Noticias Castellón
sábado, 27 de abril de 2024 | Última actualización: 22:28

L’estiu arriba amb el tancament de les biblioteques per la vesprada d'algunes instalacions de Castelló

Tiempo de Lectura: 5 minutos

Noticias Relacionadas

L’activitat cultural del poble d’Almassora es tracta de compensar amb els centres de la platja

La Biblioteca Municipal d’Almassora s’acomiada de les vesprades, com tantes biblioteques de la Comunitat Valenciana, com ara la biblioteca de Rafalafena de Castelló o la mateixa biblioteca de la Universitat Jaume I. En estiu, obri només de 9:00-14:00 h, amb tot, pareix que la seua activitat es compatibilitza amb les biblioteques de la platja, Benafelí i la Biblioteca de la Platja del Pla de la Torre. Les biblioteques de la platja obrin de 11:00-13:30 h pel matí i de vesprada, de 16:00-19:00 h. La bibliotecària del poble, Enriqueta Planelles Riera, assegura que en estiu no és rentable obrir de vesprada, encara que “la gent té més temps lliure, ve per estiuejar...sí que hi ha un lleuger increment, però tampoc és una cosa exagerada”, matisa

Tàrsila Beltran/Castellón Información

La raó per la qual tanquen la majoria de les biblioteques, és per “falta de personal”, informa la bibliotecària d'Almassora, Enriqueta Planelles. Aquesta treballadora trau sobre la taula la polèmica de la Biblioteca Rafalafena de Castelló i assegura que no és el mateix cas. “La nostra biblioteca és pública i municipal, depèn del municipi”, assegura i compara: “La biblioteca de Castelló és la de la capital de la província i depèn de la Generalitat”. Davant el seu tancament per les vesprades, la bibliotecària manifesta que hi ha un conveni amb el Ministeri de Cultura. 

catálogo escritoras biblioteca Oropesa

“Imagine que van veure que no eixia rentable, a més va coincidir amb l’eixida d’una directora i l’entrada de l’altra”, narra Planelles darrere d’un mostrador mentre atén els distints usuaris de la biblioteca. “Per altra banda, també necessitem descansar, supose que podriem posar un guàrdia, però no seria rentable”, segueix informant la bibliotecària. Les seues paraules ressonen en una silenciosa biblioteca, mentre els nens i nenes, juntament amb els majors acudeixen a ella per demanar títols, o, simplement, per anar al servei. 

La regidora de Cultura en l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz assegura que tots els anys “ens trobem amb la mateixa polèmica”. Amb tot, Ruiz manifesta: “Rafalafena tanca tots els anys, la biblioteca de la Universitat Jaume I també tanca el mes d’agost i les sales de lectura del municipi, també”. La regidora de Cultura confessa amb to dur: Que fa falta gent? Sí. Que cal ampliar plantilles? Sí, evidentment”, i continua defensant-se: “Tant de bo poguerem donar un millor servei públic totes les institucions.”

Per la seua part, la Universitat Jaume I s’acull a les mesures d’austeritat que es van aprovar pel Claustre el 7 de novembre de 2011. L’antic rector de l’UJI, Vicent Climent va adoptar una serie de mesures d’austeritat per tal de reduir gastos. Arran d’aquestes mesures d’austeritat, la Universitat Jaume I va decidir tancar el mes d’agost el campus, per tal d’estalviar. L’estalvi que es calculava era de 235 575 euros. La biblioteca de la universitat també román tancada el mes d’agost, excepte els dos primers dies d’agost (que es manté una atenció al públic de 8:00-15:00 hores) i la última setmana d’agost amb el mateix horari d’atenció al públic, excepte el 31, que sí està tancada.

Biblioteca de la UJI.

Segons fonts consultades per aquest diari, Almassora sí forma part de la xarxa electrònica de lectura pública de la Generalitat Valenciana. No obstant això, no pot formar part de la xarxa de lectura pública de la Generalitat Valenciana perquè no compleix la llei 4/2011, de 23 de març, de biblioteques de la Comunitat Valenciana. Aquesta llei estipula que una població de 10.000 habitants ha de tindre almenys un facultatiu de biblioteques (que formen part del grup A) i un tècnic de biblioteques, que formen part del grup C. La biblioteca d’Almassora presenta personal del grup C. Per aquesta raó, no pot optar a subvencions públiques. 

Planelles es pregunta què ocorreria si alguna d’elles caiguera malalta, però davant períodes vacacionals: “Tiren del que poden i trien a algú que no és professional...per què anem a perdre el temps en algú que ve ocasionalment?”, es pregunta. Amb tot, Enriqueta Planelles assegura que la biblioteca d’Almassora sempre té les “últimes novetats”, mentre afirma que les novel·les són el gènere més llegit. “Mitjançant la gestió Desiderata comprem el que la gent demana, a banda, també hi ha llistes d’espera o solem acudir al préstec interbibliotecari”, explica Planelles.

Almassora, Biblioteca Pla de la Torre

L’últim baròmetre de lectura de 2018 es mostra d’acord amb la bibliotecària, ja que el temps lliure resulta ser un factor decisiu en la lectura: Un 61’8 % dels usuaris llig en el seu temps lliure. Per altra banda, la Comunitat Valenciana, juntament amb Madrid, País Basc, Navarra, La Rioja, Cantabria, Catalunya i Aragó és una de les Comunitats on més quantitat de lectors hi ha. Contra tot pronòstic, l’hàbit de lectura diària ha pujat 7 punts en els últims deu anys.

Almassora no se quedarà sense biblioteques, ja que la seua platja gaudeix de dos. Les biblioteques actuen com a llar de distintes activitats culturals. El centre de Benafeli actuarà com a cinema i acollirà l’aposta de cinema d’estiu. Els títols de les pel·lícules són: Sherlock Gnomes (20 juliol), Ant-Man i la vespa (27 juliol), Luis y los extraterrestres (3 agost), La pequeña bruja (10 agost), Barcos al rescate (24 agost) i finalment, Han Solo. Una historia de Star Wars (31 agost).

Per altra banda, la biblioteca del Pla de la Torre també ha dut a terme distintes activitats no sols culturals, com el club de lectura, sinó també, saludables. Per exemple, el 2 d’agost es durà a terme un taller de cuina anomenat ‘Picar Sa’. Però, els dies 17, 24, 31 de juliol i 21 i 28 d’Agost, la biblioteca també acollirà el club de lectura.