Noticias Castellón
martes, 30 de abril de 2024 | Última actualización: 23:48

Compromís exigeix al Govern central unes inversions justes per al pes poblacional de Castelló

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 7 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información 

Els regidors del grup municipal de Compromís a l'Ajuntament de Castelló han escenificat avui, 25 d'abril, el seu rebuig als Pressupostos Generals de l'Estat i al "maltractament econòmic" a què el Govern espanyol segueix sotmetent al País Valencià i a les comarques del nord.

En el Dia de les Corts Valencianes, la vicealcaldessa, Ali Brancal, i els tres regidors del grup, Ignasi Garcia, Vero Ruiz i Enric Porcar, s'han unit a la reivindicació liderada per les Corts Valencianes per exigir "un nivell de inversions just i equiparable al pes poblacional del País Valencià". El PP no va voler signar la declaració institucional aprovada el dia 20 del present mes i, per tant, s’ha quedat al marge de la concentració celebrada al migdia a les portes del Palau Municipal en què han participat els representants de Compromís i Castelló en Moviment. També s’hi han sumat membres d’Acció Cultural del País Valencià, el Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) i la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià.

Els Pressupostos recentment aprovats situen la inversió a la Comunitat Valenciana en un 6,9 per cent, un nivell que ni s'ajusta a la població ni compensa la insuficiència inversora dels últims anys. De fet, suposen una reducció de 209 milions respecte a l'any 2016, el que significa que cada valencià i valenciana rebrà 119 euros, una xifra molt allunyada de la mitjana de l'Estat, que és de 184.

El portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, qualifica els comptes de "injustos per als castellonencs" i lamenta que no tinguen en consideració "inversions estratègiques" per al desenvolupament econòmic i social de Castelló, com "l'accés ferroviari sud al port, el Corredor Mediterrani i la millora del servei ferroviari de Rodalies entre la capital i Vinaròs". Garcia també retreu al Govern la "falta de suport a un sector vital com la indústria ceràmica" i "l'oblit al que segueix sotmès el nou Arxiu Històric Provincial", la construcció del qual no està contemplada en els Pressupostos Generals per al 2017.

La declaració institucional insta al Consell a impulsar les accions necessàries per cohesionar els ciutadans valencians al voltant de l’objectiu d’aconseguir unes inversions sensates i adequades, i reafirma el contingut de les resolucions aprovades en aquest sentit en les Corts Valencianes.

El portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ja va anunciar una esmena a la totalitat dels Pressupostos, que considera "un insult als castellonencs".