martes, 26 de octubre, 2021  |  
Els municipis dels Ports es reuneixen per a tractar el problema de l’aigua en la zona Els municipis dels Ports es reuneixen per a tractar el problema de l’aigua en la zona

- 31 enero, 2019 -

Es demanaran actuacions urgents a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre per solucionar els problemes existents Els municipis dels Ports es reuneixen per a tractar el problema de l’aigua en la zona

Diversos alcaldes s’han reunit amb el Director General de l’Aigua

Castellón Información

El passat dimecres 30 de gener alguns alcaldes de la comarca dels Ports s’han reunit a l’Ajuntament de Forcall amb Manolo Aldeguer, Director General de l’Aigua de la Conselleria de Medi Ambient per a tractar diversos problemes relacionats amb l’abastiment d’aigua a la comarca.

D’una banda, pobles com Vilafranca pateixen la mancança d’aigua en èpoques d’estiu i es preveu dotar d’un espai per a què aquest municipi es puga abastir d’un pou que ja està aforat. Caldria fer tot un seguit d’actuacions comarcals per a que l’abastiment humà estigués garantit, així com també abastir explotacions ramaderes i agrícoles.

Fa anys que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre es va comprometre a crear tres basses a la comarca (entre Forcall i Cinctorres, entre Vilafranca i l’Anglesola, i entre La Mata i Olocau) per a tot tipus d’ús: ramader, agrari, humà, recreatiu… La Confederació va prometre una inversió molt gran, però des de llavors no hi ha hagut cap actuació significant. Davant la impossibilitat de realitzar les actuacions promeses, cal buscar una altra manera d’abastir els municipis dels Ports. Aquesta solució podria ser crear una Mancomunitat d’Aigua, unint els pobles amb dificultats d’abastiment i utilitzant pous en comptes de basses.

IMG_3129La reunió ha servit per a informar i debatre la situació amb el Director General de l’Aigua, i que Conselleria puga posar de manifest la situació actual davant la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. La intenció dels alcaldes ha estat denunciar la situació de paràlisi i confiar en la institucionalitat de Conselleria perquè reclamen a la Confederació que les actuacions es reprenguen. “La Confederació de l’Ebre engloba un territori molt extens. Des de Conselleria anem a jugar un paper d’intermediació i agilitació de tràmits perquè cal que tot estiga en ordre. El pla hidrològic ha de contemplar la possibilitat d’extraure eixa quantitat d’aigua que tu necessites del subsòl i la resta de necessitats. Per al pou de Forcall es porta sis anys tramitant la concessió de l’aigua i encara no la tenen. Anem a intentar tramitar-ho el més de pressa que es puga tot” ha apuntat Manolo Aldeguer.

Un altre aspecte tractat a la reunió ha estat la problemàtica del riu Cantavella al seu pas per Forcall, ja que es genera una acumulació important de graves que actua com a presa i fa escampar l’aigua arribant fins la depuradora i destruint camins. Des de Conselleria es plantejarà la retirada de les graves al llarg de més metres del cabdal del riu i la creació de tolls per a què a l’estiu córrega millor l’aigua i puga haver-hi millor hàbitat per a les llúdries.

Whatsapp Telegram