Noticias Castellón
martes, 30 de abril de 2024 | Última actualización: 23:48

El ple de Vila-real aprova exigir a Conselleria l'autorització de proves de la cistella malla per al tord

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 16 segundos

Noticias Relacionadas

La ciutat comptarà amb una zona camper per autocaravanes i un nou Consell de la Joventut "sense ideologia"

A.K.Herrando/Castellón Información

En el ple de l’Ajuntament de Vila-real ha pres possessió el regidor Eduardo Pérez Arribas qui arriba a l’equip de govern després de la renúncia de Francisco Valverde per a continuar la seua trajectòria professional en l’àmbit privat. Pérez, qui ja va formar part com a regidor de Cultura i que ara serà el nou regidor de Ciència, Innovació, Universitat, Internacionalització, Arxiu i Biblioteques, ha assenyalat que pretén “servir amb lleialtat als veïns de Vila-real que són els que ens han votat”.

 width=

En la sessió de setembre s’han plantejat temes com la nova Oficina de lluita contra el Cotonet de Sud-àfrica, el suport a la Palma o les proves de cistella malla.

Cistella malla

La regidora de Tradicions, Noelia Samblás, ha exigit a Conselleria que autoritze les proves de la cistella malla per al tord amb el vot en contra de Unides Podem i Compromís i el vot a favor de la resta de partits. El regidor d’Agricultura i representant d’UP, José Ramón Ventura Chalmeta, ha explicat el seu vot en contra perquè “la pràctica de la cistella no és selectiva, si així fora votaríem a favor”.

 width=

A més, ha destacat: “Els animals, encara que siguen per alimentar-nos, han d’estar tractats amb un mínim de decència”. Aquest argument ha sigut també el que ha presentat la portaveu de Compromís, Maria Fajardo, qui assegura: “Donem suport a l’associació Apaval per la seua tradició, però no podem estar al costat d’una pràctica que pot afectar a altres especies en perill d’extinció”. Per altra banda, la portaveu de VOX, Irene Herrero, creu que la moció no vol ajudar realment als paranyers i el portaveu del PP, Adrián Casabó, demana a l’alcalde que “convença al seu partit perquè és Ximo Puig qui prohibeix la solució que el parany necessita” i afegeix: “el parany és més que una modalitat de caça, és sentir i tradició de Vila-real”. Per la seua part, l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha defensat la moció perquè el que es pretén és que “Apaval demostre a Conselleria que la gàbia ‘enganyosa’ és una pràctica de caça selectiva” i per tant, es pot utilitzar. A més, recorda que Conselleria d’Agricultura pertany a Compromís per què Puig “no té competències i poc pot fer”. També ha acusat l’oposició “d’estar acostumats a dir mentides”.

Consell de la Joventut

Compromís per Vila-real ha presentat la moció per a la creació del consell local de la Joventut amb l’esmena de Ciutadans i PSOE. Aquesta proposta, que ha comptat amb el vot unànime de tots els grups, pretén que els joves decidisquen el seu futur i s’involucren en les polítiques, a més de demanar al regidor pertinent que prenga mesures sobre els assumptes que els preocupen. Fajardo ha destacat que gràcies a les possibilitats que ens ofereix la Llei 15/2017, del 10 de novembre, de polítiques integrals de la Joventut podrem crear un òrgan independent de l’Administració que compte amb reconeixement polític i econòmic.

 width=

D’aquesta manera destaca Fajardo que es “fomentarà l’associacionisme juvenil, la col·laboració entre les entitats que el formen i s’impulsarà la participació de la joventut en el desenvolupament polític, social, econòmic i cultural de Vila-real”. Aquest nou consell pretén allunyar-se de l’antic que va ser eliminat fa una dècada i no vol tindre ideologia política ni de cap mena per “sumar tot el que té en comú la joventut vila-realenca i desfer-se del que se separa”. Així mateix, el Consell comptarà amb un espai obert on tindran cabuda totes les associacions juvenils i religioses de la ciutat per col·laborar i cocrear el futur de Vila-real. Una nova ferramenta que se suma al projecte Amb tu i per a tu que té com a objectiu conéixer les opinions de joves des de l’institut fins als trenta anys.

