Jueves, 9 de julio, 2020  |  
Vila-real neteja les canyes del Molí Paquero per a preservar la biodiversitat i crear tallafocs en l’àrea de l’AP-7 Vila-real neteja les canyes del Molí Paquero per a preservar la biodiversitat i crear tallafocs en l’àrea de l’AP-7

- 11 noviembre, 2019 -

L’objectiu que en un futur puguen realitzar-se visites programades i altres accions divulgatives d'aquest immoble protegit Vila-real neteja les canyes del Molí Paquero per a preservar la biodiversitat i crear tallafocs en l’àrea de l’AP-7

L’actuació, que es durà a terme a través del Consorci del Paisatge Protegit, pretén facilitar el treball dels efectius de bombers davant possibles conats d’incendi. Els treballs s’emmarquen en un projecte amb una inversió total de 60.410 euros. L’objectiu que en un futur puguen realitzar-se visites programades i altres accions divulgatives d’aquest immoble protegit

Castellón Información 

L’Ajuntament de Vila-real, a través del Consorci del Paisatge Protegit del riu Millars, actuarà a l’entorn delMolí Paqueroper a eliminar la vegetació invasoraamb l’objectiu de posar en valor aquestmolí del segle XVIIIque forma part del patrimoni etnològic de la ciutat.La intervenció per a la neteja de canyes en aquest tram del marge del Millars situat entre l’AP-7 i l’Assut del Termet servirà a més per a generar una àrea de tallafocscom a prevenció davant possibles conats d’incendi i que facilite la intervenció dels efectius de bombers.

Els treballs de neteja i eliminació de canyes s’emmarquen en un projecte aprovat pel Consorci del Paisatge Protegit amb una inversió total de 60.410 euros, en la qual s’inclou, a més del condicionament de l’entorn del Molí Paquero a Vila-real, altres actuacions en els termes municipals d’Almassora i Borriana.

“Després dels treballs que en el seu moment es van efectuar en altres punts del paratge del Millars com el Molí de Tatxes o la creació de la zona de platja en el Termet, ara posarem en valor una àrea menys coneguda però que destaca per la seua importància patrimonial i ecològica”, ha remarcat l’alcalde de Vila-real, José Benlloch.A l’entorn del Molí Paquero la neteja servirà per a deixar visible la séquia original que canalitza l’aigua del Millars fins al molí i que constitueix un exemple d’arquitectura hidràulica per la singularitat dels seus materials –fang i pedra-, tal com ha subratllat Benlloch. Però sobretot,l’eliminació de canyes i espècies invasores dignificarà i millorarà l’accessibilitatal Molí Paquero, amb l’objectiu que en un futur puguen realitzar-se visites programades i altres accions divulgatives d’aquest immoble protegit. De fet, l’alcalde ha avançat que ja està en converses amb la propietat per a arribar a un acord referent a això.

Els treballs de neteja, que durà a terme l’empresa pública Tragsa, contemplen la utilització de dues tècniques per a evitar que la vegetació de canya torne a reproduir-se després del desbrossament: l’extracció del rizoma i el tractament amb productes especials per a frenar el recreixement de la planta. Així les coses, a l’entorn de la séquia “no s’eliminarà el rizoma del subsòl perquè aquest contribueix a mantindre la consistència del terreny i d’aquesta manera s’evita una possible degradació o erosió dels materials constructius”, sinó que es retiraran les canyes i s’aplicarà un tractament per a evitar la seua reaparició.

D’altra banda, en la zona més pròxima a l’AP-7 sí que es procedirà a arrancar el rizoma amb un desbrossament que generarà una àrea de tallafocs  per a facilitar l’accés dels efectius del consorci de bombers en cas de produir-se algun conat d’incendi en aquest punt, on l’excés de vegetació invasora ha dificultat les labors d’extinció en alguna ocasió.

En canvi, segons remarca Benlloch, s’ha optat per no generar una zona de platja en els marges del riu amb l’objectiu de preservar la diversitat de fauna existent. “Es tracta d’una zones de tot el paisatge protegit del Millars amb major biodiversitat”, incideix el primer edil, qui recorda que els estudis realitzats han comprovat la presència d’exemplars de llúdria, gat muntés o geneta, que utilitzen les àrees de canyar per a refugiar-se, per la qual cosa es pretén preservar-los de l’accés de persones per a no posar en perill el seu hàbitat.

Google+
Whatsapp Telegram


No hi ha comentaris per el moment

Escriu el primer comentari!

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *