martes, 24 de mayo, 2022  |  
María Jiménez, alcaldessa d’Orpesa: “No som l’enemic, si alguna cosa hem de ser, som l’aliat” María Jiménez, alcaldessa d’Orpesa: “No som l’enemic, si alguna cosa hem de ser, som l’aliat”

- 6 agosto, 2020 -

Es pretèn adquirir un solar per la residència de la tercera edat i començar els tràmits del poliesportiu María Jiménez, alcaldessa d’Orpesa: “No som l’enemic, si alguna cosa hem de ser, som l’aliat”

El govern de Jiménez pretèn adquirir un solar per a la residència de la tercera edat i començar els tràmits per al poliesportiu

A les nou del matí el poble d’Orpesa pràcticament, no ha despertat. Amb tot, l’ajuntament, sí. O almenys, sí ho ha fet la seua alcaldessa, María Jiménez, qui a punt de rebre’ns, es troba ja parlant per telèfon, encetant el consistori un dia més. Jiménez és jove (no passa de la trentena) i és alcaldessa i regidora d’Hisenda, Personal, Urbanisme, Comunicació, Via Pública i Obres Públiques a més de ser diputada provincial de Medi Natural, Patrimoni i BOP. “En la societat encara existeix una visió dels joves que no es correspon a la realitat”, opina Jiménez, qui assegura que la seua generació està “més preparada que mai”. Com alcaldessa, María Jiménez explica que sí que ha escoltat comentaris del tipus ‘Tan jove?’ o bé, ‘Quina alcaldessa més jove!’. 

X.Tirado/T.Galdón/Castellón Información

Amb tot, Jiménez assegura ja sentada al seu despatx que es troba molt còmoda amb la compatibilització dels càrrecs que ocupa: “estic pràcticament tota la vida dedicada a la gestió pública i ho compatibilitze molt bé”, admet d’una forma molt natural. María Jiménez es va estrenar com alcaldessa d’Orpesa el 15 de juny de 2019. Per tant, ja porta un any i dos mesos, encara que haurà de cedir aquest càrrec a Araceli de Moya (Ciutadans) els últims dos anys de legislatura. Jiménez assegura que encara no han pogut dur a terme tot el que teníen planejat en el temps que porta com alcaldessa.

María jimenez Orpesa 

Sense dubte, aquesta està resultant una legislatura més que complexa per a Orpesa: la gestió de la Covid-19 o també, la tasca de regeneració de les costes a causa de la destrossa del temporal Glòria. Aquesta última qüestió és el que més guerra està donant al Consistori en les últimes setmanes, ja que s’ha creat una plataforma veïnal considerable que reclama la millora de la costa de Morro de Gos. En aquest punt, María Jiménez, es mostra directa i amb calma explica que Glòria va deixar sense sorra a la platja de Morro de Gos: “Nosaltres ens vam posar a treballar i ho vam assumir tot des de l’ajuntament quan és competència de Costes”. 

María Jiménez: “No em canse de dir que si a Orpesa li va malament, jo seré la principal perjudicada”

És cert que el Consistori ha realitzat diverses feines de condicionament del passeig marítim i ha transportat sorra de l’excedent que tenen en la Conxa a Morro de Gos: “la gent no entén que contra la natura no es pot anar, la mar marca una línia i és la línia que hi ha, però no es pot tirar sorra dins de l’aigua perquè s’ho emporta”, explica Jiménez. L’alcaldessa d’Orpesa demana comprensió, ja que “pareix que la gent s’oblide de tot el que hem viscut”, i continúa: “qualifiquen a l’ajuntament com a l’enemic i no som l’enemic, si alguna cosa hem de ser, som l’aliat”. 

Jiménez mira als ulls quan narra que quan rep als veïns de la plataforma com a qualsevol ciutadà del seu poble, “no em canse de dir que si a Orpesa li va malament, jo seré la principal perjudicada: sé perfectament que som un municipi turístic i que la gent ve per les nostres platges”. També assegura que en setembre es reunirà amb Costes (tant de Madrid com de Castelló) per “posar damunt de la taula el que ha passat a Morro”. 

Un municipi que passa (dins de la normalitat) de 9.000 habitants a 100.000 

De fet, una de les qüestions també complexes de dur a terme és que gran nuclis de població es troben prou allunyats del centre, com és el cas de la problemàtica que s’està produint amb les platges: “cal pensar en eixos barris que també formen part del municipi però que no tenen prop els serveis que tenim la gent que viuen al centre”, explica Jiménez mentre assegura que és un plus de dificultat a l’hora de governar: “tenim empadronats 9.000 habitants i en un agost normal superem els 100.000”. 

María Jimenez Orpesa

Al cap i a la fi, la pandèmia de la Covid-19 ha pillat a tots els ajuntaments per sorpresa i, també, ha paralitzat molts projectes. Per tant… Quins són els projectes que li queden pendents? Jiménez explica que primer de tot, la situació s’ha d’estabilitzar, però un cop tot estiga més controlat: “vull adquirir un solar per a la futura residència de la tercera edat, que Orpesa encara no en té”, i prossegueix: “també volem iniciar els tràmits per a la construcció de la piscina i el nou poliesportiu, ja que el que tenim es queda menut”. 

María Jiménez: “el que no ens done temps, almenys, ho deixarem encetat”

Però el temps apremia i Jiménez assegura que tot i que a nivell general, són moltes les “coses que tenim pendents, el que no ens done temps, almenys, ho deixarem encetat”. Igualment, la seua aportació al municipi no quedarà ahi, ja que compta també amb la Regidoria d’Urbanisme i l’actual alcaldessa d’Orpesa té plans per a aquesta regidoria: “tenim diversos carrers i places que vull millorar i fer més bonic aquest municipi”. Al mateix temps, el que importar per gobernar, no deixen de ser les qüestions xicotetes. 

María Jimenez Orpesa

María Jiménez pensa un mica a l’hora de valorar els millors projectes que s’han emprès en la seua legislatura (almenys, fins ara) i admet que, pot ser, no han dut a terme grans obres, però sí xicotetes que signifiquen “un gran avanç”. L’alcaldessa, concretament, explica amb orgull com per primera vegada en la història es fan al poble actes per la visibilització del col·lectiu Lgtbi: “hi ha gent que et dóna les gràcies perquè al poble se sentien com desplaçats”. “Això suposa una satisfacció”, decideix Jiménez mentre quasi es pot sentir el seu somriure a través de la mascareta.

La Covid-19 com a repte per al turisme 

El turisme s’ha vist seriosament afectat per la Covid-19: “Evidentment, no estem rebent la quantitat de turisme que tindríem en un agost o un estiu normal”, explica l’alcaldessa mentre reivindica Orpesa com un destí turístic segur i explica cadascuna de les accions que s’han portat a terme des del consistori per fer realitat aquesta idea: “Vam fer tot un protocol per dins de les platges, tenim seguretat a banda de la seguretat de Generalitat, hem llençat una app…”. Però aquest discurs està amenaçat sempre pels possibles brots: “això sempre està ahí, per suposat, és cert que la situació està controlada perquè sanitat aplica un control molt rigorós”, opina Jiménez, qui també transmet que des de l’ajuntament també estan “portant un control”.

La conversa des del despatx de l’alcaldessa mor després d’una bona estona i en finalitzar aquesta entrevista, Jiménez valora el fet de fer coses xicotetes per a la gent del poble, perquè al final, això és el que de veres es valora, “la qualitat de vida”, opina després de la seua pròpia experiència com alcaldessa. Però bé, encara compta amb un any més per poder emprendre tot allò que vol per al municipi.

 

Whatsapp Telegram