Zona camper

La moció presentada de VOX ha rebut l’aprovació de tots els grups per a la implantació i regulació legal d’una zona d’aparcament d’autocaravanes i campers a Vila-real amb l’abstenció de Compromís. Irene Herrero ha donat valor a les autocaravanes i l’augment del seu ús per què estima necessari “omplir el buit legal sobre aquesta activitat en el nostre municipi”. Fajardo, per altra banda, considera que “no és el moment”, ja que segon reflectissen les estadístiques altres zones campers com la que hi ha Moncofa que té platja o Suera amb muntanya, “no està funcionant i hauríem d’esperar a ser un reclam”.

 width=

La portaveu de Compromís ha aprofitat per a mostrar la seua sorpresa perquè VOX presente aquesta proposta, ja que “no és un partit amable en aquells que vénen de fora”. Pel que fa a la resta de grups, Unides Podem ha mostrat el seu suport per ser una ciutat camper friendly i Ciutadans i PSOE creuen que serà una bona oportunitat per la ciutat sempre que “es busque altre lloc que no siga l’Ermitori de la Verge de Gràcia que ha de ser pel poble”. A més, de la importància de trobar una ubicació que siga flexible i s’adapte a la realitat del municipi que “no és una població turística”. Benlloch ha afegit: “Tenim diversos llocs en la ciutat que podrien ser interessants, prop de comerços i reservar el Termet que és un lloc de massificació en primavera i estiu tant pels veïns de vila-real com envoltants.

Recolzament La Palma

A més d’aquestes iniciatives impulsades com altres com la creació d’una zona camper o la prompta eliminació de cues i esperes davant de les administracions, també s’ha abordat el recolzament a l’illa canària i als cossos de l’Estat. La moció conjunta de PSOE-PP-Compromís-Ciutadans-Vox ha comptat amb l’abstenció d’Unides Podem, ja que, tal com assegura el seu portaveu José Ramón Ventura Chalmeta: “ens abstenim en aquesta moció amb tristesa perquè vostés estan solidaritzant-se només en una part dels involucrats, guàrdia nacional, UME, policia nacional… Res diuen dels esforços de l’ajuntament canari, dels policies locals, protecció civil, del desplegue de salut, de la creu roja, dels psicòlegs, als habitants de la palma: comerciants, agricultors…”

Préstec, bous i El Solet

En el ple de hui també s’ha aprovat el nou préstec que servirà per a fer-se amb els terrenys del quart institut, la millora del jardí del Botànic Calduch, el condicionament del Gran Casino, la reforma dels antics jutjats o les sentències del PP, entre altres coses. Aquesta moció, que també ha sigut aprovada, ha comptat amb l’abstenció de VOX i el Partit Popular. A banda, s’ha aprovat la concessió de la bonificació de l’impost sobre la millora dels espais esportius en els centres IES Miralcamp i el CEIP Carles Sarthou Carreres amb la unanimitat de tots els partits.

 width=

Pel que fa als préstecs i preguntes, la portaveu de Compromís hi ha volgut conéixer la situació del bou que va morir en la Plaça Portàtil instal·lada durant les recents festes de la Mare de Déu de Gràcia que, segons ha arribat als seus oïts, es va produir per deshidratació. Benlloch, qui ha assegurat que ell mateix va voler conéixer la situació perquè és un tema que li preocupava, ha afirmat que es va produir per un atac i no per deshidratació. L’alcalde destaca que és un problema que assoleix als bous més majors i que, després de la pandèmia, quan els ramaders han acumulat molts bous majors i els estan venent per places com aquestes és normal que es produïsquen aquestes situacions. Així mateix, ha demanat a la Comissió del Bou que prenguen cura pels pròxims actes taurins.

Per altra banda, Compromís també ha volgut conéixer l’estat dels pagaments de l’escoleta ‘El Solet’, ja que segons les treballadores hi ha voltes que arriben amb endarreriment de tres mesos, a més dels imperfectes que té el centre. L’alcalde ha reconegut que aquests endarreriments es produeixen i es continuaran produint, encara que treballen al respecte, perquè el personal d’eixa escola “no cobra sous, cobra factures perquè és una empresa, una cooperativa a part” i no són funcionaris. A més, assegura que de vegades aquests retards són perquè de vegades les factures es presenten tard i amb la corresponent revisió s’endarrereix més.