Cultura edita el llibre 'Vila-realencs en el infierno nazi. Nueve historias de la deportación (1939-1945)', escrit per l’historiador José Albelda
Castellón Información
Dins de la programació anual del Memorial Democràtic, la regidoria de Cultura edita el llibre 'Vila-realenses en el infierno nazi. Nueve historias de la deportación (1939-1945)' de l'historiador i investigador José Francisco Albelda García.
“La presentació d'aquest llibre estava prevista per a abril, i com que no s'ha pogut realitzar, volem oferir la possibilitat a la ciutadania de poder llegir la història sobre els nou vila-realencs que van ser deportats als camps d'extermini durant la Segona Guerra Mundial”, ha assenyalat la regidora de Cultura, Rosario Royo. El llibre, que ha sigut editat per l'Ajuntament de Vila-real, estarà disponible per a descarregar-lo gratuïtament de manera online en l'àrea de Cultura de la web municipal en el següent enllaç https://www.vila-real.es/portal/recursosweb/documentos/1/0_38157_1.pdf
L'historiador i investigador vila-realenc José Francisco Albelda García ha sigut l'encarregat de realitzar la investigació que ha finalitzat en aquest llibre. “Aquest estudi és un exercici de memòria històrica, de just homenatge i record a aquests veïns oblidats, però també de coneixement i descobriment d'una part fonamental de la nostra història, que convide a acompanyar en aquest viatge a les nostres víctimes de l'Holocaust espanyol”, ha explicat l'autor de l'obra.
Coincidint aquest 5 de maig, dia que recorda als espanyols deportats i morts en Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d'Espanya, establit pel govern espanyol, l'Ajuntament de Vila-real considera que és el moment oportú per a recordar la vida dels nou vila-realencs que van ser deportats: Manuel Puertas Marín, José María Clemente Garcerá, Joaquín Salvo Bellmunt, Manuel Gil Vagán Corbató, Joaquín Gil Arnau, Faustino Lozas Frontera, Pedro Cubedo Carda, José Pascual Cabedo Llopis i Ramón Pastor Cubero.
Aquest treball de recerca, que s'ha dut a terme durant més de dos anys, compta com va ser el seu periple fins a arribar a Mauthausen, a Àustria, i dedica un capítol a cadascun d'ells, oferint informació sobre les seues vides dins i fora dels camps de concentració, les seues biografies, membres de les seues famílies, dates específiques, fotografies i dades sobre la seua defunció i alliberament, en alguns dels casos.
“La nostra missió com a membres de Memorial Democràtic és no oblidar a les persones que van patir tant de dolor i aquesta és la nostra manera d'honrar-los”, ha conclòs la regidora de Cultura.