat en diverses ocasions en els últims anys per a evitar que els pacients del sud de la província hagen d'acudir fins a la capital.

Durant l'assemblea, Planelles s'ha congratulat per la continuïtat del creixement de la massa social de Alcer Castalia, que a la fi de 2023 ja aconseguia la xifra de 468 socis, després d'incrementar-se en 60 en l'últim any. Així mateix, cal destacar la implicació de 50 persones voluntàries que reforcen el treball dels professionals de l'entitat. La reunió ha començat amb un minut de silenci d'homenatge als socis morts i, entre ells, amb un record especial a Ali Martínez, coordinadora d'activitats de l'associació, morta mesos arrere.

D'altra banda, els integrants han posat en relleu l'èxit de la Unitat de trasplantament renal de l'Hospital General de Castelló, que en el seu primer any de funcionament -fins al passat 8 de març- va dur a terme 34 trasplantaments, xifra que ja és de 44 en l'actualitat.

Així mateix, han destacat l'òptima relació de l'associació amb els professionals de Nefrologia dels centres sanitaris. A més, Planelles ha recalcat l'inici de la Ruta de la Salut per a la prevenció de malalties cròniques, al maig de 2023. Aquest nou projecte, emmarcat en el Programa de Prevenció, Informació i Sensibilització de Alcer Castalia, es va iniciar amb el suport de la Diputació de Castelló, per a portar les seues activitats a més 30 municipis de menys de 600 habitants de les comarques de l'interior castellonenc.

Una altra de les activitats destacades en l'últim exercici ha sigut la inauguració de l'escultura homenatge a les persones donants en la nova plaça de la Vida de la capital de la plaça, al costat de l'Hospital Provincial.

Alcer Castalia és una associació provincial sense ànim de lucre que des de 1981 lluita per millorar la qualitat de vida de les persones amb malaltia renal i els seus familiars, millorar la seua adaptació a la malaltia i als tractaments, previndre i visibilitzar la insuficiència renal crònica i sensibilitzar a la societat sobre la importància de la donació d'òrgans.

Actualment, atén més de 1.000 pacients renals a través dels seus serveis i activitats, realitza accions de divulgació i sensibilització en la societat i reivindica els drets de les persones afectades. Alcer Castalia lidera i assumeix les campanyes de donació d'òrgans de la província de Castelló, augmentant any rere any el nombre de carnets de donant.