El PSPV de Castelló dona suport a les Trobades d'Escola Valenciana per a defensar el valencià davant "els atacs del Consell de Mazón i VOX"

Betxí és el municipi que ha acollit la Trobada d’Escoles en Valencià 2025 de les comarques de la Plana Baixa, la Plana Alta i l’Alcalatén, coordinada per Col·lectius per la llengua i la cultura de Castelló. Més de 8.000 persones, entre alumnes, famílies, docents i activistes culturals, han participat en la festa per la llengua per defensar-la davant els atacs polítics per arraconar-la a les aules i limitar els drets educatius i lingüístics.
“Des de la Plana Baixa i, en general, les comarques de Castelló, reivindiquem amb orgull i llibertat el nostre compromís amb l'escola pública i el valencià. Hui, centenars de famílies, mestres, infants i entitats ens hem tornat a ajuntar per demostrar que el valencià és vida, convivència i futur”, ha manifestat el president de Col·lectius per la llengua i la Cultura de Castelló, Natxo Badenes Franc.
L’activista ha denunciat que "la Llei Rovira pretén arraconar el valencià a les aules i limitar el dret de l'alumnat a rebre una educació plena". “Mentre alguns intenten retallar la presència del valencià a l’escola, nosaltres continuem fent país per demostrar que el valencià és cohesió, llibertat i l'orgull del nostre poble”. En aquest sentit, Badenes ha reivindicat “una educació pública, de qualitat i en valencià, perquè educar en valencià és educar en llibertat, en arrels i en futur”.
Han acompanyat la jornada Alexandra Usó Carinyena i Maria Nebot Calduch, d’Escola Valenciana; l’alcaldesa i la regidora de Joventut de Betxí, Carla Nebot Nebot i Núria Meneu Nebot; el diputat Vicent Marzà Ibàñez; Josep Palomero i Almela, de l’AVL, el tècnic territorial de Plataforma per la Llengua Manuel Carcell Safont, entre d’altres personalitats polítiques, socials, culturals i sindicals de les comarques del nord. Ha destacat la implicació de les mestres i les famílies del CEIP Cervantes Dualde, l’IES Betxí i l’Escola Infantil Pequelar, l’Ajuntament de Betxí la Unió Musical de Betxí, el Grup de Poesía i el BAC.
La cultura popular i la comunitat han protagonitzat el matí, que ha començat amb el passacarrers de la Unió Musical de Betxí, per a continuar amb l’acte d’inauguració, que ha inclòs els parlaments i el lliurament dels premis de logos i dibuix. Després, hi han actuat el grup de dansa Ramell i la Congolla Muixeranga de Castelló, així com Trobadorets. La fira d’entitats, amb més de 55 tallers i activitats per a tots els públics, ha funcionat alhora, amb jocs de taula, balls i manualitats, entre altres activitats.
Trobades d’Escola Valenciana 2025
Els municipis que acolliran les últimes Trobades d’Escola Valenciana són Fageca, l’Alcoià-Comtat, i Gandia, la Safor-Valldigna (31 de maig). Prèviament, la campanya ha arribat al Campello i Alacant, l’Alacantí; Aielo de Malferit, la Vall d’Albaida; l’Alguenya, les Valls del Vinalopó; Algímia d’Alfara, el Camp de Morvedre; Fortaleny, la Ribera; Albuixech, l’Horta Nord; Benifaraig, València; Guardamar, el Baix Segura i el Baix Vinalopó; Picassent l’Horta Sud; Xàtiva, la Costera; el Ràfol d’Almúnia, la Marina Alta; Benimantell, la Marina Baixa; i Betxí, la Plana Baixa, la Plana Alta i l’Alcalatén.

El PSPV de Castelló dona suport a les Trobades a Betxí
El PSPV-PSOE de Castelló ha estat present al costat de l'activisme social per la llengua per a mostrar "la nostra estima i tot el suport a la defensa de la llengua pròpia en un moment d'atacs constants del Consell del PP baix el control de VOX".
El secretari general provincial, Samuel Falomir, que ha estat acompanyat de la vicesecretària general del PSPV, Tania Baños, i altres representants institucionals i orgànics, ha lamentat que el valencià haja "deixat de ser una ferramenta d'unió i de vertebració per a convertir-se en un problema als ulls de Mazón". "És inaudit haver d'eixir al carrer a defensar allò que és nostre, allò que ens identifica com a poble, però hui més que mai cal fer-ho perquè estem davant d'un moment històric d'ofensiva contra la nostra llengua quan més feble està", ha afirmat.
Falomir ha denunciat "l'obsessió malaltissa del PP per a esborrar el valencià a través de polítiques lingüicides com la consulta 'fake' per a defenestrarel seu ensenyament a les escoles, la castellanització d'À Punt, l'eliminació del requisit lingüístic en l'administració o els atacs frontals a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. "El Consell està desacreditant el valencià promovent una animadversió que feia dècades que no es veia, i això posa en perill qualsevol avanç en el seu prestigi i ús social".

El líder socialista ha defensat des de Betxí que "les llengües són ponts, no murs" i ha assenyalat que "el valencià no és una amenaça, sinó una riquesa cultural que cal protegir, promoure i estimar". "No podem acceptar que el PP haja convertit la llengua en moneda de canvi per a mantindre Mazón en el poder i així assegurar-se un sou quan deixe la presidència".
"Per tot això, per a combatre la valencianofòbia i per a reivindicar el que ens fa únics, estem hui a Betxí, acompanyant desenes d'entitats i col·lectius que lluiten per a mantindre el valencià com a llengua viva, vehicular i d'orgull per a tot el poble valencià", ha finalitzat.