Noticias Castellón
martes, 30 de abril de 2024 | Última actualización: 23:48

Vila-real tanca el primer dia de  ‘Jornades sobre poder i memòria a Espanya’ en la UNED

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 58 segundos

Noticias Relacionadas

El president de la Diputació de Castelló i catedràtic de Filosofia, José Martí, s'ha ficat en la pell de Kant per a repassar el llegat d'aquest pensador

El pare de la filosofia moderna, Immanuel Kant, ha tancat el primer dia de les ‘Jornades sobre poder i memòria a Espanya’ que la Facultat de Filosofia de la UNED organitza en el Centre Associat a Vila-real els dies 8 i 9 de maig. Així, el president de la Diputació de Castelló i catedràtic de Filosofia, José Martí, s'ha ficat en la pell de Kant per a repassar el llegat d'aquest pensador alemany i ha cridat a ser “il·lustrats” i ha criticat que la gent vulga ser “lliure però no responsable”. La sessió vespertina ha completat, de manera virtual, amb el Secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, Rafael Simancas, que ha repassat les diferents lleis desenvolupades a Espanya en pro de la memòria històrica i democràtica així com ha aprofitat per a desmentir algunes de les crítiques que ha rebut l'última normativa de 2022.

Al matí han pres la paraula el catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), José Luis Villacañas, i el professor titular de la UNED i director d'aquestes jornades, Rafael Herrera. Villacañas ha basat la seua intervenció en el cas Vives per a exemplificar que a Espanya s'han obviat altres moments i personalitats de la història i ha arribat a afirmar que “aquest país necessita una psicoanàlisi profunda i recordar els seus traumes. Les parts que neguem només poden aparéixer com a enemics”. Per part seua, Herrera ha plantejat una ponència que, amb el títol ‘Esquivar la mirada del poder’, ha reflexionat sobre el possible risc que corre una societat quan no hi ha un límit en la visibilització i també ha abordat el terreny de la identitat. 

La inauguració ha estat a càrrec del responsable de les jornades, Rafael Herrera; la directora de la UNED de Vila-real, María Rosario Andreu; el regidor d'Universitats de Vila-real, Eduardo Pérez; la Vicerrectora de la UNED, Rosa María Martín i la Directora general d'Universitats de la Generalitat, Pilar Ezpeleta. La representant autonòmica ha destacat el compromís del Consell amb la Universitat a distància, per a la qual van crear una línia de beques específica, i ha lloat la celebració d'aquestes jornades ja que “la memòria històrica és necessari mirar-la i cuidar-la des de diferents àmbits des del rigor”. 

Les Jornades finalitzaran aquest dimarts amb les intervencions Enrique Ujaldón (‘Dret a l'oblit’), MªCarmen López Saénz (‘Zambrano: memòria i raó poètica’), Paul Preston (‘La llarga marxa cap a la recuperació de la memòria històrica’) i Antonio García Santesmases (‘L'ús públic del passat’). Entre els inscrits, prop de 150, hi ha estudiantat i professionals de la UNED així com d'altres centres educatius tant de la província de Castelló com d'altres punts de l'estat espanyol però també de països com Portugal, França o Mèxic.

Aquestes jornades formen part de les activitats commemoratives dels 50 anys de la UNED i estan obertes a la participació de qualsevol ciutadà preocupat pel seu passat històric en una nova acció per a acostar la universitat a la societat. Els interessats a inscriure's al curs poden fer-lo a través d'un formulari web i contactar amb els organitzadors de la iniciativa mitjançant el correu electrònic poderymemoriauned@gmail.com.