Noticias Castellón
martes, 30 de abril de 2024 | Última actualización: 22:07

Sant Marc enceta el cicle de rotllos i primes de Morella que finalitza l’últim cap de setmana de juny 

Tiempo de Lectura: 33 segundos

Noticias Relacionadas

El cicle té origen medieval i recorre les denes de l’ample terme per nuclis de població més poblats antigament

Castellón Información

El tradicional cicle de rotllos i primes de Morella comença avui amb la celebració de Sant Marc a l’ermita situada a Torremiró. Aquesta festivitat tradicional dels masos i d’origen medieval, es recupera després dels últims dos anys quan la pandèmia de la COVID-19 ha obligat a cancel·lar els seus actes. Sant Marc és la primera de les dates que recorren les denes del terme municipal i que acabarà amb Sant Antoni de la Vespa l’últim cap de setmana de juny.

 width=L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha acudit avui a aquesta cita junt amb  les veïnes i veïns que s’han concentrat en l’ermita de Sant Marc. L’edil ha destacat que “ens alegra recuperar aquesta tradició tan antiga i arrelada del nostre territori després que els últims anys no s’haja celebrat”. Ha destacat que “aquesta és una tradició originària de l’època medieval, quan la majoria de gent de Morella vivia del sector primari i demanava un bon any de collita i pluja”. Rhamsés ha recordat que “és important mantindre les tradicions i vull agrair a tota la gent que ho fa possible en els nombrosos llocs del nostre terme que formen part del cicle durant estos mesos”. D’aquesta manera, actualment es manté la tradició en la qual els masovers i masoveres amfitriones de cada zona agraïen la visita de la resta de gent amb rotllos o primes d’on s’extrau el nom actual de la tradició. A més, abans de repartir els rotllos, el mossén beneeix el terme.

Aquesta tradició també es coneix com a cicle de rogatives, ja que en els seus orígens la gent es desplaçava a peu a aquests paratges. Finalment, cal recalcar que l’ajuntament de Morella recolza aquesta tradició ajudant al manteniment dels rotllos i primes del terme, ja que sufraga una part de les despeses que tenen aquells masos de vot i, per això, se’ls informa perquè es poden en contacte amb l’ajuntament de Morella. Després de Sant Marc, els propers vots d'aquest calendari seran a Sant Pere dels Llivis, Sant Pere d'Herbeset, Apòstols de la Llécua, Santa Creu de Font d'En Torres, Santa Creu de la Pobleta, Sant Isidre d'Herbeset, Santa Bàrbara de Regatxol, Sant Antoni de Morella la Vella, Sant Pere del Moll i Sant Antoni de la Vespa.